Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Soiuri pentru cultura fasolei

Publicat: 09 decembrie 2010 - 16:00
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Pornind de la faptul binecunoscut că, în aceleaşi condiţii pedoclimatice şi aplicând aceeaşi tehnologie, se obţin producţii diferite cantitativ şi calitativ dacă se cultivă soiuri diferite, putem spune că elementul "biologic" - soiul sau hibridul - are un rol deosebit în valorificarea eficientă a ansamblului factorilor tehnologici.

Click pe poza pentru galerie!

Pentru acest motiv, în contextul măsurilor privind intensificarea legumiculturii, elementul "biologic" are cea mai mare mobilitate, fiind capabil să valorifice în cel mai înalt grad condiţiile create prin optimizarea celorlalţi factori.

Dată fiind importanţa soiului sau a hibridului cultivat, ne propunem ca din acest număr să vă recomandăm soiurile care valorifică cel mai bine suma factorilor tehnologici.

Acum vă reţinem atenţia cu soiurile recomandate pentru cultura fasolei, datorită importanţei alimentare a acestei specii. Soiurile au fost aclimatizate în zona Moldovei, dar sunt răspândite în cultură în toate regiunile ţării unde se cultivă fasole.

 

Tipuri de fasole urcătoare (Phaseolus vulgaris)

Soiul timpuriu Verdana are o perioadă de vegetaţie de 41-45 de zile (de la răsărit până la prima recoltare a păstăilor).

Păstaia este dreaptă, uşor curbată, cu vârful ascuţit de culoare verde. Lungimea păstăii este mare, de 25-26 cm şi lăţimea de 2,3-2,5 cm. Numărul mediu de păstăi pe plantă este de 30-35. Nu are aţe şi nici strat pergamentos. La maturitatea fiziologică boabele sunt albe şi au MMB de 450 g.
Potenţialul de producţie este de 36-40 tone păstăi/ha-1.

Aurica bacăului este un soi semitardiv, cu perioada de vegetaţie de 54-57 zile (de la răsărit la prima recoltare a păstăilor).

Păstaia este dreaptă, uşor curbată, de culoare galben-limoniu, lungimea este mare de 19-22 cm şi lăţimea de 1,9-2,0 cm, iar numărul mediu de păstăi pe plantă este de 25-30. Acestea nu au aţe şi sunt cărnoase, suculente şi fragede.

Boabele sunt reniforme, de culoare maro deschis şi au MMB de 440 g.
Potenţialul de producţie este de 30-35 tone păstăi/ha-1.

 

Tipuri de fasole de grădină (Phaseolus vulgaris)

Perlata este un soi semitimpuriu, cu perioada de vegetaţie de 55-60 zile până la maturitatea de consum şi de 80-85 zile până la maturitatea fiziologică.

Păstaia este cilindrică, dreaptă, uşor curbată, cu vârful ascuţit, de culoare galbenă. Lungimea, este mijlocie, de 11-13 cm, şi lăţimea de 0,7-0,8 cm. Numărul mediu de păstăi pe plantă este de 12-14.

Boabele la maturitatea fiziologică sunt albe, uşor verzui, cu secţiunea transversală de formă eliptică şi MMB de 285 g. Potenţialul de producţie este de 10-12 tone păstăi/ha-1 şi 800-1200 kg boabe/ha.

Mileniu este un soi timpuriu, cu perioada de vegetaţie de 45-50 zile până la maturitatea de consum şi de 80-85 zile până la maturitatea fiziologică.

Păstaia este lată, dreaptă, uşor curbată, cu vârful ascuţit de culoare galbenă. Lungimea este mijlocie, de 15-18 cm, şi lăţimea de 0,7-0,8 cm. Numărul mediu de păstăi pe plantă este de 12-14.

Boabele la maturitate fiziologică sunt de culoare ciclamen pestriţ cu bej.   
Potenţialul de producţie este de 10-12 tone păstăi/ha-1 şi 1000-1400 kg boabe/ha.

Marinică este un soi timpuriu, cu perioada de vegetaţie de 45-50 zile până la maturitatea de consum şi de 80-85 zile până la maturitatea fiziologică.

Planta are portul pitic, determinat, cu înălţimea de 35-45 cm.
Păstaia este rotundă, dreaptă, uşor curbată, cu vârful ascuţit de culoare galbenă. Lungimea este mijlocie, de 13-15 cm, iar lăţimea de 0,7-0,8 cm. Numărul mediu de păstăi pe plantă este de 12-14.

Boabele la maturitate fiziologică sunt de culoare cafenie.
Potenţialul de producţie este de 10-12 tone păstăi/ha-1 şi 800-1000 kg boabe/ha.

SOIURI RECOMANDATE PENTRU LEGUMICULTURĂ

Tabel soiuri fasoleClick pe poza pentru galerie!

Vizualizat: 8600 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Delfini la Sulina, Delta Dunării

Delfini la Sulina, Delta Dunării

Delfini la Sulina, Delta Dunării #danubedelta #delfini #sulina

Video: Calin Ene

Revista Ferma și o echipă de pasionați de turism prietenos cu mediul îți aduc zilnic delta la tine acasă și te invită, totodată, acasă în Sulina Fabuloasă, într-un inedit Drum De Deltă, un proiect de vacanță cum nu se poate mai necesar după o perioadă lungă care ne-a pus la grea încercare pe toți.

Citeste despre proiect aici: https://www.revista-ferma.ro/proiecte-ferma/drum-de-delta-vezi-si-evadezi

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Sistemul de ghidare Trimble GFX-750 testat la Soc. agricola AgroSlavia Cum își gestionează drenarea cei de la Campo d'Oro cu ajutorul sistemelor Trimble de la Vantage
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?