Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Sistemul de ventilaţie, punctul forte al solariilor Haygrove

Publicat: 12 aprilie 2012 - 16:00
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Eligibile atât pe Măsura 121, cât şi pe Măsura 112, toate tipurile de solarii Haygrove dispun de sisteme simple şi eficiente de ventilaţie

Click pe poza pentru galerie!

Fermierii cu experienţă în utilizarea solariilor ştiu cât de important este volumul de aer şi mişcarea acestuia în interiorul solarului. Pornind de la necesităţile proprii - Haygrove deţine culturi protejate pe o suprafaţă de peste 110 ha - compania a dezvoltat şi perfecţionează continuu sistemul de ventilaţie al solariilor Haygrove.

Majoritatea culturilor pe suprafeţe mari au mare nevoie de controlul temperaturii şi al umidităţii relative. Acest control este foarte important nu numai în perioadele caniculare din vară, când mărimea fructelor şi implicit mărimea recoltei sunt afectate, dar şi în momentele cheie - înflorire, polenizare şi formarea fructelor - când stresul la care sunt supuse plantelor din cauza temperaturilor înalte şi a umidităţii ridicate poate afecta producţia.

 

Variante de ventilare

Ventilaţia în solariile Haygrove se poate realiza prin deschiderea uşilor sau prin deplasarea foliei spre coamă pe toată lungimea solarului în diferite trepte: treapta 1 de 1 m; treapta 2 de 2 m; treapta 3 de 3 m.

Luăm spre exemplu cultura căpşunilor.

• La o temperatură exterioră de până la 14 °C, cu cer noros, solarul este închis zi şi noapte. Dacă în timpul zilei apare soarele, este suficient să deschidem uşile, dar nu trebuie să uităm să le închidem în timpul nopţii.

• La o temperatură exterioară între 14 şi 20 °C, cu cer noros, solarul rămâne închis. Dacă ziua este însorită, se deschid uşile şi se ridică folia din 50 în 50 m, formând ferestre de 1 m pe lăţime şi de 22 m (10 arce) pe o lungime. Seara se închid.

• La temperaturi de peste 20 °C ziua şi sub 8 °C noaptea, cu cer noros, deschidem uşile. Dacă ziua este soare, deschidem uşile şi ridicăm folia pe treapta 1. Noaptea închidem solarul.

• La temperaturi de peste 20 °C ziua şi peste 8 °C noaptea, cu cer noros, folia se ridică la 1 m. În zilele însorite, folia se ridică pe trepta 2 şi rămâne aşa. În caz de ploaie se poate închide.

• La temperaturi de peste 25 °C se recomandă ca în zilele noroase să se ventileze la stadiul 2, iar în zilele cu soare să se folosească şi plase de umbrire.


Deschiderea automată, în producţia de serie

Toate sistemele Haygrove pot fi deschise manual, folosind unelte speciale din aluminiu şi clemele speciale din oţel, care menţin folia în poziţia dorită. Aceste accesorii sunt livrate odată cu solarul, fiind incluse în preţul de vânzare.

În ceea ce priveşte timpul necesar operaţiunii de ridicare a foliei în treapta 1 de ventilaţie, o singură persoană are nevoie de o oră pentru 4000 mp.

Operaţiunea de lăsare a foliei este de asemenea rapidă, dacă se lucrează în echipă de două persoane.
Grupul de proiectanţi de la Haygrove a început, acum doi ani, să implementeze în fermele Haygrove sistemele de ventilaţie prin roluire, acţionate cu motor electric.

Întrucât a răspuns în totalitate indicatorilor de rezistenţă şi de utilitate impuşi la începutul testării, deschiderea automată prin roluirea foliei de pe cupolă este de acum în producţia de serie şi aduce solariile foarte aproape de însuşirile serelor.

Introducerea sistemelor de automatizare cu costuri minime face din solariile Haygrove o opţiune viabilă şi modernă pentru fermierii care doresc să producă în sistem protejat pe suprafeţe mari.

Vasile FONOAGE
Reprezentant Haygrove
Tel. 0722373105, 0758488556
fonoage-emil@hotmail.com
http://www.haygrove.co.uk

Vizualizat: 2237 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Ferma de vaci complet automatizată: robot de muls DeLaval, plug raclor, robot de hrănit viței

Ferma de vaci complet automatizată: robot de muls DeLaval, plug raclor, robot de hrănit viței

În Ferma Wagner, roboții își scot singuri cheltuiala! Pornind de la un efectiv matcă de numai 18 vaci, câte existau în fermă la momentul în care a preluat frâiele acestui business, Virigil Andru deţine astăzi o turmă de 140 de animale iar tehnica robotizată de muls, pe care a achiziţionat-o recent, îi conferă avantajul de a funcţiona cu un număr foarte mic de angajaţi. De altfel, robotul de muls DeLaval, pentru care a plătit aproximativ 130.000 de euro, reprezintă cea mai mare şi cea mai importantă investiţie din fermă, asigurând azi mulsul a 60 de vaci, cu o producţie medie zilnică de 27 de litri de lapte pe cap de animal. 

Reporter: Liviu Gordea
Imagine: Daniela Radiș

Semințe și tehnilogie Syngenta pentru cultura de pepene – Edina Uifalusi, Piscolt, jud. Satu Mare Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie Cum au combătut cei de la Cramele Recaș bolile și dăunătorii viței-de-vie cu Syngenta
Cultura anului 2021

Pe ce cultură mizaţi în anul agricol 2020-2021?