Reclama header big full
Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Struguri rezistenţi genetic la putregaiul cenuşiu!?

Publicat: 15 august 2018 - 12:06
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Nevoiţi să folosească o mulţime de pesticide pentru a-şi păstra strugurii sănătoşi, ceea ce implică desigur o suplimentare a costurilor, producătorii francezi de vin ar putea scăpa de o parte din griji datorită ştiinţei.

Prestigiosul Institut Naţional de Cercetări Agronomice (INRA) din Paris, al doilea ca importanţă din lume după cum se autodeclară, a primit recent permisiunea de a dezvolta patru soiuri de struguri rezistente genetic la putregaiul cenuşiu, eliminând o mare parte din cheltuielile pentru combaterea acestei boli.

În condiţiile în care în mod obişnuit exploataţiile viticole din Hexagon aplică în medie 15 tratamente cu pesticide pe durata unui an, soiurile create de INRA vor avea nevoie doar de una sau două stropiri. Strugurii în cauză nu au fost modificaţi genetic. Mai degrabă, cercetătorii au identificat genele rezistente la putregai în alte varietăţi de struguri (inclusiv cele din Asia şi Statele Unite) pe care apoi le-au transplantat încrucişat pentru a promova caracteristicile îmbunătăţite.

Ciorchine de struguri_bCele patru soiuri, denumite Araban, Floreal, Voltis şi Vidoc, arată ca orice varietate de struguri, iar prima producţie vinificată este programată pentru anul 2020. Didier Merdinoglu, părintele programului francez de cercetare pentru struguri, susţine că aceste soiuri revoluţionare ar trebui să reducă utilizarea de pesticide cu până la 90 procente. Iar aceasta va avea drept consecinţă diminuarea costurilor în ceea ce priveşte producţia de vinuri.

Având în vedere că 20% din pesticidele utilizate în prezent în Franţa sunt destinate plantaţiilor de viţă-de-vie, chiar dacă acestea acoperă doar trei la sută din suprafeţele culturilor agricole, cercetătorii insistă că descoperirea ar putea fi o poveste de succes pentru mediul înconjurător şi activitatea viticultorilor. Cu toate acestea, unii vinificatori avertizează că soiurile de struguri cultivate în laborator ar putea distruge secole de tradiţie, înlocuind varietăţile locale existente, care au un gust şi o calitate dovedite.

Vizualizat: 606 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Reclama header after big part 3 pages

Video

Hibridul SY Experto - producţie record

Hibridul SY Experto - producţie record

Chiar dacă anul agricol nu a fost unul uşor, Cosmin Micu a obţinut o producţie medie de 4375kg/ha la floarea soarelui de pe cele 75ha cultivate cu hibridul SY Experto de la Syngenta. Hibridul high-oleic SY Experto se remarcă printr-o toleranță foarte bună la mană, rezistenţă la frânge şi 87% conţinut de acid oleic.

 

Interviu cu Cosmin Micu, fermier

Procereal Agrosan, loc. Mănăştur, jud. Arad.

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Vest Tract la Agromalim 2019 Vaderstad la Agromalim 2019
Cultura anului 2019

Care credeţi că va fi cea mai rentabilă cultură agricolă în 2019?