Reclama header big full
Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Sfecla de zahăr - start promițător în 2014

Publicat: 05 iunie 2014 - 18:00
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Deși au existat suficiente motive de îngrijorare în rândul fermierilor asupra răsăririi culturilor de sfeclă, din cauza temperaturilor scăzute de după semănat, vremea bună din ultima parte a lunii aprilie a favorizat evoluția culturii spre o stare de vegetație normală, după cum observăm în foto

Click pe poza pentru galerie!

Din raportările făcute de fabrici și de asociațiile de producători (vezi tabelul operativ) rezultă că din cele 28.846 ha semănate, la sfârșitul lunii aprilie culturile de sfeclă erau răsărite pe 28.013 ha (97%). Însă datele concrete despre densitatea realizată la răsărire vor completa tabloul operativ al situației sfeclei în acest an.

Sigur că în foarte multe ferme, din cauza temperaturilor scăzute și a crustei, densitățile nu vor fi cele așteptate, de cel puțin 80 mii plante/ha. Ceea ce nu va influența realizarea cotei de zahăr, dacă anul va fi normal din punct de vedere climatic, deoarece suprafața semănată pe lângă fiecare fabrică - în creștere față de anul trecut, cu excepția Agrana Roman - permite, chiar cu un randament modest (în jur de 4 tone de zahăr/ha, adică 30 tone de rădăcini/ha), obținerea celor aproape 105.000 tone de zahăr din cotă.

 

Creșterea suprafețelor diminuează subvenția

Îngrijorarea fermierilor rămâne însă pe un alt palier. Creșterea suprafețelor cultivate, stimulată de fabrici pentru a acoperi lipsa randamentului/ha, diminuează subvenția, având în vedere că suprafața de referință la intrarea în UE în 2007 era de 21.315 ha.

Prezentă la Adunarea Generală a Federației Cultivatorilor de Sfeclă din România (FCSZR), din ziua de 28 aprilie a.c., Mariea Tatu, monitor tehnic pentru sfecla de zahăr în cadrul Direcției Generale de Politici Agricole și Strategii din MADR, a specificat că, deși pentru anul 2014 subvenția la sfecla de zahăr este de 673 euro/ha, ca urmare a creșterii suprafeței, sprijinul se va reduce la 574 euro/ha pentru suprafața de 26.680 ha (înscrisă la APIA în 2013).

Astfel, cele patru componente ale subvenției vor avea următoarele valori: SAPS: 158,15 euro/ha, TNA vegetal (vechiul PNDC): 22,10 euro/ha, TNA vegetal special pentru sfeclă: 90,88 euro/ha și Plata separată pentru zahăr: 302,92 euro/ha. Văzând suprafața raportată la semănat în această primăvară, mai mare decât cea înscrisă la APIA anul trecut, e clar că valorile specificate anterior vor suferi o diminuare proporțională.

OPERATIVĂ SFECLĂ DE ZAHĂR (30.04.2014)

Tabel sfeclă de zahăr 2014 Click pe poza pentru galerie!
SURSA: Federația Cultivatorilor de Sfeclă din România (FCSZR

 

ADUNAREA GENERALĂ CIBE

În zilele de 22 și 23 mai a.c., în Elveția, la Solothurn, se desfășoară Adunarea Generală a CIBE - Confederația Internațională a Cultivatorilor de Sfeclă din Europa. Membrii CIBE sunt asociații naționale și regionale. În prezent CIBE reprezintă producătorii de sfeclă de zahăr din 18 țări europene producătoare de sfeclă: 160.000 de cultivatori din 16 state membre ale UE (Austria, Belgia, Republica Cehă, Danemarca, Finlanda, Franța, Germania, Grecia, Ungaria, Italia, Țările de Jos, Polonia, România, Republica Slovacă, Suedia, Regatul Unit), precum și alți 240.000 de cultivatori din două țări din afara UE (Elveția și Turcia).

Cei 400.000 de cultivatori de sfeclă de zahăr reprezentați de CIBE produc, în medie, aproape 20 de milioane de tone de zahăr alb pe an, pe aproximativ 2 milioane de hectare, destinate în principal celor 600 de milioane de locuitori ai țărilor membre CIBE.
România va participa la această Adunare generală cu cinci delegați: președintele FCSZR - Ioan Gherman - și cei patru președinți de asociații de pe lângă fabricile de zahăr.

 

Vizualizat: 924 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten
reclama art afetr lead

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Hibridul SY Experto - producţie record

Hibridul SY Experto - producţie record

Chiar dacă anul agricol nu a fost unul uşor, Cosmin Micu a obţinut o producţie medie de 4375kg/ha la floarea soarelui de pe cele 75ha cultivate cu hibridul SY Experto de la Syngenta. Hibridul high-oleic SY Experto se remarcă printr-o toleranță foarte bună la mană, rezistenţă la frânge şi 87% conţinut de acid oleic.

 

Interviu cu Cosmin Micu, fermier

Procereal Agrosan, loc. Mănăştur, jud. Arad.

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Sistemul de ghidare Trimble GFX-750 testat la Soc. agricola AgroSlavia Cum își gestionează drenarea cei de la Campo d'Oro cu ajutorul sistemelor Trimble de la Vantage
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?