Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma

Sursa de bor: esențială pentru sfecla-de-zahăr

Publicat: 22 iunie 2022 - 14:23
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Deficiența de bor afectează sănătatea plantei de cultură și calitatea producției. Kwizda Agro deține în portofoliu un produs de mare ajutor, pentru ca fermierii să corecteze rapid această situație: fertilizantul foliar WUXAL BORON PLUS. 

Deși o cantitate foarte mică de bor aduce un aport benefic substanțial plantei, totuși absorbția radiculară nu reușește mereu să acopere acest necesar. Absorbția prin rădăcini poate fi afectată de anumite condiții specifice solei, cum ar fi terenul nisipos, fertilizarea exagerată cu azot sau calciu, perioadele reci și umede (deoarece borul din sol este supus procesului de levigare), precum și cele de secetă.

Foto 1 Putregaiul inimii sfeclei de zahăr_b

Foto: Putregaiul inimii sfeclei de zahăr (Pleospora bjoerlingii); Sursa foto: Alamy


SEMNELE CARENȚEI DE BOR LA SFECLA DE ZAHĂR


Acest element îndeplinește mai multe roluri la sfecla de zahăr, dintre care amintim: formarea peretelui celular, metabolismul carbohidraților și translocarea zaharurilor. Deficiențele de bor se manifestă mai puternic în perioadele de secetă, deoarece borul este transportat prin xilem (de la rădăcini către organe și stomate, iar în perioadele secetoase, intensitatea acestui proces scade). Simptomele sunt progresive. Întâi sunt afectate frunzele, care prezintă fisuri, sunt răsucite și mai mici decât la plantele cu nutriție optimă. Dacă borul nu este suplimentat la timp, apar pete de culoare neagră și denivelări în rădăcina plantei. De asemenea, sunt afectate vârfurile de creștere și apare putregaiul inimii sfeclei de zahăr.

 

TREI BENEFICII MAJORE


Acest microelement (borul) aduce culturii 3 beneficii majore:

1. Reduce putregaiul inimii

Putregaiul inimii sfeclei de zahăr (Pleospora bjoerlingii), în perioadele secetoase, a fost observat de către fermieri încă din secolul 19. Între timp, cercetătorii au găsit și o explicație pentru acest fenomen: insuficienta aprovizionare cu bor. Aplicarea foliară a borului ameliorează această situație și crește gradul de siguranță al culturii. De asemenea, aplicarea borului ajută plantele să facă față mai bine stresului termic din perioadele de secetă și de arșiță.

2. Stimulează productivitatea

Studiile au arătat efectele benefice ale aplicării de bor foliar; printre acestea se numără creșterea greutății medii a rădăcinilor și sporirea productivității.

3. Creșterea cantității de zahăr

Borul facilitează transportul zahărului prin membranele celulare și ajută, astfel, la acumularea sa în rădăcină. 

Foto 2 Sursa de bor esentiala pentru sfecla-de-zahar_b

Foto: Cultură tânără de sfeclă-de-zahăr cu deficiență de bor; Sursa foto: Alamy


WUXAL BORON PLUS, BOR 100% DISPONIBIL

 

WUXAL Boron Plus este un fertilizant foliar ce oferă plantelor o cantitate ridicată de bor, dar și de alți nutrienți, cum sunt azotul, fosforul și microelementele (fier, cupru, mangan, zinc, molibden). Un avantaj foarte important al acestui produs este faptul că borul provine din acid boric, un acid organic slab. Acest compus prezintă o biodisponibilitate mai bună decât cel din produsele pe bază de bor-etanolamină. Acest fapt se datorează masei molare mai mici a acidului boric (61,83 g/mol față de 122,91 g/mol bor-etanolamina). De asemenea, borul din WUXAL Boron Plus este mai ușor de absorbit de către plante și comparativ cu produsele pe bază de carbonați sau sulfați, care pătrund mai greu prin cuticula frunzei.

Față de bor-etanolamină, acidul boric prezintă avantajul menținerii unei valori optime a pH-ului amestecului de stropit. În comparație, produsele pe bază de bor-etanolamină cresc valoarea pH-ului peste 8 sau chiar 10. În această situație, eficiența pesticidelor scade, iar efectul este anulat. Acțiunea de tamponare este potențată și de prezența adjuvanților specifici produselor WUXAL.

 

SURSĂ DE AZOT ȘI FOSFOR


Nutriția oferită de WUXAL Boron Plus nu se limitează la bor. Acest produs conține azot și fosfor, ce vor contribui la dezvoltarea culturii și la obținerea unor producții mai ridicate. De asemenea, acest fertilizant foliar oferă culturii de sfeclă de zahăr microelemente necesare unei nutriții echilibrate. Gama WUXAL prezintă o calitate foarte importantă a micronutrienților, și anume suprachelatarea. Această caracteristică înseamnă că micronutrienții din produs nu vor reacționa cu alte produse din amestec și că se va menține, astfel, stabilitatea amestecului de tratare. Spre deosebire de alte produse, prin adăugarea acestui fertilizant foliar în amestecul de tratare nu se creează sedimente ce ar putea bloca echipamentul și îngreuna aplicarea. 

Foto 3 Sursa de bor esentiala pentru sfecla-de-zahar_b

Foto: Deficiență severă de bor la sfecla-de-zahăr; Sursa foto: Alamy


ASIMILARE EXCELENTĂ A NUTRIENȚILOR


Buna asimilare a elementelor nutritive ține și de suprafața de contact dintre picătura de substanță și frunză. Asimilarea substanțelor utile din WUXAL Boron Plus este facilitată și de îmbogățirea compoziției cu tehnologia Xtra Uptake, cu excelente calități de surfactant, ce crește suprafața picăturilor și permite plantelor să realizeze o absorbție superioară.

Dincolo de compatibilitatea foarte bună cu produsele de protecție a plantelor, aplicarea în apă dură a acestui produs se realizează fără probleme.

 

CUM ÎL APLICĂM?


Observație: unele studii subliniază că aplicarea borului este bine să fie preventivă; odată ce pagubele s-au produs, acestea nu mai pot fi rezolvate.

WUXAL Boron Plus se aplică în cultura de sfeclă de zahăr atât în situații de carență de bor, cât și de fosfor, în doză de 1,75 l/ha - 2,25 l/ha, 2 tratamente începând din stadiul de 4-6 frunze, cu un timp de pauză de 14 zile.

 

BINE DE ȘTIUT


WUXAL Boron Plus reprezintă și o sursă de fosfor. În cazul culturii de sfeclă de zahăr, acest macroelement influențează înființarea culturii și dezvoltarea rădăcinii, fiind foarte important chiar din primele etape de dezvoltare. Mai târziu, își va pune amprenta asupra producției și a maturizării acesteia. Unul dintre simptomele cele mai importante este culoarea vineție a nervurilor și a marginilor frunzelor. Suplimentarea fosforului este necesară mai ales atunci când sistemul radicular este încă subdezvoltat sau când temperaturile sunt scăzute. De aceea, aplicarea timpurie va influența pozitiv vigoarea și producția culturii.

Pentru detalii suplimentare, contactați reprezentanții de vânzări Kwizda Agro Romania +40 37 208 97 00

un articol realizat de KWIZDA AGRO ROMANIA

Mai multe pe această temă www.kwizda-agro.ro

 

 

Vizualizat: 722 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Massey Ferguson a revoluționat productivitatea în ferma familiei Popa din Cerăt, jud. Dolj

Massey Ferguson a revoluționat productivitatea în ferma familiei Popa din Cerăt, jud. Dolj

Cum a fost trecerea de la U 650 la tractorul Massey Ferguson? „Ca de la Logan la Merţan. Cum să le compari? Cu U 650 lucrai 3 ha într-o zi şi consumai un rezervor de 90 litri. Făceam arătura roată în jurul parcelei şi ieşeau nişte şanţuri la mijloc. Cu tractorul Massey Ferguson şi cu plugul reversibil e altă viaţă. Calitatea lucrării, timpul de lucru, costurile cu combustibilul nu se compară” Mirela Popa, din Cerăt, judeţul Dolj.

Amazone Condor - semănat direct și fertilizare cu rată variabilă KRONE - expertul în furaje verzi! Plugul rotativ FALC - o soluţie eficientă pentru orice teren
Preţul îngrăşămintelor

Preţul îngrăşămintelor a crescut, ce veţi face?