Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Sunt sau nu toxice tomatele „cu moț”? (I)

Publicat: 08 august 2016 - 18:00
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Curios cum imediat ce piețele noastre sunt invadate de roșiile „cu moț” produse în solariile din unele bazine legumicole ale României, mass-media pornește o acțiune de denigrare, avertizând consumatorii asupra pericolului privind sănătatea acestora.

Click pe poza pentru galerie!

Noi am mai scris despre acest lucru, dar se pare că ori nu s-a înțeles, ori nu se vrea a se înțelege. Așa că aflăm din diverse reportaje, la TV, radio sau în presa scrisă, că tomatele care prezintă un mucron, pe înțelesul tuturor „un moț”, la vârful de creștere, sunt toxice. Că în acel „moț” sunt acumulate substanțe periculoase pentru sănătatea noastră. Nimeni nu spune însă care sunt acestea? Dar sunt făcute legături între stimulentul care se folosește și apariția mucronului!

 

Știați că un singur soi este predispus să dezvolte acest mucron?

Stimulentul cel mai incriminat este 2,4 D; un regulator de creștere, o auxină - acidul 2,4 diclorfenoxiacetic sau sarea acestuia. Este un compus care în concentrație mare acționează ca erbicid în controlul buruienilor dicotiledonate din unele culturi cerealiere. El este folosit în toată lumea. La noi în țară, sunt pe puțin 25 de produse pe bază de 2,4 D avizate în acest sens. 

Ceea ce nu toată lumea cunoaște este faptul că, de regulă, din multitudinea de varietăți de tomate cultivate în solariile noastre, doar un singur soi este predispus să dezvolte acest mucron, indiferent dacă este sau nu stimulat. Și anume, soiul Precos, un soi bulgăresc. Este adevărat că în anumite condiții, tomatele Precos stimulate au acest mucron mai proeminent. Cu deosebire atunci când condițiile de creștere și dezvoltare a plantelor sunt precare. Printre aceste condiții intră și cele de nutriție. Fructele soiului Precos cultivat în solar, pe un sol bine fertilizat organic și mineral, prezintă un ușor mucron, puțin vizibil. Din păcate cultivatorii care își permit o cheltuială în acest sens sunt puțini. Cei mai mulți, pornind și de la ideea că soiul se „înfundă” rapid după 3-4 inflorescențe, încearcă să realizeze cultura cu cât mai puțini bani. Astfel, dacă obțin 1-1,2 kg fructe pe plantă, sunt mulțumiți. Acestora le spun că dacă ar încerca să asigure un optim în ceea ce privește hrana și apa, producția obținută cu acest soi s-ar dubla. Una este să obții roșii de 100-150 grame bucata și alta de 200-250 grame!

 

Despre efectele metodelor de stimulare pentru îmbunătățirea „legării” florilor aplicate în fermele românești, citiți în numărul viitor al revistei Ferma. 

 

Victor LĂCĂTUȘ

 

 

 

 

Articol publicat in revista Ferma nr.13(174) 1 - 15 august 2016

Vizualizat: 645 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Reclama header after big part 3 pages

Video

Hibridul SY Experto - producţie record

Hibridul SY Experto - producţie record

Chiar dacă anul agricol nu a fost unul uşor, Cosmin Micu a obţinut o producţie medie de 4375kg/ha la floarea soarelui de pe cele 75ha cultivate cu hibridul SY Experto de la Syngenta. Hibridul high-oleic SY Experto se remarcă printr-o toleranță foarte bună la mană, rezistenţă la frânge şi 87% conţinut de acid oleic.

 

Interviu cu Cosmin Micu, fermier

Procereal Agrosan, loc. Mănăştur, jud. Arad.

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Titan Machinery - Red Carpet 2019 VALTRA seria F - Agritechnica 2019
Cultura anului 2019

Care credeţi că va fi cea mai rentabilă cultură agricolă în 2019?