Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Şi trandafirii au esenţa tare a succesului

Publicat: 08 decembrie 2020 - 20:08
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Judeţul Botoşani s-a înscris în Registrul naţional al produselor tradiţionale cu două noi preparate: sirop şi oţet de trandafiri, ambele lansate sub brandul ”Deliciul Mihaelei”.

un articol de
PETRONELA COTEA MIHAI
redactor Radio România Iaşi

Producătorul deliciilor obţinute din trandafir este Mihaela Rusu, cu activitate în satul Iorga, comuna Manoleasa. ”Materia primă pentru obţinerea acestor produse tradiţionale provine din mica sa exploataţie de trandafiri de pe malul Prutului, o zonă pitorească şi generoasă în resurse, comuna Manoleasa având acum o şansă în plus de a fi promovată”, consideră Cristian Delibaş, director al DAJ Botoşani.

Mihaela Rusu_b 

 

33 de produse tradiţionale

 

Dintre cele 33 de produse tradiţionale reatestate în judeţul Botoşani, în conformitate cu noua legislaţie, majoritatea duc faima zonei, inclusiv peste hotare. ”De exemplu, de la Săveni, Flămânzi, Vorona, George Enescu şi chiar Botoşani, vin produse tradiţionale precum caşcaval, brânza burduf, telemea, caş sau urdă, produse din carne şi nu numai, numele unora dintre localităţi fiind cunoscut şi în alte ţări, odată cu atestările de produse obţinute de la Uniunea Europeană”, preciza Cristian Delibaş. DAJ are în lucru alte două caiete de sarcini, pentru atestarea unor produse din carne.

 

Trandafiri din propria cultură

 

Siropul de trandafiri Deliciul Mihaelei este un produs tradiţional obţinut doar din petale de trandafiri proaspăt culese, zahăr invertit şi sare de lămâie, fără alte adaosuri de conservanţi sau aditivi alimentari. ”Siropul are culoare roşie, cu un aspect uşor opalescent, un gust dulceag şi cu miros plăcut, de trandafir. Petalele de trandafiri sunt pline de vitaminele A, B, C, D şi E, calciu, fier, fosfor, zinc. Astfel, produsele rezultate din petale de trandafiri au un efect antiinflamator, antiseptic, astringent, antipiretic şi antilaxativ”, arăta Mihaela Rusu.

_Instalatie otet trandafiri_b

Oţetul de trandafiri Deliciul Mihaelei este, de asemenea, obţinut exclusiv din petale de trandafiri, la care se adaugă doar zahăr, apă şi drojdie. ”Se distinge clar aroma de trandafiri, păstrându-şi doar gustul şi mirosul de oţet şi fiind un lichid de un roz limpede, până la slab opalescent, fără sediment. Are o aciditate de 6 grade, menţinându-şi aceleaşi însuşiri favorabile creşterii rezistenţei organismului”, menţiona antreprenoarea.
Pentru fabricarea tradiţională a ambelor produse, petalele de trandafiri provin din cultură proprie, fiind culese la maturitate deplină. Trandafirii sunt îngrijiţi în mod tradiţional, fără a fi stropiţi cu pesticide sau cu alte produse chimice.

Foto 2 Cristian DelibaÈ™ - stg. Mihaela dr._b

Cristian Delibaş (stg.) şi Mihaela Rusu (dr.)

Un important câştig al atestării unora dintre alimente ca produse tradiţionale este creşterea vizibilităţii producătorului şi a zonei prin elementele specifice şi străvechi care sunt aduse în actualitate şi care pot crea un brand - CRISTIAN DELIBAŞ, director al DAJ Botoşani

Vizualizat: 1039 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Scottish Highland - vaca scoţiană, rasa care se întreţine singură

Scottish Highland - vaca scoţiană, rasa care se întreţine singură

Proprietarul uneia dintre cele mai mari ferme de bovine Scottish Highland din România, Nicolae Ibăşfălean, vrea să-şi lichideze afacerea înființată în urmă cu 12 ani. Pare cumva greu de înţeles, însă după ce am stat de vorbă cu fermierul, am convingerea că nu prea e cale de întoarcere. Lipsa motivaţiei, înaintarea în vârstă şi mai ales faptul că îi este tot mai greu să găsească oameni de încredere care să se ocupe de activitatea din fermă l-au determinat pe cel mai cunoscut crescător de vaci Highland din judeţul Sibiu să ia foarte serios în calcul opţiunea de a renunța la efectivul de animale. Printre argumente s-ar mai putea adăuga, desigur, şi dezinteresul românilor pentru carnea de vită premium. Pentru că, până la urmă, degeaba ai un produs de calitate dacă nu îl poţi valorifica.

Un reportaj de LIVIU GORDEA

Semințe și tehnilogie Syngenta pentru cultura de pepene – Edina Uifalusi, Piscolt, jud. Satu Mare Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie Cum au combătut cei de la Cramele Recaș bolile și dăunătorii viței-de-vie cu Syngenta
Cultura anului 2021

Pe ce cultură mizaţi în anul agricol 2020-2021?