Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Sfatul Specialistului: REPICAREA SALATEI

Publicat: 21 ianuarie 2018 - 21:45
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Lucrarea de repicare a răsadului de salată este recomandată a se realiza atunci când plantula are 4-5 frunze adevărate şi un sistem radicular bine dezvoltat. Altfel, în timpul manevrării apare riscul ca firul de răsad să se rupă ori să se deterioreze.

ATENŢIE! Întârzierea repicatului poate duce inevitabil la alungirea necorespunzătoare a tulpinii, ceea ce poate avea efecte negative grave pentru plante.

Repicarea salatei se face în ghivece de plastic mate individuale rotunde/pătrate sau tăviţe alveolare închise la culoare prin care să nu pătrundă lumina la rădăcină. Dacă sistemul radicular vine în contact cu lumina, atunci se reduc treptat până la încetare procesele fiziologice de absorbţie a apei şi a elementelor nutritive din substrat.Pregătirea substratului de repicat

Substratul utilizat la repicarea salatei poate fi un amestec pe bază de turbă, cu o granulaţie de la 0 la 25 mm, pământ de pădure, perlit horticol şi un îngrăşământ cu degajare lentă, cum ar fi Multicote 4 - 15:7:15+2Mg+ME.Tratamentele fitosanitare şi fertilizarea după repicare


Primul tratament aplicat radicular imediat după repicare trebuie să conţină un fungicid pentru a preîntâmpina căderea plăntuţelor, cum ar fi Proplant 72,2 SL, fungicid sistemic; un îngrăşământ, stimulator pentru înrădăcinare şi eliminarea stresului la transplantare; gen Radisol - Starter şi un insecticid sistemic pentru protecţia împotriva dăunătorilor - Actara 25 WG.

De asemenea, tot în această fază, este recomandată administrarea foliară cu Sprintene, în doză de 10-15 ml/10 l apă, aplicat radicular, menit să reducă stresul plăntuţelor prin dezvoltarea vegetativă.

Pentru al doilea tratament se pot utiliza agronutrienţii de ultimă generaţie Salwax Ca + Calciamec sau Alcaplante + Sprintene prin care se realizează dezvoltarea armonioasă a sistemului radicular, îngroşarea tulpinii, dezvoltarea viguroasă a sistemului vegetativ, dar şi rezistenţă mărită faţă de stresuri: frig, secetă, atac de boală ori salinitate.

Aplicarea îngăşămintelor chimice trebuie efectuată în mod constant până la plantare, la fiecare irigare cu îngrăşăminte minerale NPK cu formulă echilibrată, iar tratamentele fitosanitare, la 7-10 zile.Sursa: Marcoser

salata verde_b

Vizualizat: 1301 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten
reclama art afetr lead

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Hibridul SY Experto - producţie record

Hibridul SY Experto - producţie record

Chiar dacă anul agricol nu a fost unul uşor, Cosmin Micu a obţinut o producţie medie de 4375kg/ha la floarea soarelui de pe cele 75ha cultivate cu hibridul SY Experto de la Syngenta. Hibridul high-oleic SY Experto se remarcă printr-o toleranță foarte bună la mană, rezistenţă la frânge şi 87% conţinut de acid oleic.

 

Interviu cu Cosmin Micu, fermier

Procereal Agrosan, loc. Mănăştur, jud. Arad.

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Sistemul de ghidare Trimble GFX-750 testat la Soc. agricola AgroSlavia Cum își gestionează drenarea cei de la Campo d'Oro cu ajutorul sistemelor Trimble de la Vantage
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?