Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Stimulaţi rodirea în livada de măr!

Publicat: 30 aprilie 2020 - 10:40
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

În aprilie, faceţi o stropire cu un produs care stimulează legarea florilor, recomandă Eugen Szekely, inginer horticol la Pepiniera Szekely din Aiud, jud. Alba.

Stimulaţi rodirea în livada de măr_b

„Până în acest moment trebuiau făcute tăierile şi stropirile de iarnă, cu insecticid pe bază de ulei şi cupru, când pomii sunt în repaus vegetativ.
În funcţie de perioada de vegetaţie, când apar primele urechiuşe, trebuie efectuat un tratament cu insecticid şi cu un fungicid sistemic.
După înflorit, se mai aplică un tratament cu insecticid şi fungicid. Se poate combina un fungicid de contact, cu sulf, cu un fungicid sistemic.
Spre sfârşitul lunii aprilie, se poate interveni chiar şi cu o stropire cu un fertilizant foliar, pentru a stimula creşterile vegetative.
Cel mai important aspect în această lună este legarea florilor, de aceea este importantă o stropire cu un produs care stimulează legarea florilor. Aceasta se face când sunt cel puţin 80% din flori deschise. Nu ştiu câţi fermieri fac astfel de stropiri, dar ar trebui să nu omită acest pas”, explică Eugen Szekely.

Prima cooperativă a pepinierelor

Pepiniera Szekely face parte din Cooperativa Agricolă-Pepiniera Aiud, prima din ţară care reuneşte sub acelaşi acoperiş mai multe pepiniere din zona Aiudului. Cooperativa a fost fondată în 2017, de şase membri: Pepiniera Pom Fruct, Pepiniera Csaba, Pepiniera Szekely, Pepiniera Pomicultura.net, Pepiniera Cris Plant şi Pepiniera Ciumbrud Plant.
Membrii Cooperativei produc şi vând material săditor pomicol, viticol şi dendrologic pentru plantaţii clasice şi superintensive de meri, pruni, vişini, cireşi, peri, în ţară şi la export, în Austria, Ungaria şi Italia.

LUCRĂRI ŞI TRATAMENTE ÎN LIVADĂ

• Cum stabiliţi metoda de tăiere a pomilor din livadă;
• Cum recunoaşteţi mugurii viabili;
• Cum efectuaţi tăierile în funcţie de procentul de muguri viabili;
• Produse recomandate pentru tratamentul pomilor după tăiere;
• Cum îngrijiţi rănile pomilor pentru a preveni infecţiile şi pentru a proteja pomii împotriva Focului bacterian.

Articol publicat în revista Ferma nr. 6/255 (ediţia 1-14 aprilie 2020)

Vizualizat: 1438 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Tractorul ZETOR, stăpânul păşunii în ferma de vite Angus a lui Ioan Hlavai

Tractorul ZETOR, stăpânul păşunii în ferma de vite Angus a lui Ioan Hlavai

Ioan Hlavai, exploatează în jur de o sută de hectare iar în 2019 a reuşit să câştige un proiect de finanţare cu fonduri europene în valoare de 74.500 euro, pentru achiziţia de utilaje. Îşi luase atunci un tractor Zetor Forterra CL 140, împreună cu o tocătoare pentru defrişări. 

Semințe și tehnilogie Syngenta pentru cultura de pepene – Edina Uifalusi, Piscolt, jud. Satu Mare Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie Cum au combătut cei de la Cramele Recaș bolile și dăunătorii viței-de-vie cu Syngenta
Cultura anului 2021

Pe ce cultură mizaţi în anul agricol 2020-2021?