Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Și livezile băcăuane au suferit din cauza secetei

Publicat: 13 octombrie 2016 - 15:00
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Într-o toamnă atât de secetoasă precum toamna 2016, în zona Moldovei nici starea pomiculturii nu poate fi foarte bună. Pe de o parte, se constată pierderi ale calității producției determinate de lipsa precipitațiilor și de stresul termic, iar pe de altă parte fermierii se văd din nou puși în situația de a deplânge lipsa irigațiilor care ar fi putut ajuta cu apă pământul și pomii, precum și dificultățile financiar/organizatorice care îi împiedică să realizeze investiții în sistemele de irigații.

Click pe poza pentru galerie!

În județul Bacău, spre exemplu, aspectul fructelor a avut de suferit din cauza secetei, cei mai mulți producători de mere alegându-se cu fructe mai mici decât sperau atunci când au dat startul anului de producție 2015-2016. Diametrul mediu nu depășește 6-7 cm/fruct. 

 

Seceta va afecta și producția anilor viitori

Județul Bacău nu mai deține suprafața cu livezi din anii 1989-1990, dar zona Itești a rămas nucleul pomiculturii băcăuane, cu aproximativ 170 ha exploatate intensiv. În această zonă, din evaluările specialiștilor, nivelul producției a fost relativ normal - în medie, aproximativ 30 tone/ha -, dar aspectul și dimensiunea fructelor au fost sub așteptări, cauza principală fiind seceta din iulie - august. Regretul rămâne acela că lipsa irigațiilor produce necazuri atât în anul în curs, cât și în următorul an de producție, deoarece în aceeași perioadă de timp în care se manifestă seceta în vară se diferențiază mugurii de rod pentru viitoarea recoltă. Or, în asemenea condiții, rolul sistemelor de irigații în pomicultură este imens. Singura mulțumire a fermierilor este aceea că starea fitosanitară a livezilor este bună, până la apariția secetei, vremea evoluând favorabil. ”În primăvară a fost, de asemenea, lipsă de precipitații, dar s-au putut executa corect și eficient tratamentele împotriva rapănului. Mai apoi, chiar dacă au fost câteva ploi valoroase din punct de vedere agricol, pomicultorii profesioniști au știut să țină sub control sănătatea pomilor, până în luna iulie, când ploile au încetat și a început seceta aceasta prelungită. Din păcate, inexistența posibilității de a iriga este un aspect păgubos, mai ales în pomicultură, fiindcă efectele sunt pe minim doi ani. Aceasta fiindcă, practic, producția anului viitor își creează premisele în acest an, odată cu diferențierea mugurilor de rod. Or, lipsa apei în timpul diferențierii mugurilor înseamnă dijmuire a viitoarelor recolte de fructe. Cât privește productivitatea din acest an, desigur poartă amprenta neputinței noastre de a asigura apa atunci când este necesar: fructe mai mici, fără aspect comercial competitiv”, observa Florin Acatrinei, pomicultor și pepinierist din Bacău. 

 

Depozitarea e preferată vânzării imediate a fructelor

Imediat după recoltare, dar și o bună perioadă după aceea, pomicultorii încă mai au de lucru, atât în depozitele pentru fructe, cât și în livezi. Depozitarea fructelor a devenit deja o preocupare constantă a fermierilor, deoarece moda de a scăpa de fructe imediat după recoltare a trecut, se pare. Acum, preferă să recolteze, să selecteze și să depoziteze fructele, în speranța obținerii unor prețuri mai bune. Explicațiile ar putea veni atât dinspre reorientarea consumatorilor români către fructele autohtone, crescând cererea și prețurile, cât și din faptul că producătorii speră să poată fi prezenți pe termen lung în hipermarketuri și își pregătesc ofertele inclusiv pentru perioada iernii. ”Majoritatea fermierilor, acum, nu se mai grăbesc să vândă imediat, ci selectează și depozitează fructele, ocupându-se mai apoi de identificarea celei mai ofertante piețe de desfacere. Știu că fructele lor sunt sănătoase și că românii au început să le prefere, astfel încât producătorii încearcă să își vândă marfa/munca mai bine decât până în prezent. Pentru această depozitare au acționat încă din perioada precedentă recoltării (cu aproximativ două săptămâni înainte), efectuând un tratament cu fungicide care să asigure o păstrare mai bună a fructelor pe perioada depozitării. Această etapă s-a impus, chiar și în cazul celor care au depozite frigorifice în care fructele se păstrează la temperatura de 2oC”, spunea specialistul băcăuan.

 

Acțiuni ulterioare recoltării fructelor

În livadă, după recoltare, se recomandă efectuarea unui tratament cu o substanță cuprică și apoi lucrarea de fertilizare de toamnă. ”Fertilizarea de toamnă este o lucrare de bază. Chiar recomand, acolo unde mai există prin preajmă ferme zootehnice, să valorifice oportunitatea și să fertilizeze cu gunoi de grajd. Dacă nu există această posibilitate, este bine să se folosească acel complex NPK. Poate să fie și 1000 kg/ha, spre a ajunge la nivelul rădăcinilor și spre a fi de folos în următorul an de vegetație”, recomandă Florin Acatrinei.

După fertilizări, în plantațiile de măr pot fi începute din timp tăierile. Însă nu înainte de a vedea exact procentul de diferențiere a mugurilor de rod, spre a determina exact normarea încărcăturii de muguri care va rămâne după tăiere. „Este important, fiindcă dacă vom lăsa o încărcătură prea mare, vom obține fructe mici, iar pomul va fi epuizat; dacă vom lăsa o încărcătură cu muguri de rod prea mică, riscăm ca în anul următor să nu obținem producție. În condițiile anului 2016, un an cu o vară secetoasă, devine esențială determinarea cu ajutorul unei lupe binoculare (care mărește imaginea de aproximativ zece ori) a procentului de diferențiere a mugurilor de rod. Aceasta, deoarece este obligatoriu să vezi primordiile florale și să îți dai seama care mugure are floarea în el și care nu are floare. Nu este simplu, dar este necesar. Instituțiile care se ocupau, înainte, cu cercetarea făceau acest lucru, în condiții asemănătoare de vreme. Cred că și azi se întâmplă la fel”, încheia Florin Acatrinei, fost cercetător la Stațiunea Pomicolă Bacău, în prezent activând pe cont propriu în domeniul producerii de material săditor certificat. 

 

Petronela COTEA MIHAI,

redactor Radio România Iași

 

 

 

RECOLTARE MAI TIMPURIE

Din cauza evoluției vremii, în județul Bacău recoltarea a fost declanșată mai devreme cu 10-14 zile. Singura măsură pentru diminuarea pierderilor și pentru asigurarea unei recoltări ceva mai eficiente a fost strângerea etapizată a fructelor, oferind un răgaz de câteva zile pentru ca merele rămase pe pom să își mai adauge câțiva milimetri în diametru. ”Dacă în anii normali, recoltarea fuctelor se declanșează după data de 15 septembrie, în toamna 2016 pomicultorii au putut să adune producția chiar și cu două săptămâni mai devreme. Iar spre a mai reduce din pierderi, au desfășurat acest proces în două faze, întâi fiind strânse fructele mari, la a doua trecere fiind recoltate celelalte, încercându-se obținerea unui anumit spor de creștere în intervalul dintre cele două etape de recoltare. Așadar, practica arată faptul că stabilirea corectă a momentului recoltării și strângerea fructelor în etape reprezintă două premise pentru a asigura un câștig suplimentar”, sublinia Florin Acatrinei.ÎN VIITOARELE NUMERE ALE REVISTEI

Pe viitor, vom prezenta noutăți și orientări din domeniul producerii de material biologic pentru realizarea plantărilor, informații bazate pe evoluția practică a cerinței pentru anumite specii pomicole în funcție de preferințele celor care au investit în pomicultură, dar și pe evoluția pieței producțiilor pomicole. Cei interesați de noi investiții în livezi vor avea surpriza de a afla cum unele alegeri ale structurii livezii nici pe departe nu s-au dovedit a fi atât de profitabile precum erau așteptările, eșec determinat de necunoașterea tehnologiilor și, mai ales, de faptul că adesea s-a manifestat un entuziasm colectiv care nu a fost fondat pe studii de piață realiste. 

 

 

 

 

Articol publicat in revista Ferma nr.17(178) 1 - 15 octombrie 2016

 

Vizualizat: 724 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Reclama header after big part 3 pages

Video

Hibridul SY Experto - producţie record

Hibridul SY Experto - producţie record

Chiar dacă anul agricol nu a fost unul uşor, Cosmin Micu a obţinut o producţie medie de 4375kg/ha la floarea soarelui de pe cele 75ha cultivate cu hibridul SY Experto de la Syngenta. Hibridul high-oleic SY Experto se remarcă printr-o toleranță foarte bună la mană, rezistenţă la frânge şi 87% conţinut de acid oleic.

 

Interviu cu Cosmin Micu, fermier

Procereal Agrosan, loc. Mănăştur, jud. Arad.

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Noutăţi Väderstad la Agritechnica 2019 Tehnică agricolă pentru profesionişti 2020 - Protecţia plantelor
START Campanie de primăvară. Tu ce alegi?

Iarnă fără zăpadă sau ploi, secetă pedologică... vremea nu e deloc prietenoasă. Cum staţi cu lucrările specifice campaniei de primăvară pregătirea terenului/semănat? Ce hibrizi alegeţi? Vă rog, scrieţi în comentariu ce sămânţă cumpăraţi, de la cine şi judeţul în care lucraţi terenul!