Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Soluţiile Naturevo pentru via ecologică

Publicat: 28 aprilie 2017 - 14:39
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

La jumătatea lunii martie a.c., atunci când tăiatul viţei-de-vie era în toi, Naturevo a invitat viticultorii din zona Dealu Mare la o „lecţie” despre cum se pot obţine struguri de calitate, sănătoşi şi fără reziduuri chimice, pentru a stoarce din ei vinuri deosebite. Gazda evenimentului a fost Crama Budureasca, în comuna prahoveană Gura Vadului. Ioan Enoiu, administratorul Naturevo, bun cunoscător al viţei-de-vie încă de la vârsta de opt ani - după cum mărturisea -, a susţinut prezentările. 

Portofoliul Naturevo este complex, cu 35 de soluţii. Iar dacă mergem pe conceptul de flexibilitate, luând în calcul numai 28 de factori de producţie, specialiştii Naturevo au identificat 488 de combinaţii posibile. Iar lista de produse este deschisă, la fel şi posibilităţile de combinare a lor.

Soluţiile Naturevo pentru via ecologicăClick pe poza pentru galerie!

Investiţii care întorc banii în buzunarul fermierului
„Suntem singurii din România care avem tehnologii flexibile. Noi nu oferim pachete pe programe de combatere decât clienţilor pe care-i cunoaştem foarte bine, cu care lucrăm de mulţi ani, cărora le cunoaştem problemele şi plantaţiile foarte bine. Dar şi în acest caz adaptăm la problema specifică din teren. Astăzi nu mai poţi să mergi de la cap la coadă pe o fişă tehnologică standard, ci ai nevoie de adaptarea programelor. Noi sprijinim fermierii să obţină producţii mari, mai curate, fără reziduuri, de calitate superioară, fără a afecta ecosistemele.
Facem calcule economice înainte de a vă propune soluţiile. Acestea nu sunt chiar cele mai ieftine din punct de vedere al cheltuielilor, dar sunt cele mai ieftine din punct de vedere al costului pe unitatea de produs”, a explicat Ioan Enoiu.

Cinci momente cheie pentru aplicarea tratamentelor
Naturevo a testat şi a selectat de-a lungul timpului produse pentru agricultura ecologică, astfel încât astăzi compania are un portofoliu consistent pe acest segment. Mai mult, Naturevo este primul distribuitor autorizat din România pentru produsele certificate în agricultura ecologică.
Există cel puţin cinci momente importante pentru aplicarea tratamentelor la viţa-de-vie: la dezmugurit, apoi atunci când lăstarii au 10-15 cm, apoi înainte de înflorit, la sfârşitul înfloritului şi în momentul creşterii bobului, pentru definitivare. Lista de produse aplicate pentru fiecare moment în parte este suficient de lungă şi tratează probleme specifice.
Soluţiile pentru creşterea potenţialului productiv şi calitativ al viei vizează asigurarea unei nutriţii echilibrate, printr-o fertilizare adecvată, prin controlul eficient al bolilor şi dăunătorilor, precum şi prin stimularea rezistenţei plantelor la stresul abiotic şi biotic, în acelaşi timp cu aplicarea tratamentelor fitosanitare.
• Pentru condiţionarea solului şi îmbunătăţirea nutriţiei plantelor în agricultura ecologică, specialiştii Naturevo recomandă produsele: Calciprill, Biophos/Rocă fosfatică, N Fix, P Sol, K Sol, Unical sau Unimang.
Calciprill este un îngrăşământ şi un amendament granulat pentru ameliorarea solurilor acide, îmbunătăţind rapid pH-ul. Are o eficacitate de 10-15 ori mai mare decât amendamentul obişnuit, deoarece produsul este micronizat. „Pe terenurile acide, absorbţia macro şi microelementelor este total schimbată. Absorbţia cationilor este modificată, structurarea solului este slabă. Pe un sol acid, producţia scade cu 20-25%. Dacă ne ducem pe un sol cu pH între 5 şi 5,5, producţia scade cu 35-40%”, a explicat Ioan Enoiu.
• Dintre produsele cu acţiune antifungică şi bactericidă a amintit Algiforte, Altosan, Copfort, Funguran OH, Bouillie Bordelaise, Microthiol Special, Mimox. Dintre produsele cu acţiune antifungică, acaricidă sau nematocidă a recomandat Ovipron Top, Deffort, Garex B, Laser, BactoSpeine.
• Din categoria stimulatorilor de creştere şi pentru inducţie florală, pentru viţa-de-vie ecologică se recomandă produse precum Rootip Mix, Kerafol Evo etc. „Când partenerii noştri au utilizat la plantare, în mocirlă, Rootip Mix împreună cu un fungicid şi insecticid, s-au obţinut prinderi de peste 95% şi creşteri de peste jumătate de metru în primul an. Iar pentru varianta ecologică, la înfiinţarea plantaţiilor se poate folosi, în mocirlă, Rootip Mix pentru stimularea rădăcinilor, Deffort ca insecticid, Garex - insecticid, fungicid şi bactericid, împrună cu Mimox şi Algiforte”, a detaliat Ioan Enoiu schema de tratament.
• Evopin este un alt produs-cheie, care creşte eficienţa produselor de contact. „Dacă adăugaţi Evopin în concentraţie de 0,1%, acesta îmbracă produsele de contact, face carapace peste ele şi le fixează. Practic, după adăugarea Evopin, spălarea produselor de contact este de 10-20%, faţă de 80% în cazul neutilizării lui”, a explicat Ioan Enoiu.

Nutriţie echilibrată, absorbţie totală
A atenţie specială este necesară la înfiinţarea plantaţiilor viticole şi la pornirea în vegetaţie. Pentru fertilizarea de bază la înfiinţarea plantaţiilor viticole, specialiştii Naturevo recomandă NovaTec Classic 300-500 kg/ha - îngrăşământ complex cu eliberare controlată, cu inhibitori de nitrificare. Pentru fertilizarea de bază se recomandă 200-300 kg de NovaTec Classic, aplicat cu subsolierul la 30-40 cm adâncime, la un metru de tulpină, sau 350-450 kg/ha de Evo Ngooo 10:20:10 împreună cu Calciprill, pe terenurile acide sau lipsite de calciu. „NovaTec Classic schimbă modul în care plantele se hrănesc cu elementele nutritive. Inhibând bacteriile nitrificatoare, sunt favorizate celelalte bacterii care asigură absorbţia altor macroelemente şi microelemente - fosfor, potasiu, sulf, calciu, magneziu, fier, cupru, zinc. În acest context, cantitatea necesară de îngrăşăminte pentru a obţine rezultate excepţionale este de la 2 până la 5 ori mai mică decât în cazul îngrăşămintelor clasice. Nivelul de utilizare al îngrăşămintelor cu eliberare controlată este la 70-80% faţă de 15-20% în mod curent la îngrăşămintele clasice. Venind cu îngrăşăminte foliare, putem să ducem la absorbţia la sută la sută. {i mai mult decât atât, NovaTec Classic are numai 12% azot, iar planta primeşte, în condiţii normale, 25% azot iar în condiţii optime, 45% azot. În mod curent, în plantaţiile viticole noi utilizăm 200-250 kg NovaTec/ha, la 3-4 ani”, a explicat Ioan Enoiu.

 Ioan Enoiu

Ioan Enoiu: „Rezistevo, folosit la strugurii pentru vin, dă o catifelare mai bună, datorită calciului din componenţa lui. Pentru cei care vor un vin de calitate, puteţi să faceţi 2-3 tratamente cu 4-5 kg de Rezistevo şi vă asigur că veţi câştiga medalii. De asemenea, vă ajută să protejaţi aromele”.


ATENŢIE LA APA FOLOSITĂ PENTRU TRATAMENTE
Indiferent cât de bune sunt soluţiile pentru tratamente, calitatea apei poate ridica o problemă în plus. „În România, în peste 90% din cazuri fermierii nu ştiu ce fel de apă utilizează la tratament. Iar în peste 95% din cazuri, apa folosită nu este bună, pentru că are un conţinut ridicat de săruri sau de cationi. La o apă dură, eficacitatea unui produs se reduce cu 25-40%. La o apă foarte dură, scade cu 40-60%. Produsul-cheie este EvoRight 5, un regulator care aduce pH-ul apei la 5, indiferent dacă aceasta este alcalină sau acidă. Trebuie pus primul în apă”, a explicat Ioan Enoiu.
Un alt aspect de luat în considerare este temperatura soluţiei, cea mai gravă eroare fiind aceea că agricultorii iau apa direct din puţ. „Folosind apa rece, se favorizează dezvoltarea mai rapidă a unor agenţi patogeni. Se poate stagna planta zile întregi. În perioada preflorală, administrarea apei reci cu tratamente poate duce la sterilizarea unei mari părţi a florilor. Cea mai bună variantă este apa la temperatura mediului ambiant”, recomandă specialistul Ioan Enoiu.

 

 


Articol publicat in revista Ferma nr. 7 (190) din 15-30 aprilie 2017

Vizualizat: 722 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Pavel Iovăneasă: Ne dorim să omologăm Breaza!

Pavel Iovăneasă: Ne dorim să omologăm Breaza!

Imagini din cadrul expoziţiei şi târgului de ovine "BREAZA - Regina Ţurcanelor". Realizările, greutăţile şi dorinţele membrilor Asociaţiei Crescătorilor de Oi "Retezatul-Haţeg" ne-au fost expuse de către Pavel Iovăneasă, preşedintele Asociației.

Semințe și tehnilogie Syngenta pentru cultura de pepene – Edina Uifalusi, Piscolt, jud. Satu Mare Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie Cum au combătut cei de la Cramele Recaș bolile și dăunătorii viței-de-vie cu Syngenta
Cultura anului 2021

Pe ce cultură mizaţi în anul agricol 2020-2021?