Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma

Stimul energetic pentru fructe și legume

Publicat: 17 mai 2021 - 15:24
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Anul 2021 merită atenția sporită a legumicultorilor și pomicultorilor, fiind proclamat Anul Internațional al fructelor și legumelor de către Adunarea Generală a ONU. Motivul acestui demers este, pe lângă beneficiile nutriționale în consumul uman, stimularea producției de alimente sănătoase și durabile prin inovație și tehnologie și, totodată, reducerea pierderilor și risipei de alimente. 

imagine generala 2 verdeturi_b

Un echilibru cât mai bun între practicile agricole convenționale și cele cu surse organice înseamnă generarea unui raport benefic între culturi productive și mediu mai curat. Totodată, efectele globalizării înseamnă și distribuția producției la export, în diverse zone ale lumii, aprovizionarea rețelelor de hiper și supermarketuri cu prezență națională sau migrația între anumite puncte de desfacere și piețe, în funcție de cerere și de potențialul unui profit mai mare. În acest sens, producția necesită atribute suplimentare: rezistență la depozitare pe perioade mai lungi, aspect comercial pentru prezență de durată la raft, fermitate pentru siguranță la transport, și manipulare, uniformitate pentru ambalare standardizată și, nu în ultimul rând, gust autentic și cât se poate de aromat, în mod natural.

WUXAL K40, calcium si ascofol_b

Utilizate la timp și în dozele recomandate, pe toata perioada de vegetație, în diferite etape de dezvoltare gama Wuxal este deosebit de utilă pentru ca producția să obțină un scor maxim la toate avantajele punctate mai sus. Mai ales că primăvara aceasta și-a intrat greoi în drepturi, cu multiple secvențe de precipitații și vreme rece, fapt care a determinat o reluare vegetativă mai târzie în cazul pomilor fructiferi, o maturizare mai lentă a legumelor din spațiile protejate, datorită frigului, și un semănat mai tardiv în cazul culturilor legumicole de câmp. Un anotimp favorabil pentru boli, dar și pentru dereglări fiziologice cu producerea carențelor de elemente, precum calciu, potasiu sau ale altor nutrienți extrem de necesari în toate stadiile de vegetație, adică, implicit, și în perioada imediat următoare.

 

WUXAL® K40 - fructe și legume gustoase, aromate și cu aspect comercial


Chiar și o primăvară cu aport substanțial de apă în sol poate să nu fie suficientă pentru bunul mers al plantațiilor horticole. Și aceasta deoarece potasiul, unul dintre cele trei macroelemente esențiale pentru anatomia și fiziologia plantelor (alături de azot și fosfor) este cel responsabil cu gestionarea apei din plantă și influențează toleranța la stres hidric a plantelor, dar care sporește și rezistența plantelor la boli.

legume fructe supermarket raft_b

Potasiul este foarte important în procesul de fotosinteză, iar fără acest element nu ar fi posibilă transformarea energiei solare în energie chimică, de care depinde viața plantelor. În timpul zilei, când fluxul luminos crește, iar stomatele se deschid, cantitatea de sucroză produsă prin fotosinteză crește, pe măsură ce aceea de potasiu scade. Acest proces este foarte important în cazul plantațiilor de pomi fructiferi (măr, păr), viță-de-vie, căpșuni, sfeclă – de – zahăr sau legume, deoarece potasiul intervine în transportul zaharurilor, pe care le stochează în organele de rezervă (semințe, tuberculi, rădăcini, fructe). În acest sens, tratamentul cu WUXAL® K40 susține:

  • Creșterea conținutului de zaharuri în fructe și accentuarea aromei acestora
  • Sporirea rezistenței florilor la îngheț și temperaturi scăzute
  • Îmbunătățirea dimensiunii fructelor și legumelor și intensificarea coloritului acestora

Insuficienta aprovizionare cu potasiu din culturile legumicole și pomicole determină scăderea cantității de acizi organici, amidon, polizaharide, precum și a celei de celuloză, astfel încât carențele cu acest element esențial se traduc prin ofilirea plantelor și scăderea fotosintezei, număr scăzut de fructe legate, scăderea toleranței la boli și dăunători și o producție slabă calitativ și cantitativ. Semnele carenței de potasiu în funcție de specie pot fi consultate pe www.mywuxal.com/ro.

Aplicarea WUXAL® K40 are și rol în creșterea rezistenței la îngheț și temperaturi scăzute (tipice pentru primăvara în curs), în plus, oferă plantei un aport echilibrat de NPK și microelemente, mai ales în cazul solurilor nisipoase.

 

WUXAL® Calcium – creșterea durabilității la depozitare și rezistenței la transport

De ce este benefică aplicarea foliară? Se știe că nu doar lipsa, ci și apa în exces poate duce la dereglarea aprovizionării plantelor cu apă și, implicit, cu substanțele de care au nevoie, cum este calciul, deoarece, în astfel de cazuri, transpirația plantelor scade. Calciul este în mod normal absorbit prin rădăcini, odată cu apa și este transportat în plantă, iar excesul de apă este eliminat prin stomate, prin procesul de transpirație. Acest aport abundent de apă, dublat de incidența ciupercilor patogene favorizate de umiditatea foarte mare poate determina apariția carențelor de calciu în plantă.

mere rosii_b

Acest element este un constituent important al pereților și membranelor celulare, cărora le conferă rezistență. Calciul are rol major în procesele de diviziune celulară, determinând dezvoltarea rădăcinilor și având astfel o absorbție rapidă în plantă, indiferent de condițiile meteorologice. În acest sens, tratamentul foliar cu WUXAL® Calcium nu produce fitotoxicitate și oferă beneficiul valorificării superioare a producției prin:

  • Creșterea rezistenței la boli și prevenirea apariției putregaiului apical
  • Prelungirea perioadei de depozitare a fructelor și legumelor
  • Îmbunătățirea fermității fructelor și creșterea calității legumelor

Atunci când există un deficit de calciu, țesuturile tinere, cum sunt vârfurile rădăcinii, frunzele tinere și vârfurile lăstarilor pot avea un aspect deformat din cauza construcției necorespunzătoare a peretelui celular. Carențele de calciu se manifestă mai întâi la nivelul fructelor și a frunzelor tinere, care prezintă modificări de structură și de aspect. Trebuie remarcat faptul că fructele și legumele cu deficiență de calciu au o expunere mai directă la atacul patogenilor în timpul depozitării. În aceste situații, nutriția radiculară este completată salvator de nutriția foliară.

La legume și la pomi fructiferi (specii sâmburoase și semințoase), deficiența de calciu poate apărea atunci când nu există în sol o formă asimilabilă, în condiții de umiditate crescută sau perioade reci, cum au fost și cele din acest sezon, precum și în cazul unor dezechilibre de nutriție cum este excesul de potasiu, magneziu sau sodiu. Simptomele deficienței de calciu sunt diferite și le puteți analiza, în funcție de specie, pe www.mywuxal.com/ro

De exemplu, la măr, deficiența de calciu se observă prin culoarea maronie a vârfurilor frunzelor, avortarea florilor și putrezirea fructelor în interior, în funcție de momentul instalării carenței. Fructele sunt mai expuse la ruperi sau vătămări provocate de temperaturile scăzute sau prea ridicate și dezvoltă mai des amăreala merelor („bitter pit”), un dezechilibru fiziologic al merelor, vizibil uneori înainte de cules, dar și în timpul perioadei de depozitare. În plus, merele cu o cantitate redusă de calciu sunt mai sensibile la boli, chiar dacă sunt depozitate într-o atmosferă controlată.

 

WUXAL® Ascofol – fructe și legume uniforme, de calitate superioară


Biostimulatorul WUXAL®Ascofol completează acțiunea sinergică a celor doi fertilizanți foliari cu un aport natural substanțial de microelemente și extract din alge marine de foarte bună calitate. Produsul susține dezvoltarea uniformă a fructelor și legumelor și determină obținerea unor recolte de foarte bună calitate, chiar și în condiții dificile de cultură.

imagine generala mere_b

Produsul are în compoziție o concentrație ridicată de extract de alge marine din specia Ascophyllum nodosum (51% materie proaspătă), culese manual, astfel încât extrasul din acestea este proaspăt, neconservat, obținut prin metode blânde, ca să își păstreze toate proprietățile benefice. Acest compus natural este bogat în polizaharide, aminoacizi, vitamine și fitohormoni naturali, care cresc capacitatea de apărare a plantelor, precum și toleranța la stres și contribuie la păstrarea metabolismului în parametri optimi.

Din aceste motive, aplicat la legume și pomi fructiferi în primele stadii de creștere, WUXAL® Ascofol stimulează diviziunea celulară timpurie, îmbunătățind:

  • Legarea, mărimea și coloritul fructelor și legumelor
  • Procentajul de legume și fructe uniforme
  • Fecundarea în condiții optime, pentru producții ridicate cantitativ și calitativ

WUXAL® Ascofol are rolul major de sprijin al plantelor în condiții de mediu dificile, cum sunt accidentele climatice specifice acestui sezon: grindină, zăpezi târzii primăvara, geruri sau vreme excesiv de rece în preajma înfloririi pomilor. Tratamentul este foarte recomandat înainte de avertizările de temperaturi scăzute deoarece extractul din alge conține o concentrație ridicată de substanțe naturale ce ajută plantele să înfrunte perioadele de stres termic.

La pomi, WUXAL® Ascofol poate fi aplicat în trei momente importante, cu beneficii specifice etapei de dezvoltare și pe care le puteți citi în detaliu aici.

La legumele în spații protejate, reduce stresul la transplantare și completează acțiunea gamei eco Wuxal, conform detaliilor de aici.

 

Adjuvanții din gama WUXAL®. Aplicare cu randament maxim


WUXAL K40, calcium si ascofol (2)_b

Produsele WUXAL®conțin adjuvanți, substanțe ce cresc absorbția nutrienților și eficiența pesticidelor din amestecul de tratare. Cei mai importanți dintre aceștia sunt agenții de chelatare. Chelatarea face ca nutrienții să nu reacționeze cu alte substanțe din amestec și să rămână disponibili plantelor, sporind calitatea soluției de tratare și oferind siguranță aplicării. Agenții anti-evaporare împiedică picăturile fine să se evapore, umectanții determină reactivarea depozitului rezidual uscat, utilizând umiditatea oferită de rouă și precipitații, regulatorii de pH (agenții de tamponare) aduc valoarea pH-ului la un nivel optim pentru absorbția nutrienților și acțiunea pesticidelor, surfactanții determină distribuirea extinsă și egală a soluției pulverizate pe frunză, iar stickerii împiedică spălarea nutrienților și a pesticidelor de către ploaie.

Adjuvantul Xtra Uptake, o tehnologie de ultimă oră, este un surfactant foarte puternic și eficient, asigurând utilizarea în grad superior a substanțelor utile. Datorită formulării și prezenței adjuvanților, aplicarea produselor WUXAL® prezintă un randament crescut. Tratamentul incluzând produse WUXAL® este caracterizat de o acoperire excelentă a frunzelor și a fructelor și de aderența excelentă la suprafața foliară, crescând și eficiența pesticidelor din amestec.

Pentru detalii suplimentare, contactați reprezentanții de vânzări Kwizda Agro Romania +40 37 208 97 00 .

un articol realizat de KWIZDA AGRO ROMANIA

Mai multe pe această temă www.kwizda-agro.ro

Vizualizat: 1723 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Ilie Popescu are o singură preferinţă - John Deere

Ilie Popescu are o singură preferinţă - John Deere

Astăzi, grupul de firme Olt Piess deţine nu mai puţin de 13 tractoare, 9 combine şi două sprayere autopropulsate pentru aplicarea tratamentelor fito-sanitare, toate marca John Deere. „Avem trei tractoare mari, de aproape 600 CP, două pe şenile şi altul pe roţi, dar articulat. Ele sunt folosite evident la lucrările grele. Spre exemplu, anul acesta, pentru că ne-au permis condiţiile din câmp, am arat în jur de 70% din suprafaţă. O dată la trei ani am observat că trebuie să întoarcem brazda”

„John Deere m-a convins prin fiabilitatea echipamentelor. Dar la fel de importantă a fost şi relaţia cu IPSO Agricultură. Ne respectăm reciproc şi atunci e normal să fim mulţumiţi de acest parteneriat. În zona noastră există şi o echipă de service foarte bună” - ILIE POPESCU, administrator Olt Piess SRL

Hectarul.ro - Un hectar de soluții pentru casa, grădina și ferma ta! Micul oier Emanuel Miclăuş visează medicina Caracteristici si recomandari pentru hibrizii Pioneer
Preţul îngrăşămintelor

Preţul îngrăşămintelor a crescut, ce veţi face?