Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Solarii Haygrove Greenhouse

Publicat: 24 septembrie 2010 - 13:30
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

După cum am precizat în numărul trecut al revistei, APDRP a transmis o rectificare la redacţie şi a dezlegat „misterul” eligibilităţii solariilor pe Măsura 121. Şi, pentru că acum este clar pentru toată lumea că aceste structuri atât de necesare unei exploataţii moderne şi sigure se pot construi pe bani europeni, şi pentru că sesiunea de depunere a dosarelor pe această măsură se apropie cu paşi repezi, vă prezint un nou tip de solar al firmei Haygrove LTD din Marea Britanie.

Click pe poza pentru galerie!

La începutul lui 2010, toate prognozele indicau un an agricol de excepţie. Culturile de fructe, legume şi cultura mare au avut un start excelent, premisa unor recolte bogate.

Din păcate, odată cu vara au venit şi ploile în exces, în cantităţi mult prea mari şi pe perioade lungi de timp, împiedicând astfel efectuarea tratamentelor la timp dar şi recoltarea în bune condiţii a ceea ce a mai rămas.

Chiar şi cei care au cultivat în solarii au avut de suferit din cauza volumului mic de aer din interiorul solarului şi a posibilităţilor reduse de ventilaţie. La polul opus, cei care au în dotare solarii înalte şi cu posibilităţi multiple de ventilaţie, au reuşit să obţină recolte de calitate şi în cantităţi care să le asigure un profit substanţial.

 

Caracteristicile solariilor Haygrove

Solariile Haygrove, vândute în peste 40 de ţări de pe patru continente, sunt construite tocmai pentru a preîntâmpina acele situaţii care duc la pierderi majore. Caracteristic pentru toate tipurile de solarii Haygrove este că sunt proiectate pentru:

• protejarea unor suprafeţe mari cu costuri minime;

• posibilitatea de a lucra în interiorul solarului cu tractoare de dimensiuni normale;

• mutarea facilă de pe o solă pe alta, în funcţie de rotaţia culturilor;

• montarea pe teren înclinat sau accidentat;

• nu este necesară nivelarea terenului unde vor fi instalate solariile;

• pot fi deschise complet în zilele călduroase;

• sunt proiectate să poată fi ventilate total în zilele cu temperaturi foarte mari sau foarte umede, pentru a păstra o temperatură optimă în interiorul solarului;

• pot fi închise complet pentru extinderea sezonului de cultură, ceea ce dă posibilitatea fermierului să obţină un maxim de timpurietate, dar şi producţie toamna târziu;

• sunt uşor adaptabile la plasa de umbră şi contra insectelor;

• sunt foarte ieftine, ceea ce permite recuperarea investiţiei în două sau trei sezoane de recoltă.
De asemenea, calitatea materialelor folosite, precum şi uşurinţa în exploatare, reprezintă caracteristici generale ale oricărui tip de solar pentru agricultură marca Haygrove.

Solariile din seria Greenhouse

Solariile Haygrove din seria Greenhouse beneficiază de o parte din caracteristicile serelor permanente, la o scară mult mai mare şi cu costuri mult mai reduse. Sunt destinate în special fermelor care produc şi în sezonul cu temperaturi ridicate, unde este recomandat un volum mare de aer, în combinaţie cu posibilitatea unei ventilaţii totale şi colectarea apei de pe solarii.

Lungimea suporţilor de cerc este variabilă, ceea ce dă posibilitatea ca în solariile Haygrove din seria Greenhouse să se poate cultiva orice. Este ideal pentru protecţia cireşilor, tomatelor, ardeilor sau a altor plante care necesită şi spaţiu lateral, pentru a face cât mai uşoară recoltarea.

De asemenea, culturile de căpşuni, flori, plante ornamentale, afin, zmeură etc., găsesc în interiorul tunelelor Greenhouse un mediu foarte propice dezvoltării şi fructificării.

Suporţii arcelor de cerc au o formă specială, care permite instalarea unor jgheaburi generoase, recuperându-se astfel apa din precipitaţii. Forma arcelor de cerc a fost astfel concepută încât partea verticală a solarului să fie cât mai înaltă. Această soluţie adoptată de Haygrove are patru avantaje:

- măreşte volumul de aer din interior, ccea ce influenţează pozitiv procesul de creştere a plantelor;

- la îmbinarea dintre două tunele, distanţa dintre folii este foarte mică, creându-se astfel o închidere foarte bună, ceea ce duce la reducerea pierderilor de căldură;

- apa de pe solar cade vertical, direct în jgeab;

- asigură condiţiile necesare adaptării rapide a plantelor în interiorul solarului.


AVANTAJELE SOLARIILOR HAYGROVE GREENHOUSE 

• volum mare de aer;

• posibilitatea de a fi total închise pentru extinderea sezonului;

• jgheaburi generoase pentru colectarea şi folosirea apei de ploaie pentru irigaţii;

• se pot deschide total în zilele călduroase;

• se pot muta de pe o parcelă pe alta;

• se poate întări partea superioară cu o bară de oţel, pe care se pot suspenda cărucioare pentru transportul produselor, ambalajelor, dar şi sistemul de irigaţii sau tratamente;

• se construiesc foarte repede, nu necesită nivelarea terenului sau contract cu firme specializate în construcţii;

• nu necesită betoane sau alte structuri de fixare;

• sunt construite în sistem multiplu, minim trei tunele într-un monobloc, nelimitat ca şi număr de tunele din monobloc;

• lăţimea unui tunel este de minim 5,5 m şi maxim 8,5 m, înălţimea la centru poate fi între 3 şi 5,5 m, lungimea în funcţie de teren;

• sunt confecţionate din ţeavă de oţel special, cu diametrul de 40 mm, galvanizată interior şi exterior, cu grosimea peretelui de 2 sau 2,5 mm, în funcţie de necesităţi;

• uşi care se rulează manual sau electric;

• folie Visqueen, produsă în Marea Britanie, tratată, cu grosimi disponibile de: 0,150 mm, 0,180 mm, 0,200 mm.

Vizualizat: 1615 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Combina John Deere S770i in ferma ITC Seeds!

Combina John Deere S770i in ferma ITC Seeds!

Dupa două campanii de recoltat cu combina John Deere S770i cu heder de tip vario de 9 metri rezultatele au fost pe măsura aşteptărilor. „Am recoltat într-o singură zi peste 230 de tone, în condiţiile în care oricum s-a ieşit târziu în câmp. Cu această combină poţi recolta fără probleme 35 de hectare într-o zi. Şi în condiţiile noastre de lucru, că intrăm la recoltat la ora 11-12 şi terminăm la 9 seara. Pentru că noi suntem producători de sămânţă şi trebuie să avem umiditatea corectă, să curăţăm foarte bine combina, şi nu doar de la o cultură la alta, chiar şi între diferite soiuri de grâu” - Willy Tavares

Semințe și tehnilogie Syngenta pentru cultura de pepene – Edina Uifalusi, Piscolt, jud. Satu Mare Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie Cum au combătut cei de la Cramele Recaș bolile și dăunătorii viței-de-vie cu Syngenta
Cultura anului 2021

Pe ce cultură mizaţi în anul agricol 2020-2021?