Reclama header big full
Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Sortimentul de măr (II)

Publicat: 06 martie 2013 - 16:00
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Creșterea calității fructelor și îmbunătățirea conveerului actual de măr a fost întotdeauna un obiectiv major al cercetării românești, reflectat și de lista oficială a soiurilor admise la înmulțire, elaborată anual de Institutul de Stat pentru Testarea și Înregistrarea Soiurilor

Click pe poza pentru galerie!

Soiurile create la noi în țară, adaptate condițiilor pedoclimatice foarte diverse de plantare, ocupă un loc important în sortimentul pomicol românesc.

Continuăm să prezentăm noile soiuri românești de măr create de stațiunile de cercetare și înregistrate de ISTIS în Catalogul Oficial al României.

• Colonade - soi înregistrat în anul 2007 și creat la ICDP Mărăcineni.
Fructul este de mărime mijlocie, globulos-aplatizat, cavitatea calicială este puțin adâncă și largă; culoarea de fond este verde, acoperită în mare parte cu roșu închis în zone continue; pulpa este verzuie și fermă.

Pomul este de vigoare slabă, de tip columnar; este rezistent la făinare și are o comportare bună la atacul de rapăn; rodește din anul al doilea după plantare și are o bună capacitate de producție de 20,9 kg/pom.

Fructele ating maturitatea de consum în decada a doua a lunii septembrie, au o greutate medie de 125-130 g, iar conținutul în SU este de peste 13,5% cu vitamina C de 1,3 mg%.
Soiul este destinat consumului în stare proaspătă.

• Real - soi înregistrat în anul 2007 și creat la SCDP Voinești.
Fructul este mare, obloid, cu adâncimea cavității caliciale mijlocie și largă și cu adâncimea cavității pedunculare mijlocie și largă; culoarea de fond este verde gălbui, acoperit în mare parte cu roșu închis sub formă de zone continue cu striuri puternic delimitate; pulpa este crem și cu fermitate mijlocie.

Fructele ating maturitatea de consum la sfârșitul lunii august - începutul lunii septembrie, când ating greutatea de circa 185 g.

Pomul este de vigoare mijlocie, de tip ramificat, cu portul etalat, rezistent la atacul de Venturia inaequalis și slab atacat de Podosphaera leucotricha. Produce constant încă din anul al treilea de la plantare, are o bună capacitate de producție, cuprinsă între 8,3 și 20,6 t/ha în anii 4-5 de la plantare și de 24-30 t/ha după anul 6 de la plantare.

• Saruman - soiul înregistrat în anul 2007 a fost creat la SCDP Cluj.
Fructul este de mărime mijlocie, formă conică, având cavitatea calicială mijlocie și mijlociu de profundă, pedunculul este mijlociu de lung și gros; cavitatea pedunculară este largă și adâncă; culoarea de fond este verde-gălbuie, acoperită cu roșu purpuriu sub formă de zone continue cu striuri puțin delimitate; pulpa este de culoare albă, este suculentă, cu gust bun, dulce-acidulat, cu fermitate mijlocie.

Pomul este semiviguros, de tip ramificat, cu portul etalat; are comportare bună la atacul de boli și de dăunători. Prezintă precocitate de rodire (diferențiază mugurii de rod din anul al doilea de la plantare); are o bună capacitate de producție cuprinsă între 18 și 20 kg/pom în anii 4-5 de la plantare și peste 22 kg/pom după anul șase de la plantare.

Fructele au o greutate medie de 145 grame, SU - 13,4%, având maturitatea de consum timpurie (decada a doua și a treia a lunii august).

• Sauron - soiul a fost înregistrat în anul 2007 la SCDP Cluj.
Ca mărime, fructul este mijlociu spre mare, de formă obloidă, cu cavitatea calicială mijlociu de largă și adâncă, pedunculul este foarte scurt și mijlociu de gros; cavitatea pedunculară este largă și cu adâncime mijlocie, culoarea de fond este verde gălbuie acoperită cu roșu purpuriu de intensitate mijlocie, repartizată în zone continue cu striuri puternic delimitate, cu pulpa albă, suculentă, cu gust dulce-acidulat și are fermitate mijlocie.

Pomul este semiviguros, de tip ramificat, cu portul etalat și are comportare bună la atacul de boli și de dăunători. Produce constant încă din anul al treilea de la plantare, are o bună capacitate de producție, respectiv între 22 și 24 kg/pom în anii 4-5 de la plantare și peste 26 kg/pom după anul 6 de la plantare. Fructele au greutatea de circa 180 grame, având maturitatea de consum timpurie (sfârșitul lunii august).

Vizualizat: 795 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten
reclama art afetr lead

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Hibridul SY Experto - producţie record

Hibridul SY Experto - producţie record

Chiar dacă anul agricol nu a fost unul uşor, Cosmin Micu a obţinut o producţie medie de 4375kg/ha la floarea soarelui de pe cele 75ha cultivate cu hibridul SY Experto de la Syngenta. Hibridul high-oleic SY Experto se remarcă printr-o toleranță foarte bună la mană, rezistenţă la frânge şi 87% conţinut de acid oleic.

 

Interviu cu Cosmin Micu, fermier

Procereal Agrosan, loc. Mănăştur, jud. Arad.

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Sistemul de ghidare Trimble GFX-750 testat la Soc. agricola AgroSlavia Cum își gestionează drenarea cei de la Campo d'Oro cu ajutorul sistemelor Trimble de la Vantage
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?