Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma

Și plantele au stresul lor. Cum îl combatem?

Publicat: 15 iunie 2022 - 14:41
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Plantele cultivate sunt supuse continuu, de-a lungul perioadei de vegetație (atât de creștere, cât și de dezvoltare), la acțiunea diferiților factori ai mediului. Ce opțiuni avem pentru atenuarea stresului abiotic?

Speciile agricole sunt într-o continuă luptă cu condițiile de mediu, care le afectează creșterea și dezvoltarea de-a lungul perioadei de vegetație.

 

Factori controlabili

 

În funcție de natura lor, unii factori pot fi controlabili, și anume cei biotici, prin aplicarea unor produse de protecția plantelor (PPP) sau prin adoptarea unor tehnici de protecție integrată, în funcție de agrotehnica specifică diferitelor zone.

 

Factori mai greu de gestionat

 

Dacă în cazul factorilor biotici există soluții de control, efectele negative ale factorilor abiotici - cum sunt seceta, temperaturile ridicate, salinitatea, precipitațiile abundente, radiațiile UV, poluanții atmosferici și, nu în ultimul rând, efectele acțiunii substanțelor chimice cauzate de supradozare sau de momentul greșit la aplicare - sunt foarte greu de gestionat.

GAMA ADN de la Timac Agro copy_b


Reacția de autoapărare și dezavantajele ei


În aceste condiții, plantele adoptă diferite mecanisme care le diminuează funcțiile anatomice, fiziologice, biochimice sau reglarea unor gene sensibile la stres. Mecanismele pe care plantele le dezvoltă duc la un consum de energie din partea acestora, rezultatul fiind o diminuare a producției.

Sub influența acestor factori au loc modificări ale metabolismului plantelor, fapt care duce la creșterea producției unor metaboliți secundari, care influențează direct sau indirect crearea unei strategii de toleranță la factorii abiotici, prin activarea diferitelor căi de răspuns la stres.

 

Cum putem ajuta plantele?


În acest context, soluția o reprezintă biostimulatorii, care, prin multitudinea căilor lor de acțiune, pot reduce impactul factorilor abiotici.

Timac Agro a dezvoltat noua gamă de biostimulatori - ADN, ca rezultat a unei ample munci de cercetare și colaborare cu institute de renume specializate în viața plantelor de cultură.

 

Ameliorare - De-stres - Nutriție


Aceste game de produse au fost dezvoltate cu scopul de a influența în mod semnificativ metabolismul plantelor în anumite faze vegetative, acționând după trei principii: Ameliorare - De-stres - Nutriție, prescurtat ADN, fiecare gamă având acțiune asupra celor trei direcții, cu accent mai mare pe una dintre ele.

ADN reunește o serie de ingrediente inovatoare. Aceste formule duc la o eficiență ridicată în valorificarea nutrienților încorporați în sol.

 

GAMA ADN, ALIATUL CULTURILOR


Prin produsele prezente în piață, Gama ADN caută să răspundă provocărilor apărute în viața plantelor de cultură în diferite stadii de dezvoltare a acestora, în așa fel încât impactul factorilor nefavorabili să fie cât mai mic.

Contactați cu încredere specialiștii Timac Agro România! Dispunem de toate instrumentele necesare pentru a vă sprijini în teren și pentru a vă oferi soluțiile cele mai potrivite în vederea creșterii profitabilității fermei dumneavoastră! 

  

un articol de TIMAC AGRO ROMÂNIA

mai multe pe această temă www.ro.timacagro.com

Vizualizat: 405 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Plugul rotativ FALC - o soluţie eficientă pentru orice teren

Plugul rotativ FALC - o soluţie eficientă pentru orice teren

Plugul rotativ FALC - o soluţie eficientă pentru orice teren! Interviu cu Marius Mitra, reprezentat FALC în România, realizat la Agriplanta 2022

NATUREVO: „Luăm cultura de la zero și să o ducem până la momentul recoltării” Climate FieldView de la Bayer - hărți de producție cu precizie maximă în timp real AGRARIA 2022, 5-8 mai 2022, Jucu, Jud. Cluj!
Preţul îngrăşămintelor

Preţul îngrăşămintelor a crescut, ce veţi face?