Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

SimpliCultura Adama: simplu și eficient în Crama Lacerta

Publicat: 24 august 2016 - 15:00
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

SimpliCultura - sau despre cum pot viticultorii să-și crească profitul prin soluții simple, prin aplicarea tratamentelor preventive în momentele optime - a poposit în Crama Lacerta, în localitatea Fintești din județul Prahova. O unitate modernă, care a înțeles că simplitatea aduce succesul în viticultură. Simplu, nu simplist! 

Click pe poza pentru galerie!

Aici au sosit peste o sută de invitați din lumea viei și vinului, pentru a face cunoștință cu acest concept lansat de Adama - SimpliCultura.

 

Via din care se face vinul premium are nevoie de soluții simple și de succes

Crama Lacerta deține 36 hectare de vie din cele 82 hectare cultivate (înființate în etape, în anii 2005, 2008 și 2010). Restul podgoriei Lacerta se află la Mereni. Absolut toată producția de vin este îmbuteliată. Trebuie spus că la acest moment crama poate primi doar producția de pe circa 55 ha. O producție normată pentru o calitate de excepție, ne asigură șeful viticulturii de la Crama Lacerta, Emilian Șerbulea. De aceea tratamentele aplicate trebuie să fie complete (Adama deține un portofoliu complet) și eficiente. „Produsele Adama oferă aceste soluții, iar despre Vincare 51,7 WG pot spune că sunt foarte mulțumit, mai ales că anul acesta a fost extrem de dificil din perspectiva atacului de mană (mai ales în perioada înfloritului), dar și de făinare (la formarea ciorchinelui și a boabelor)”, a subliniat Emilian Șerbulea. „În plus - mai spunea șeful viticulturii de la Crama Lacerta - am folosit un produs pe bază de sulf la tratamentele 5 și 7, iar la tratamentul cu numărul 8 am folosit și un produs conținând cupru, pentru un control aproape de ideal. În lotul demonstrativ realizat împreună cu Adama (1,3 ha plantate cu soiul Merlot) nu s-a făcut tratament împotriva Botrytis, însă cum în celelalte plantații tratamentul s-a aplicat.

În viile Lacerta, strugurii se coc sub un soare generos pentru a deveni, sub priceperea oenologilor, vin premium.

 

Acaricidul-ovicid Vargas - un produs nou în portofoliul Adama

Laurențiu Rusu, director de vânzări Adama pe regiunea Moldova Est, a prezentat programul de tratamente aplicat în lotul demonstrativ. Cu detalii largi despre produsul nou Vargas 1.8 EC, „care are în principal acțiune acaricidă, dar și o acțiune insecticidă specifică. Vargas 1.8 EC pătrunde rapid în plantă și formează un depozit activ ce asigură un control al dăunătorilor pe timp îndelungat. Are efect translaminar, protejând și suprafața netratată a frunzelor. Acționează asupra dăunătorilor în special prin ingestie și distruge adulții și larvele care se hrănesc cu părțile tratate ale plantei. Are, de asemenea, și o acțiune parțială de contact. După tratamentul cu Vargas 1.8 EC, dăunătorii paralizează imediat, dar mortalitatea maximă se înregistrează după 3-5 zile. Produsul s-a folosit împreună cu Pyrinex M22, pentru o mai bună combatere a moliei viței de vie (Lobesia botrana)”, susține tânărul specialist Adama. 

 

Atacul de făinare poate atinge și 5-6 infecții pe zi

Cu produsele Vincare 51,7 WG și Sphinx Extra (fungide pentru combaterea manei) s-a ținut sub control atacul de mană. Iar Shavit F 72 WDG, care este în continuare cel mai bine vândut fungicid datorită acțiunii sale multisite (întrerupe activitatea enzimatică în 6 puncte diferite), împreună cu Orius 25 EW și Bumper 250 EC au contribuit la ținerea în frâu a puternicului atac de făinare, o boală despre care Vasilica Marinescu, promotor Adama pentru zona Moldova Est, a precizat că poate să se ajungă și la 5-6 infecții pe zi. „Dar produsele noastre au ținut sub control toate soiurile de vie aflate într-un lot cu o colecție ampelografică de un hectar, la SCDV Odobești. 

Programul aplicat la Crama Lacerta a cuprins nouă aplicări. Prevenția este obiectivul principal în condițiile în care atât mana, cât și făinarea sunt foarte greu de combătut în momentul dezvoltării infecțiilor. Istudor Iosif, de la Crama Ceptura, Penescu Alexandru, de la Oficiul Fitosanitar Prahova, și mai ales Ion Cojocaru, director tehnic la Crama Budureasca, au întărit spusele specialiștilor Adama. 

 

 

 


BOLI VECHI ADAPTATE VREMURILOR NOI

Istorii mai vechi, istorii mai noi s-au derulat atât în fața lotului SimpliCultura Adama, cât și pe parcursul vizitării cramei. Așa am aflat că făinarea a apărut prima dată în România chiar în Dealurile Buzăului, în anul 1851. La doar doi ani după ce a fost semnalată în Franța și la un an după ce viile italiene au făcut și ele cunoștință cu mana. Asta da viteză de răspândire. Deci atât făinarea, cât și mana sunt boli vechi care se adaptează la vremuri noi, iar produsele Adama, bazate pe Folpet nu au creat rezistență, conform afirmațiilor lui Florin Constantin, director strategie & marketing la Adama. Tot el a amintit că, potrivit studiilor de piață realizate de Kleffmann, Adama ocupă prima poziție, cu o cotă de piață de 16,4%. 
 

 

 

Articol publicat in revista Ferma nr.14(175) 15 - 31 august 2016

Vizualizat: 827 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten
reclama art afetr lead

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Hibridul SY Experto - producţie record

Hibridul SY Experto - producţie record

Chiar dacă anul agricol nu a fost unul uşor, Cosmin Micu a obţinut o producţie medie de 4375kg/ha la floarea soarelui de pe cele 75ha cultivate cu hibridul SY Experto de la Syngenta. Hibridul high-oleic SY Experto se remarcă printr-o toleranță foarte bună la mană, rezistenţă la frânge şi 87% conţinut de acid oleic.

 

Interviu cu Cosmin Micu, fermier

Procereal Agrosan, loc. Mănăştur, jud. Arad.

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Noutăţi Väderstad la Agritechnica 2019 Tehnică agricolă pentru profesionişti 2020 - Protecţia plantelor
START Campanie de primăvară. Tu ce alegi?

Iarnă fără zăpadă sau ploi, secetă pedologică... vremea nu e deloc prietenoasă. Cum staţi cu lucrările specifice campaniei de primăvară pregătirea terenului/semănat? Ce hibrizi alegeţi? Vă rog, scrieţi în comentariu ce sămânţă cumpăraţi, de la cine şi judeţul în care lucraţi terenul!