Cei mai importanţi producători de fructe din România s-au reunit luna trecută la cea de-a V-a ediţie a Conferinţei Naţionale a Pomiculturii. Evenimentul a fost organizat la Poiana Braşov de către Centrul pentru Management Agricol şi Organizaţia Interprofesională Prodcom, în parteneriat cu firmele Agricover, Bayer, Intermag şi Lantec Industries. Au fost discutate subiecte importante pentru sectorul pomicol, precum şi strategii de dezvoltare a domeniului.
Printre temele supuse dezbaterii s-au regăsit: principalii factori ai unei tehnologii de succes în protecţia pomilor fructiferi, studii privind dezvoltarea sectorului pomicol şi consumul producţiei de fructe, rolul organizaţiilor interprofesionale în susţinerea fermierilor din sectorul pomicol şi creşterea eficienţei tratamentelor din fermele pomicole.
Tehnologii de succes în protecţia livezii
Tratamentele aplicate în livezi sunt obligatorii pentru menţinerea vigurozităţii şi pentru prevenirea îmbolnăvirii pomilor. Aplicate la timp, acestea ajută pomii să dea recolte productive şi sănătoase.
De asemenea, calitatea apei este esenţială pentru a obţine recolte optime. Agricover propune în acest sens produsul Proaqua, un adjuvant cu rol de corectare prin neutralizarea proprietăţilor negative ale apei dure şi prin reducerea pH-ului soluţiei de stropit. “Ştim clar că o apă dură cu un pH ridicat reduce efectul tratamentelor şi creşte costul pe hectar. Din toate cercetările noastre a rezultat faptul că produsul Proaqua este singura soluţie de reducere a durităţii apei concomitent cu reglarea pH-ului. De aceea, beneficiile lui sunt mari, acestea pot fi contabilizate în costurile la hectar. De asemenea, Proaqua contribuie foarte mult şi la creşterea duratei de viaţă a instalaţiilor”, a precizat Ghiţă Pinca, director general Agribusiness - Agricover.
Dăunătorii aflaţi în diferite stadii de iernare pot cauza pierderi importante producţiei livezii. Din acest motiv, specialiştii din domeniu pun la dispoziţia fermierilor noi soluţii eficiente. Krima este un produs în distribuţia exclusivă a Agricover în România. “Începând cu acest an noi am adus acest produs şi urmează să-l recomandăm tuturor fermierilor din portofoliul nostru. Are nişte avantaje de necontestat: în primul rând este unul dintre puţinele produse care nu afectează albinele. Krima este recomandat pentru combaterea dăunătorilor din plantaţiile de măr, păr şi prun. De asemenea, avem şi produse noi în portofoliu. Este vorba despre Milbeknock şi Teppeki, soluţii care sunt tolerante cu albinele şi cu insectele utile. Teppeki este un insecticid aficid (combate afidele), iar Milbeknock este un acaricid”, a spus Flavius Nichifor, director tehnic Agricover.
În timpul programului au fost prezentate şi tehnologii de succes cu rol preventiv şi de stopare a instalării şi răspândirii ciupercilor. “Luna Experience este un fungicid care conţine fluopiram, o substanţă activă nouă, cu proprietăţi penetrante foarte eficace asupra unui spectru larg de patogeni în tratamente preventive. În ciclul de dezvoltare al patogenilor, fluopiram acţionează în toate stadiile, inhibând germinaţia sporilor, creşterea tubului germinativ, creşterea miceliului şi sporularea. Astfel sunt protejate frunzele, lăstarii, florile şi organele fructifere. De asemenea, am reuşit să-l extindem pe monilioze şi la celelalte specii de sâmburoase. Vorbim de cais, piersic, nectarin, cireş şi vişin”, a declarat Laurenţiu Sorin Petrache, manager de portofoliu - Bayer.
5 milioane de euro pentru inovare
Cei care doresc să se dezvolte în sectorul pomicol au acum posibilitatea să acceseze Submăsura 16.1a, pentru înfiinţarea şi funcţionarea Grupurilor Operaţionale (GO) cu scopul de a realiza, în comun, un proiect nou de dezvoltare-inovare. Obiectivul este acela de a contribui la promovarea inovării şi cooperării în sectorul pomicol, prin dezvoltarea de proiecte-pilot şi de noi produse, practici şi tehnologii. “Cu ajutorul Submăsurii 16.1a putem beneficia de 5 milioane de euro pentru dezvoltarea de produse inovatoare în sectorul pomicol. Să vă dau un exemplu: am ales de pe Amazon un tip de produs: mere glazurate. Două bucăţi de acest gen au preţul de 34 de dolari. Iată o idee de a pune în valoare produsul pentru obţinerea căruia lucraţi atât de mult. O altă sursă de finanţare vine direct de la Comisia Europeană, cu un buget de 8 milioane de euro. Aceasta este legată de promovarea legumelor şi fructelor pe piaţa internă. Aici vă pot da un alt exemplu: promovarea unui coş cu fructe”, a declarat Mirela Scarlat, specialist PR şi marketing la Organizaţia Interprofesională Naţională Prodcom Legume-Fructe.
Subprogramul pomicol - rectificat în minus
Pentru prima dată, Federaţia PRO AGRO a participat la Conferinţa Naţională a Pomiculturii. Emil Dumitru le-a reamintit celor prezenţi despre beneficiile asocierii într-unul dintre cele mai fărâmiţate sectoare din agricultură - pomicultura, şi a prezentat o statistică devastatoare pentru sector. “M-am uitat pe balanţa comercială a României pe 2017 şi în primele nouă luni am exportat fructe în valoare de 4,5 milioane de euro şi am importat în valoare de aproximativ 78 milioane de euro. Odată cu finanţările europene, sectorul pomicol ar trebui să se dezvolte şi să se relanseze. Din păcate, subprogramul pomicol a suferit o rectificare în minus şi suntem nemultumiţi, pentru că ar trebui finanţat mult mai mult, dacă tot vorbim de cifre şi de deficit de balanţă comercială”, a declarat preşedintele Pro Agro.
EFICIENTIZAREA COSTURILOR
“Competiţia din afară este foarte mare. De aceea, încercăm să venim cu soluţii de eficientizare a costurilor în ferme. În acelaşi timp venim şi cu soluţii integrate pentru achiziţia de inputuri şi asigurarea finanţării necesare, fie că este vorba de finanţarea îngrăşămintelor, a motorinei cu plata la recoltă sau de soluţii prin care în urma achiziţiei de pesticide de către fermier, acesta poate să primească discount sub formă de bani, pe care să-i folosească până la recoltă, cu dobândă 0%. De fiecare dată încercăm să armonizăm termenele de plată odată cu recolta şi cu desfacerea produselor”, a declarat Ghiţă Pinca, director general Agribusiness, Agricover.
CODAŞI LA CONSUMUL ZILNIC DE FRUCTE
Potrivit unui studiu realizat de Agro Trends, România este pe locul 5 în UE în ceea ce priveşte producţia de fructe. Cele mai importante recolte au fost înregistrate la măr şi la cireş. Polonia este principalul producător la nivelul UE. De asemenea, cea mai mare pondere, cu privire la consumul de fructe zilnic, s-a înregistrat în Marea Britanie (33,1%), urmată de Danemarca (29,5) şi Olanda (25%). }ara noastră se află pe ultimele locuri în clasamentul UE.
Emil Dumitru: “Suntem net importatori de fructe, o ţară care are o tradiţie şi bazine pomicole importante. Cred foarte mult că trebuie să existe, în primul rând, o asociere şi să ne orientăm către piaţă, să încercăm să ne colectăm împreună fructele, să le ţinem în spaţii de depozitare şi să ne creştem forţa de negociere”.
Un articol publicat în revista Ferma nr. 5/210 (ediţia 15-31 martie 2018)