Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma

Startul unui proiect reuşit

Publicat: 12 martie 2020 - 10:10
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Pentru demararea unui proiect horticol în vederea construirii de sere sau solarii este necesară urmărirea unor "paşi" relativ simpli, dar de foarte multe ori mai puţin cunoscuţi.

Întâlnirea cu fermierii organizată de Brinkman anul trecut a beneficiat de prezenţa unor specialişti şi consultanţi în domeniul horticol. Ciprian Suciu a prezentat modalităţile de accesare a unor fonduri europene pentru finanţarea proiectelor de construire a unor sere sau pentru dezvoltarea şi extinderea unor amenajări deja existente.

Ciprian Suciu_b

Primul pas pentru o investiţie cu fonduri europene în sere sau solarii este acela de a identifica terenul pentru amplasare. Este necesar un teren intravilan, de preferat cu căi de acces şi, dacă se poate, cât mai aproape de un drum judeţean sau naţional, pentru asigurarea utilităţilor. Foarte importantă este sursa de energie, adică o linie electrică de joasă sau medie tensiune. Dacă este necesar un post de transformare, acesta poate fi eligibil în cadrul proiectului dacă se va amplasa pe terenul pe care se va realiza investiţia.

Terenul şi utilităţile

Din punct de vedere al proprietăţii, terenul poate aparţine societăţii beneficiare a proiectului. În situaţia în care terenul este deţinut de o terţă persoană, va fi necesară încheierea unui contract de superficie (dreptul de a avea sau de a edifica o construcţie pe terenul altuia) cu proprietarul, astfel oferind posibilitatea realizării construcţiilor de către solicitant.
Pentru asigurarea cu apă, în prealabil e nevoie de un studiu care trebuie avizat de INHGA (Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor) şi ulterior se va realiza o documentaţie avizată de societatea Sistemul de Gospodărirea Apelor (SGA).
Toate aceste avize sunt necesare în prealabil pentru pregătirea unui proiect ce presupune o investiţie în sere sau în solarii.

Un punctaj cât mai bun

Pentru obţinerea unui punctaj cât mai mare şi care să asigure includerea proiectului în bugetul alocat sesiunii, sunt importante: vârsta titularului, care trebuie să fie până în 40 de ani, dacă este II sau PFA, pregătirea în domeniul agricol (o diplomă de studii superioare sau master agricol). Puncte suplimentare se pot obţine dacă amplasarea investiţiei se face în zona montană sau într-o zonă defavorizată. De asemenea, la ultimele sesiuni de proiecte a fost încurajată foarte mult solicitarea finanţării de către cooperativele agricole sau de membrii acestora, în cazul investiţiilor în pomicultură.
Din portofoliul de proiecte reuşite, Ciprian Suciu a enumerat: 5000 mp seră de căpşuni în jud. Braşov; 7000 mp seră pentru salată în Covasna, un hectar de seră de roşii în Ialomiţa, un proiect aprobat pentru o seră de căpşuni în jud. Constanţa, proiect de implementare pentru o seră de roşii în sistem ecologic în judeţul Buzău şi un proiect aprobat pentru o seră de căpşuni în jud. Giurgiu.
Brinkman promovează tehnologiile moderne în lucrările de zi cu zi în fermele horticole, pentru creşterea productivităţii şi a eficienţei. De asemenea, compania doreşte să ofere fermierilor soluţii "la cheie" pentru construirea de sere şi solarii, respectiv pentru demararea unei afaceri în sectorul horticol.
Urmăriţi interviul video cu Ciprian Suciu: https://www.revista-ferma.ro/video


COSTURI DE LUAT ÎN CALCUL

Costurile pentru întocmirea unui proiect în domeniul horticol sunt variabile. "Costurile preliminare ale unui proiect ce presupune construcţii/montaj şi implică, pe lângă partea de consultanţă, şi documentaţii întocmite de către societăţi specializate, mă refer la ridicare topografică, studiu geotehnic, docmentaţia pentru obţinerea avizului SGA, proiectul de arhitectură, instalaţii şi rezistenţă pentru fundaţiile serelor, până la depunerea documentaţiei, pot ajunge la 2-3 mii de euro. Sumă care, odată ce proiectul este aprobat, devine eligibilă la finanţare în acelaşi procent ca şi întregul proiect", a specificat Ciprian Suciu.
Costurile serviciilor de consultanţă, conform specificaţiilor din ghidul solicitantului, se ridică la 5% din valoarea totală a proiectului. "Dacă depăşeşte valoarea de 15 mii euro, este necesară realizarea unei proceduri de achiziţii pentru întocmirea studiului de fezabilitate, procedură ce trebuie derulată anterior începerii realizării studiului de fezabilitate. În caz contrar, chiar dacă se câştigă proiectul (cu valoarea serviciilor de consultanţă ce depăşeşte 15 mii euro), consultanţa nu va fi considerată eligibilă", a precizat Călin Suciu.


Articol publicat în revista Ferma nr. 2/251 (ediţia 1-14 februarie 2020)

Vizualizat: 803 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Micul oier Emanuel Miclăuş visează medicina

Micul oier Emanuel Miclăuş visează medicina

Emanuel Miclăuş, la vârsta de 14 ani, se bucură de cei doi berbeci şi cele 63 de oi de Brează de care are mare grijă.

”De la şapte ani mă ocup de animale, de agricultură, de tot. Toamna le ţinem aici la Haţeg, la fratele meu.Pe timp de iarnă, primăvara şi vara le avem acasă sau la munte. Nu e chiar aşa de greu. Dimineaţa mă trezesc, mă duc la şcoală, vin după-amiaza şi le fac curăţenie, le dau apă, merg cu ele pe câmp, apoi învăţ. Vreau să mă fac medic veterinar, să urmez Facultatea de Medicină”, ne-a mărturisit Emanuel Miclăuş.


Caracteristici si recomandari pentru hibrizii Pioneer Deutz-Fahr 6125 C - ediţie specială în culori Hürlimann Climate FieldView - simplificarea procesului decizional din ferme
Preţul îngrăşămintelor

Preţul îngrăşămintelor a crescut, ce veţi face?