Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Soluţii tehnice noi privind susţinerea şi conducerea vegetaţiei la viţa-de-vie

Publicat: 18 octombrie 2010 - 15:00
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Viţa-de-vie este o liană, are ţesuturile mecanice slab dezvoltate, nu se poate autosusţine, de aceea este necesară conducerea vegetaţiei pe diferite mijloace de susţinere.

Click pe poza pentru galerie!

Sistemele de susţinere folosite în viticultură sunt diferite începând de la aracii folosiţi în trecut până la diferitele tipuri de spaliere utilizate în viticultura modernă de astăzi.

În prezent, în plantaţiile viticole din România este generalizat spalierul vertical monoplan alcătuit din stâlpi de beton şi trei rânduri de sârme.

În condiţiile climatice din România, cu alternanţe mari de temperatură de la iarnă la vară, stâlpii de beton nu sunt foarte indicaţi, depreciindu-se în timp, uneori chiar după 5-6 ani de exploatare. În plus, acest tip de spalier necesită cheltuieli mari la înfiinţare şi un volum foarte mare de muncă privind conducerea coardelor, lucrările şi operaţiile în verde. În fiecare an după tăierea de rodire o lucrare necesară şi costisitoare este rectificarea spalierului (înlocuirea stâlpilor rupţi, înlocuirea sârmelor rupte, întinderea sârmelor).

Ca o alternativă la acest tip de spalier, propunem un sistem complex de susţinere, alcătuit din stâlpi metalici din oţel de calitate rezistent la intemperii, produşi de firma Remag, sistemul  de ancorare şi consolidare a spalierului al firmelor Druck şi Gripple. Costul acestui sistem de susţinere este comparabil cu cel al spalierului clasic, în schimb durata de exploatare este mult mai mare iar volumul de muncă manuală este mult diminuat.

Aceşti stâlpi sunt prevăzuţi pe margini cu numeroase orificii de fixare a sârmei, astfel încât rândurile doi şi trei de sârmă devin mobile, poziţiile acestora putând fi modificate în funcţie de creşterea lăstarilor.

Sistemul de ancorare a spalierului propus de firma Druck prin diversele tipuri de ancore utilizate, se poate adapta oricărui tip de sol, realizându-se o bună consolidare a spalierului. Acest sistem reprezintă o alternativă viabilă mult mai eficientă la vechile sisteme de consolidare cu contraforţe sau ancore turnate în beton. Sistemul Druck de ancorare se poate instala uşor cu ajutorul unui dispozitiv hidraulic.

Sistemul de consolidare Gripple oferă soluţii pentru tensionarea (întinderea) şi detensionarea sârmei, precum şi soluţii pentru adăugirea sârmei rupte, foarte uşor de aplicat.

În acest sens se pot folosi dispozitivele din zinc Gripple împreună cu cleştele de tensionare şi cleştele de detensionare. Cu aceste dispozitive complexe adăugarea şi întinderea sârmei poate fi făcută de o singură persoană, fără efort, într-un timp foarte scurt.

Firmele amintite, reprezentate în România de Blanche consulting şi Disciplina de Viticultură din cadrul U.S.A.M.V.B.Timişoara, oferă un sistem complex pentru susţinerea viţei de vie şi dirijarea lăstarilor care reduce la minim munca manuală, efortul depus şi timpul alocat acestei categorii de lucrări.

Prin aplicarea acestui sistem, viticultorul realizează economie de timp şi bani, regăsind în acelaşi timp plăcerea muncii în viticultură.

Sistemul poate fi văzut de către cei interesaţi în plantaţia viticolă a universităţii, situată în Timişoara pe Calea Aradului. Acest sistem este conceput pentru viticultură dar poate fi aplicat şi în pomicultură, legumicultură, floricultură, etc.

 

Articol publicat în revista Ferma nr. 4(30)/2004

Vizualizat: 1304 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Reclama header after big part 3 pages

Video

Liceul Tehnologic nr. 1 Fundulea, un model de succes

Liceul Tehnologic nr. 1 Fundulea, un model de succes

Din 1963, pepiniera profesionala a celui mai important centru de cercetare românesc se afla la Centrul Scolar Agricol Fundulea. Multe s-au schimbat din anii ce au urmat cooperativizarii si „constructiei socialismului” dar un lucru a ramas la fel! Transformat în Liceul Tehnologic nr. 1, acest edificiu de educatie este si astazi unul de referinta pentru agricultura româneasca.

Reporter AgroInfo: Liviu Gordea
Operator imagine: Claudiu Borobei

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Tomit Agri Macchine, colaborare cu Great Plains Trelleborg ţine pasul cu noile provocări din agricultură
Cultura anului 2019

Care credeţi că va fi cea mai rentabilă cultură agricolă în 2019?