Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma

Stop acarienilor!

Publicat: 10 iulie 2021 - 17:40
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Acarienii sunt dăunători de foarte mici dimensiuni, greu de reperat vizual, dar care scad consistent recolta. ORTUS® 5 SC este un acaricid eficient cu spectru larg de acțiune, pentru culturi horticole curate și productive.

stop acarieni 1 kwizda agro romania_b

Acarienii atacă în principal frunzele, dar și fructele, în funcție de cultură, reducând capacitatea plantei de a produce fotosinteza și de a asigura dezvoltarea și productivitatea. Acarienii pot deveni un adevărat pericol când se înregistrează temperaturi ridicate, specifice acestei perioade, fapt care va genera condițiile ideale pentru o „explozie demografică” în rândul acestora. Acarienii pot ataca un număr foarte mare de culturi, de aceea combaterea lor trebuie realizată cât mai din timp, cu un produs care să acționeze șoc; pentru aceasta, vă recomandăm insecticid-acaricidul Ortus® 5SC, ce acționează împotriva unui spectru larg de acarieni.

 

Culturile sezonului, țintă delicioasă pentru acarieni


A) Vița-de-vie

Atacurile acarienilor la vița-de-vie trebuie evitate, deoarece conduc la pierderea prematură a frunzelor, ceea ce înseamnă un întreg „lanț al slăbiciunilor”: fotosinteză scăzută, nutriție defectuoasă, plante lipsite de vigoare, producție scăzută.

Specii combătute de ORTUS® 5 SC la vița-de-vie:

• Tetranychus urticae. Vița-de-vie este una dintre culturile predilecte ale acestui acarian: atacurile sale se manifestă începând cu startul vegetației. Adulții înțeapă frunzele și sug conținutul celular, deteriorând structura și funcțiile frunzei, care capătă pete galbene, maronii sau roșiatice ce se măresc, determinând chiar căderea frunzei. De asemenea, Tetranychus urticae poate stopa creșterea lăstarilor.

Acarienii se găsesc mai ales pe partea inferioară a frunzelor și iernează în sol sau pe butuc, la baza coardelor. Femelele sunt de mai mari dimensiuni decât masculii, iar coloritul diferă: verde deschis-cărămiziu la femele, cu pete închise, și o culoare mai deschisă la masculi.

• Panonychus ulmi Koche ste un acarian al cărui habitat principal este reprezentat de frunze, putând fi observat pe ambele fețe.

Femelele sunt de culoare verde roşie sau maro-roșiatică, prezentând și două rânduri de tuberculi albi purtători de peri. Masculii sunt de mai mici dimensiuni și au o culoare maro-roșiatică, mai deschisă decât a femelelor. Iernează pe scoarță, la baza mugurilor sau la bifurcarea crengilor, iar eclozarea larvelor coincide cu perioada dezmuguritului. Atacurile se manifestă prin înțeparea și sugerea sevei din țesuturi, cu atacarea frunzelor tinere. Pe frunze apar pete albe-brune, care cu timpul se unesc și schimbă culoarea frunzei, ce devine albicioasă. Atacurile pot determina defolierea butucilor.

Pericole evitate prin aplicarea Ortus 5 sc_b


B) Legume (tomate, vinete, ardei, castraveți), dar și coacăz

Păianjenul roșu comun (Tetranychus urticae) găsește un mediu favorabil în culturile de legume, atât din câmp, cât și spații protejate, cu scăderea productivității. Acarienii pot proveni din răsaduri infestate sau pot ajunge din exteriorul serelor, prin zonele de aerisire, de aceea este necesară o atenție deosebită și la buruienile din jurul perimetrului de cultivare a legumelor, acestea putând reprezenta gazde pentru dăunători. Atacurile au loc întâi pe partea inferioară a frunzelor, scăzând cantitatea de apă și clorofilă și afectând fotosinteza. De asemenea, acarienii formează o pânză ce protejează noile generații, inclusiv de substanțele cu efect acaricid. Aceste rețele permit deplasarea între plante, în special când acestea sunt dese. De aceea, este necesar să acordăm o atenție sporită atunci când aplicăm Ortus® 5SC, în sensul pulverizării pe o suprafață cât mai mare din plantă, într-o cantitate suficientă.

 

C) Pomi

Acarianul roșu al pomilor (Panonychus ulmi) atacă pomii fructiferi, în special prunii și merii, dar și vița-de-vie, agrișul și trandafirii. Atacul este provocat de larve, ce se hrănesc în special cu frunzele (care pot cădea, în urma afectării de mare intensitate), dar și cu părți din flori. Urmarea este încetinirea aprovizionării corespunzătoare cu nutrienți, ceea ce determină obținerea unor fructe mai mici și a unei producții de calitate mai slabă.

Remarcăm că atacul acarienilor poate conduce și la afectarea producției viitoare, prin afectarea mugurilor de rod.

 

Acțiune șoc, efect persistent


Ortus® 5 SC, pe bază de fenpiroximat 5%, prezintă eficiență ridicată în controlul acarienilor și al altor dăunători la vița-de-vie, legume și pomi. Fenpiroximatul perturbă respirația și producția de energie la nivel celular, inhibând complexul mitocondrial 1 de transport al electronilor (METI).

Ortus® 5 SC prezintă acțiune șoc și efect persistent (21-28 de zile). Acționează prin contact și ingestie, cu efect asupra tuturor etapelor de dezvoltare ale acarienilor (ou, larvă, adult). Din prima zi ce urmează tratamentului, acarienii încetinesc hrănirea. De asemenea, produsul este inhibitor al metamorfozei și prezintă efect rapid și asupra larvelor și nimfelor.

 

APLICARE FLEXBILĂ


Aplicarea Ortus® 5 SC este flexibilă, acțiunea sa fiind eficientă și atunci când populația de acarieni începe să crească, la pragul economic de dăunare, dar și ca metodă preventivă.

Vă recomandăm să calibrați cu atenție mașina de stropit pentru a asigură o distribuire cât mai uniformă a substanței de tratare pe plantă. Cum Ortus® 5 SC are efect de contact, este necesară acoperirea totală a plantei cu substanță activă.

 

Pentru detalii suplimentare, contactați reprezentanții de vânzări Kwizda Agro Romania +40 37 208 97 00 .

un articol realizat de KWIZDA AGRO ROMANIA

Mai multe pe această temă www.kwizda-agro.ro

 

Vizualizat: 2373 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Massey Ferguson a revoluționat productivitatea în ferma familiei Popa din Cerăt, jud. Dolj

Massey Ferguson a revoluționat productivitatea în ferma familiei Popa din Cerăt, jud. Dolj

Cum a fost trecerea de la U 650 la tractorul Massey Ferguson? „Ca de la Logan la Merţan. Cum să le compari? Cu U 650 lucrai 3 ha într-o zi şi consumai un rezervor de 90 litri. Făceam arătura roată în jurul parcelei şi ieşeau nişte şanţuri la mijloc. Cu tractorul Massey Ferguson şi cu plugul reversibil e altă viaţă. Calitatea lucrării, timpul de lucru, costurile cu combustibilul nu se compară” Mirela Popa, din Cerăt, judeţul Dolj.

Amazone Condor - semănat direct și fertilizare cu rată variabilă KRONE - expertul în furaje verzi! Plugul rotativ FALC - o soluţie eficientă pentru orice teren
Preţul îngrăşămintelor

Preţul îngrăşămintelor a crescut, ce veţi face?