Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Starea vinului românesc

Publicat: 24 octombrie 2013 - 16:00
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Patronatul Naţional al Viei şi Vinului estimează că în 2013 producţia autohtonă de struguri şi de vin va înregistra un record al ultimilor trei ani

Click pe poza pentru galerie!

În plină campanie de recoltare a viilor, după ce culesul a debutat la mijlocul lunii august în Banat, la Recaş, şi în podgoriile Dealu Mare, Patronatul Naţional al Viei şi Vinului (PNVV) a făcut primele estimări ale producţiei de vin din struguri.

Potrivit datelor PNVV, anul acesta vinificatorii vor produce circa 6,3 milioane hectolitri, cantitate situată peste media ultimilor ani, respectiv de 5,5 milioane de hectolitri.

"Din datele preliminare furnizate de producătorii de vin, estimăm la nivel naţional o producţie cu cel puţin 20% mai mare faţă de anul precedent (când s-au obţinut peste 4 milioane de hectolitri de vin - n.red)”, a anunţat Ovidiu Gheorghe, director general al PNVV.
Potrivit PNVV, strugurii pentru vin se tranzacţionează la preţuri cuprinse între 0,8 şi 1,2 lei/kg.

 

30.000 ha de vie nouă, în şase ani

Prognoza optimistă a producţiei viti-vinicole este susţinută şi de faptul că spre deosebire de anii precedenţi, în 2013 nu s-au înregistrat manifestări meteo extreme. Iarna a fost blândă, iar acest an viticol a fost ceva mai bogat în precipitaţii, cu cca. 15% mai mult decât în anul precedent, după cum informează Patronatul Viei şi Vinului.

Şi calitatea vinurilor a avut de câştigat, deoarece în sezonul cald, perioadele prelungite de insolaţie au permis acumularea zaharurilor în struguri.

La creşterea producţiilor a contribuit şi intrarea pe rod a noilor suprafeţe cultivate cu viţă de vie, ca urmare a investiţiilor realizate prin SAPARD şi prin Programul Naţional Suport pentru Sectorul Vitivinicol 2008 - 2013, în acest interval înfiinţându-se circa 30.000 ha de vie.

În România, suprafaţa totală cultivată cu viţă de vie pentru vin depăşeşte 183 mii hectare, iar în acest an producţia naţională de struguri este mai mare cu 30-40% decât cea din 2012, după cum a anunţat preşedintele Asociaţiei Degustătorilor Autorizaţi din România (ADAR), Dan Boboc.

Din cauza scăderii puterii de cumpărare a românilor, consumul autohton de vin pe cap de locuitor s-a redus de la 27 la 22 de litri/an, adică la mai puţin de jumătate faţă de consumul din alte ţări europene. Cu toate că ne asigurăm consumul din producţia internă, importăm de aproape cinci ori mai mult vin decât exportăm. Anul trecut, când România s-a situat pe locul 11 în topul mondial al producătorilor de vin, am importat 54,4 mii tone şi am exportat 11,4 mii tone de vin, conform datelor INS.

 

INFO

PIAŢA VINURILOR
România promovează vinurile din Republica Moldova

După embargoul impus de Rusia, începând cu 10 septembrie a.c., de interzicere a importurilor de vin din ţara vecină, vinurile din Republica Moldova ar putea fi promovate în Asia şi SUA cu sprijinul PNVV şi al Ministerului Agriculturii din România.

„Decizia Rusiei de a interzice importurile de vin din Republica Moldova a născut o reacţie de solidaritate promptă a Guvernului României, preluată şi de înalţi demnitari ai Uniunii Europene, iar soluţia directă este legată de creşterea contingentului oferit Republicii Moldova pentru exportul de vin în UE”, a precizat Ovidiu Gheorghe, într-o informare de presă.

Potrivit acestuia, demersul pe care Guvernul României şi PNVV îl pot face rapid este identificarea instrumentelor europene pentru finanţarea cooperării prin programe de consultanţă tehnică pentru promovarea vinurilor în pieţe externe, în special Asia şi SUA, diminuându-se, astfel, dependenţa de piaţa Rusiei.

MADR îndeamnă marii comercianţi din România să achiziţioneze vin din Republica Moldova.
Suprafaţa cultivată cu viţă de vie în Republica Moldova este de circa 140.000 de hectare, iar producţia de vin estimată pentru anul acesta este de 1,6 milioane hectolitri de vin.

Vizualizat: 677 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten
reclama art afetr lead

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Hibridul SY Experto - producţie record

Hibridul SY Experto - producţie record

Chiar dacă anul agricol nu a fost unul uşor, Cosmin Micu a obţinut o producţie medie de 4375kg/ha la floarea soarelui de pe cele 75ha cultivate cu hibridul SY Experto de la Syngenta. Hibridul high-oleic SY Experto se remarcă printr-o toleranță foarte bună la mană, rezistenţă la frânge şi 87% conţinut de acid oleic.

 

Interviu cu Cosmin Micu, fermier

Procereal Agrosan, loc. Mănăştur, jud. Arad.

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Sistemul de ghidare Trimble GFX-750 testat la Soc. agricola AgroSlavia Cum își gestionează drenarea cei de la Campo d'Oro cu ajutorul sistemelor Trimble de la Vantage
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?