Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma

Soiul de căpșun timpuriu Duchesse® - timpurietate și calitate Planasa

Publicat: 16 martie 2022 - 09:42
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Duchesse® este un soi unifer de căpșun cu fructificare timpurie, marca Planasa, cultivat cu succes în Franța, Belgia, Olanda, Marea Britanie și Germania, în diferite sisteme de cultură. Soiul e disponibil și în România.

Soiul timpuriu Duchesse® poate fi o alternativă pentru cultivatorii de căpșun din România care caută timpurietate (Timpurietate Planasa) și înaltă performanță (Productivitate Planasa). Acestea sunt caracteristicile principale ale acestui soi lansat în 2019 și dezvoltat de departamentul de cercetare al Planasa.

 Duchesse_03_b


Performant în orice condiții


Duchesse® are fructe de foarte bună calitate și costuri mici de recoltare, în comparație cu alte soiuri. În plus, necesitățile lui de vernalizare (1.500 ore de frig pentru plantele refrigerate) îl recomandă și pentru zona noastră geografică. Duchesse® a performat în sere, solarii sau în câmp, în sol sau în substrat, cu particularitățile specifice fiecărui sistem.

 

Rezultate promițătoare


În teste am folosit atât material săditor la alveole sau cuburi nutritive, proaspăt sau refrigerat, precum și plante cu rădăcina nudă, de diferite calibre. Rezultatele excelente au impus lansarea comercială a lui Duchesse® în 2019, iar producțiile și calitatea acestui soi, dovedite în plantațiile comerciale din diferite țări, au confirmat rezultatele obținute în testări.

În 2021 a fost plantat în diferite zone din România, până la intrarea în iarnă plantele având o dezvoltare promițătoare pentru recolta acestui an.

 
Duchesse Hollande 3 (002)_b


De ce să cultivăm Duchesse®?


• Planta robustă nu stolonează puternic, are foliaj dens, capabil să asigure hrană pentru un număr mare de fructe, iar florile situate la nivelul foliajului permit o recoltare rapidă a căpșunelor - avantaj pentru culegător.

• Prezintă o foarte bună rezistență la boli precum făinare, antracnoză sau putregai cenușiu.

• Fructele au formă conică estompată, mărime mare și medie și își păstrează culoarea (roșu aprins) și strălucirea și după recoltare/depozitare. Echilibrul dintre aciditate și dulceață stă la baza unui gust deosebit, apreciat de consumatori. Fructul este ferm, cu epiderma rezistentă, ceea ce îi asigură o perioadă lungă de păstrare pe raft și rezistență la transport pe distanțe lungi.

• Capacitatea mare de producție, fără fructe deformate, precum și procentajul ridicat de fructe comercializabile sunt doar câteva din proprietățile Duchesse® care stau la baza deciziei de a cultiva acest soi.


Recomandări de cultivare


În sol, se recomandă o densitate de 40-45.000 plante/ha pentru culturile multianuale.

În substrat, în sere sau solarii, se recomandă o densitate de 10-12 plante/mp.

 

CUM POȚI COMANDA DUCHESSE®?


Pentru sezonul 2022, avem în România plante refrigerate disponile pentru a fi plantate din martie până în august. 

Detalii vă oferă subsemnatul, Vasile Fonoage, manager comecial Planasa pentru România și sud-estul Europei, la e-mail vfonoage@planasa.com sau tel.: 0771144766.

 

un articol de

VASILE FONOAGE

Vizualizat: 1553 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Plugul rotativ FALC - o soluţie eficientă pentru orice teren

Plugul rotativ FALC - o soluţie eficientă pentru orice teren

Plugul rotativ FALC - o soluţie eficientă pentru orice teren! Interviu cu Marius Mitra, reprezentat FALC în România, realizat la Agriplanta 2022

NATUREVO: „Luăm cultura de la zero și să o ducem până la momentul recoltării” Climate FieldView de la Bayer - hărți de producție cu precizie maximă în timp real AGRARIA 2022, 5-8 mai 2022, Jucu, Jud. Cluj!
Preţul îngrăşămintelor

Preţul îngrăşămintelor a crescut, ce veţi face?