Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

SimpliCultura, tehnologia ADAMA la viţa-de-vie!

Publicat: 14 august 2017 - 10:28
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Programul tehnologic de combatere a bolilor şi dăunătorilor la viţa-de-vie, propus de compania ADAMA pe un lot demonstrativ în Amfiteatrul Vitis – Tohani, judeţul Prahova, conţine următoarele produse: fungicide: Folpan 80 WDG, Sphinx Extra, Vincare 51,7 WDG, Shavit F 72 WDG, Orius 25 EW şi Bumper 250EC, acaricidele Apollo 50 SC, Vargas 1.8 EC şi insecticidul Pyrinex M22.

“Pagubele produse de micoze sunt deosebit de mari, putând în unii ani să compromită întreaga producţie. ADAMA recomandă produsul Folpan 80 WDG, având substanţa activă Folpet 80%, produs de contact, din grupa chimică a dicarboximidelor, împotriva manei (Plasmopara viticola) şi a putregaiului cenuşiu (Botrytis cinerea e.s.). Folpetul are acţiune multi-site, acţionează asupra mai multor puncte celulare ale ciupercii, fiind foarte eficace în împiedicarea germinaţiei sporilor. Utilizat de foarte mulţi ani, acest produs nu a antrenat apariţia unor cazuri de rezistenţă în cadrul populaţiilor de Plasmopara. Deşi acţiunea acestui produs se limitează la organele tratate, datorită aderenţei foarte bune, este greu de spălat de ploaie, realizand o perioadă de protecţie de minim o săptămănă. În programul tehnologic Folpanul poate fi aplicat din fenofaza-lăstar de 10 cm şi până în fenofaza de pârgă a soiurilor de masă, doza recomandată - 1,5kg/ha”, ne-a declarat inginer Vasilica Marinescu, specialist horticol al companiei ADAMA .

Potrivit oficialului ADAMA, un alt produs recomandat este Sphinx Extra compus din două substanţe active: Folpet 600g/kg şi Dimetomorf 113g/kg. Dimetomorful, substanţa care pătrunde în plantă fără a se deplasa cu seva, sistemic imperfect translaminar, acesta se caracterizează printr-un sinergism remarcabil când este asociat cu folpetul, având un efect curativ, ce poate fi obţinut când este aplicat la cel mult trei zile după contaminare.

De remarcat că până în prezent, nu s-a constatat nici un caz de rezistenţă faţă de acest produs în cadrul populaţiilor de Plasmopara iticola. Tratamentele se realizează prin stropiri, la avertizare, începand cu fenofaza-înainte de înflorit şi până la compactarea strugurilor.
Pe perioada de vegetaţie se recomandă maxim 3 tratamente, alternanându-se cu produse din alte grupe chimice, funcţie de programul de combatere adoptat. Doza recomandată este de 1,5-2,0 kg/ha.

Controlul făinării
Pentru făinarea vitei-de-vie (Uncinula necator), compania ADAMA recomandă produsele: Bumper 250 EC şi Orius 25 EW. Bumper 250 EC, fungicid cu substanţa activă propiconazol 250 g/l, cu acţiune sistemică absorbită prin toate ţesuturile verzi şi se translocă ascendent, protejând toate creşteri noi. Are acţiune preventivă, curativă şi eradicantă. Doza recomandată este de 0,2 L/ha.

vasilica-marinescu_b

Acarienii atacă
“Anul acesta, în urma condiţiilor meteo favorabile, a fost semnalat un atac destul de puternic al Acarianului galicol (Eriophyes vitis), atât pe frunze cât şi pe struguri. Se recomandă produsul Apollo 50 SC (clofentezin 500g/l), doza de 0,4L/ha în fenofaza de umflare a mugurilor pentru combaterea ouălelor. Are o activitate reziduală îndelungată, protejând cultura o perioadă mare de timp. Pentru acarieni se recomandă şi produsul Vargas 1.8 EC distruge adulţii, larvele care se hrănesc cu părţile tratate ale plantei. Pentru molia viţei-de-vie (Lobesia botrana), înainte de floare şi la pârga soiurilor de masă, a fost aplicat insecticidul Pyrinex M 22 (clorpirifos metil), doza de 2,2L/ha”, a precizat specialistul Vasilica Marinescu.

Vizualizat: 976 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Delfini la Sulina, Delta Dunării

Delfini la Sulina, Delta Dunării

Delfini la Sulina, Delta Dunării #danubedelta #delfini #sulina

Video: Calin Ene

Revista Ferma și o echipă de pasionați de turism prietenos cu mediul îți aduc zilnic delta la tine acasă și te invită, totodată, acasă în Sulina Fabuloasă, într-un inedit Drum De Deltă, un proiect de vacanță cum nu se poate mai necesar după o perioadă lungă care ne-a pus la grea încercare pe toți.

Citeste despre proiect aici: https://www.revista-ferma.ro/proiecte-ferma/drum-de-delta-vezi-si-evadezi

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Ridichea furajera - cea mai buna cultura pentru inverzire Tractoarele Massey Ferguson și încărcătoarele Weidemann în acțiune!
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?