Sulful, prima substanță fungicidă cunoscută împotriva făinării, este și azi un element important în tehnologia de cultură a viței-de-vie. Formularea lichidă FLOSUL® SC îi adaugă o serie de avantaje demne de un produs din prima ligă.
Foto: Făinarea viței-de-vie (Uncinula necator) atac pe frunză (Sursa foto: Adobe Stock Photos)
Timp de peste 100 de ani de la apariția patogenului în Europa (aprox.1845), tratamentul cu sulf împotriva făinării a fost singura metodă cunoscută de combatere a acestei boli originare din America de Nord. Istoricul îndelungat al eficienței sale demonstrează de ce fungicidele pe bază de sulf sunt încă utilizate cu succes la scară largă, chiar dacă, pe parcurs, oamenii de știință din domeniu au oferit fermierilor și alte soluții.
Făinarea se manifestă în toate stadiile de dezvoltare a viței-de-vie, atacând părțile verzi ale plantei și boabele în formare. Poate fi ușor recunoscută încă de la primele semne, după miceliul albicios și prăfos apărut pe organele plantelor sau după boabele diforme, necrozate și crăpate adânc, până la semințe. Efectele atacului constau în afectarea puternică a culturii (chiar și mai mult de 50%) și gustul neplăcut al vinului.
Foto: Făinarea viței-de -vie (Uncinula necator) - atac pe ciorchine (Sursa foto stânga: arhivă Kwizda Agro Romania, dreapta: Adobe Stock Photos)
1. Pe lângă formularea lichidă, cel mai important avantaj al fungicidului FLOSUL® SCeste dimensiunea optimă a particulelor de sulf: 0,8 microni. De ce este aceasta un avantaj? Toate celelalte formulări ale sulfului conțin particule cu o dimensiune medie de circa 3,6 microni, adică sunt de 4,5 ori mai mari comparativ cu cele din FLOSUL® SC.
2. Conform testelor, cu cât particulele sunt mai mici, cu atât soluția de tratat este mai omogenă și mai stabilă. În consecință, în cazul tratamentului cu FLOSUL® SC, acoperirea organelor plantei este uniformă, iar substanța activă se fixează mult mai bine pe suprafața acestora. În plus, rezistența la spălare specifică produsului ajută substanța activă să persiste pe frunză timp mai îndelungat.
3. Un alt beneficiu îl reprezintă stabilitatea formulării produsului și riscul foarte scăzut de formare a depozitelor în partea de jos a mașinii de tratament. Soluția are fluiditate optimă, depozitul rezidual este foarte redus și nu formează spumă în momentul pregătirii soluției de stropit.
Produsul conține sulf lichid sub formă de suspensie concentrată, 800 g/l și poate fi utilizat atât în schemele tehnologice convenționale, cât și în viticultura organică. Are o fereastră largă de aplicare (de la formarea lăstarilor până la înflorit și în perioada de creștere a boabelor) și poate fi utilizat în același timp sau în alternanță cu alte produse de protecție a plantelor.
Viticultorii parteneri au observat și că, aplicat la temperaturi mai ridicate, în doză de 4 l/ha, FLOSUL® SC nu a provocat fitotoxicitate, așa cum se întâmplă în cazul celorlalte formulări ale sulfului. Această caracteristică îi evidențiază eficiența chiar și în condiții de stres termic, subliniind caracterul fungicidului FLOSUL® SC ca fiind unul perfect aliniat tendințelor globale privind agricultura modernă.
Pentru detalii suplimentare, contactați reprezentanții de vânzări Kwizda Agro Romania
un articol realizat de KWIZDA AGRO ROMANIA
Mai multe pe această temă www.kwizda-agro.ro