Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

STAŢIUNEA POMICOLĂ BISTRIŢA. Workshop despre valorificarea fructelor

Publicat: 25 septembrie 2017 - 11:26
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Sub egida MADR, ASAS şi a Societăţii Române a Horticultorilor, consiliile ştiinţifice ale Institutului de Cercetare şi Dezvoltare pentru Industrializarea şi Marketingul Produselor Horticole - HORTING şi Staţiunii de Cercetare - Dezvoltare pentru Pomicultură Bistriţa au organizat în 21 septembrie a.c., workshop-ul „Valorificarea fructelor de arbuşti fructiferi - pregătirea campaniei de depozitare fructe seminţoase - 2017”.

La întâlnire, au onorat cu prezenţa Maricel Floricel Dima, subsecretarul de stat din Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Valeriu Tabără, vicepreşedinte al Academiei de Ştiinţe Agricole şi Silvice, cercetători, membri ASAS, producători agricoli, directori ai unor unităţi de cercetare-dezvoltare, de societăţi comerciale cu profil horticol, reprezentanţi ai mass media audiovizuală şi scrisă.  

workshop pomicultura Bistrita 2017_1_b

Şase referate tematice valoroase au acoperit domeniul aflat în dezbatere
Aşa cum a fost gândit şi structurat, programul acestui eveniment a cuprins prezentarea unor referate tematice în următoarea succesiune: „Prezentarea submăsurii 4.2a “Investiţii în procesarea/marketingul produselor din sectorul pomicol”, din cadrul Programului Naţional de Dezvoltare Rurală 2014 - 2020”, supus atenţiei invitaţilor de către Petrache Paraschivoiu de la ICDIMPH - HORTING; “Sortimentul de prun şi măr recomandat de S.C.D.P. Bistriţa pentru înfiinţarea de livezi pe submăsura 4.1a „Investiţii în exploataţii pomicole” din cadrul Programului Naţional de Dezvoltare Rurală 2014 - 2020”, susţinut de dr. ing. Ioan Vasile Platon, directorul SCDP Bistriţa; “Aspecte tehnologice privind depozitarea şi păstrarea fructelor seminţoase”, prezentat de acad. dr. ing. Marian Bogoescu, directorul ICDIMPH - HORTING; “Tehnologii de procesare a fructelor prin congelare şi deshidratare”, expus de conf. dr. Marian Vintilă, directorul ştiinţific al ICDIMPH - HORTING.

workshop pomicultura Bistrita 2017_3_b

Lansarea produsului Apple SMART al companiei INNVIGO
De asemenea, ing. George Roiban, director Marketing şi Dezvoltare Portofoliu România, al companiei INNVIGO, a supus atenţiei generale soluţie inovativă pentru depozitarea merelor Apple SMART, un produs de depozit din categoria regulatorilor de creştere utilizat pentru menţinerea fermităţii merelor, întârzierea şi reducerea procesului de pierdere a prospeţimii şi culorii în timpul depozitării frigorifice. Cu acest prilej, a fost lansat în România acest produs performant.
Sesiunea de dimineaţă a fost încheiată de expunerea “Programe de protecţie şi fertilizarea plantaţiilor pomicole” propuse de compania Summit Agro România, susţinută de dr. ing. Anastase Iorgu.    
De asemenea, în discuţiile purtate, firmele partenere care au contribuit la organizarea evenimentului au prezentat soluţii concrete cu aplicabilitate în domeniul valorificării produselor horticole.

workshop pomicultura Bistrita 2017_2_b
Vizitarea unui procesator şi a unui modul de acvaponie
Partea a doua a programului a fost dedicată prezentării activităţilor din domeniul horticol şi a cuprins două vizite tehnice. Prima a avut loc la  Centrul de procesare a fructelor din Lechinţa al companiei SC Sicran 2002 SRL, prezentarea fiind făcută de administratorul societăţii, Tinu Şulea.
La Colegiul Silvic ”Transilvania” Năsăud, participanţii la eveniment au putut vedea un modul demonstrativ de acvaponie, o staţie-pilot pentru liceenii năsăudeni, prezentat de către Cristian Bulbuc de la ICDIMPH - HORTING şi Gavrilă Onul de la gazde. Acvaponia este un sistem unde acvacultura (creşterea peştilor) şi hidroponia (creşterea plantelor în apă) formează împreună un circuit.

SubMăsura 4.2 a AFIR în sprijinul fermierilor horticultori
„Evenimentul a avut ca scop transmiterea către producătorii din zona Bistriţei şi a judeţelor învecinate a cunoştinţelor cele mai avansate privind pregătirea campaniei de depozitare a fructelor seminţoase, respectiv măr şi păr. În acelaşi timp am urmărit apropierea producătorilor de subMăsura 4.2 a - Investiţii în procesarea/ marketingul produselor din sectorul pomicol care se referă strict la procesarea produselor horticole, asigurând finanţare europeană pentru cei care doresc să lucreze în sectorul de activitate al industrializării fructelor şi legumelor”, ne-a declarat acad. dr. ing. Marian Bogoescu, directorul general al ICDIMPH - HORTING din Bucureşti.

workshop pomicultura Bistrita 2017_4_b

Vizualizat: 864 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Pavel Iovăneasă: Ne dorim să omologăm Breaza!

Pavel Iovăneasă: Ne dorim să omologăm Breaza!

Imagini din cadrul expoziţiei şi târgului de ovine "BREAZA - Regina Ţurcanelor". Realizările, greutăţile şi dorinţele membrilor Asociaţiei Crescătorilor de Oi "Retezatul-Haţeg" ne-au fost expuse de către Pavel Iovăneasă, preşedintele Asociației.

Semințe și tehnilogie Syngenta pentru cultura de pepene – Edina Uifalusi, Piscolt, jud. Satu Mare Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie Cum au combătut cei de la Cramele Recaș bolile și dăunătorii viței-de-vie cu Syngenta
Cultura anului 2021

Pe ce cultură mizaţi în anul agricol 2020-2021?