Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

START primelor tratamente la viţa de vie cu Dithane™ M-45 şi Karathane™ Gold 350 EC

Publicat: 28 aprilie 2020 - 21:51
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Iarna dintre anii 2019-2020 a fost una blândă, fără îngheţuri, ce a permis ca principalii patogeni ai viţei de vie, mana (Plasmopara viticola) şi făinarea (Uncinula necator) să reziste sub diverse forme caracteristice în resturile vegetale sau pe plantele din câmp. 

Macheta-Karathane_A4_b

Dacă nu sunt luate masurile corespunzătoare încă de la începutul perioadei de vegetaţie doar cateva săptămâni ne despart de apariţia infecţiilor primare şi odată cu acestea perpetuarea infecţiilor secundare de fiecare dată când apar factorii favorabili.

În alegerea produselor ce vor fi folosite, importante sunt urmâtoarele considerente:

  • neuniformitatea dezmuguririi şi dezvoltării lăstarilor, pe soiuri sau chiar pe plante din acelaşi soi în funcţie de modul de tăiere, circulaţia sevei, factorii climatici s.a.;
  • fragilitatea noilor lăstari aparuţi şi sensibilitatea acestora la factorii biotici şi abiotici;
  • insolaţia puternică şi temperaturile ridicate din timpul zilei în antagonism cu temperaturile scăzute pe timp de noapte;

frunze-vita-de-vie-1_b

În aceste condiţii, propunem utilizarea, pentru început, a două fungicide: Karathane™ Gold 350 EC 0,5 l/ha + Dithane™ M-45 2 kg/ha care pun STOP instalării făinării şi manei la viţa de vie.

Karathane™ Gold 350 EC

  • acţionează rapid asupra miceliului şi este prietenos cu noile ţesuturi în orice condiţii de aplicare;
  • are o acţiune foarte bună de combatere la temperaturi scăzute (începand cu 4 grade C) când sulful este inactiv, precum şi la temperaturi ridicate când sulful poate crea fenomenul de arsură a frunzelor, ceea ce-l face potrivit pentru această perioadă cu amplitudini mari de temperatură zi-noapte.
  • pot fi aplicate tratamente în tot sezonul cu respectarea timpului de pauză de 21 zile până la recoltare.

frunze-vita-de-vie-2_b

Dithane™ M-45

  • este cel mai folosit fungicid pe plan mondial, omologat pentru combaterea a mai mult de 400 de boli, în peste 70 de culturi;
  • întrerupe activitatea enzimatică a patogenului care produce mana la viţa de vie în 6 puncte diferite;
  • poate fi folosit de-a lungul întregii perioade cu risc de infecţie, respectându-se timpul de pauză de 28 zile până la recoltare.
  • Compatibilitatea Karthane Gold şi Dithane™ M-45 cu majoritatea produselor de protecţia plantelor, face din ele partenerii ideali ai fungicidelor sistemice şi translaminare folosite în plantaţii, inclusiv mai tarziu, odată cu creşterea suprafeţei foliare (LWA).

Alexandru Staicu
KAM Specialty Crops Corteva Agriscience Romania

Vizualizat: 2116 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Tehnologia aplicată la tomate de Florin Pop

Tehnologia aplicată la tomate de Florin Pop

Află care este tehnologia folosită pentru cultivarea tomatelor în solar de Florin Pop, în Seleuş, judeţul Arad. Fermierul cultivă cultivă legume pe două hectare (din care 60 de arii solarii) şi de peste 10 ani foloşte programul tehnologic Syngenta pentru protecţia plantelor şi combaterea dăunătorilor.

Reporter: Gheorghe Ghișe

Video: Zsolt Tamássy

Semințe și tehnilogie Syngenta pentru cultura de pepene – Edina Uifalusi, Piscolt, jud. Satu Mare Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie Cum au combătut cei de la Cramele Recaș bolile și dăunătorii viței-de-vie cu Syngenta
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?