Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Sezonul potrivit pentru plantarea căpșunului

Publicat: 03 septembrie 2015 - 09:00
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Atunci când plănuim să înființăm o cultură de căpșun sau să o reînnoim, ne întrebăm care este cea mai bună perioadă de plantare, primăvara, vara sau toamna? Răspunsul meu este simplu: oricare sezon este potrivit dacă terenul este pregătit și dacă ne-am procurat materialul de plantat corespunzător. 

Click pe poza pentru galerie!

Tot mai mulți fermieri, din dorința de a-și diversifica producțiile agricole sau pur și simplu pentru a obține un câștig în plus pe unitatea de suprafață, decid să înființeze plantații de căpșun. Atunci apar și întrebările: când ar fi mai bine să plantez? Ce plante să folosesc? Ce variantă de cultură să aleg: clasică sau cu folie? Când ar fi mai bine să obțin producție? Produc pentru consum în stare proaspătă sau pentru industrializare?

În literatura de specialitate pe care am consultat-o când eram căpșunar începător, recomandată era plantarea de toamnă cu plante prospete din surse interne. Însă, apariția pe piața românească a stolonilor refrigerați m-a determinat să aleg varianta plantării de primăvară, luând în considerare în primul rând posibilitatea recuperării unei părți a investiției în anul plantării. De-a lungul timpului, personal am plantat în diferite perioade ale anului variate tipuri de plante.

 

Plante prospete vs. plante gata înrădăcinate 

Fiind în plină campanie de plantare de toamnă, prezint câteva aspecte esențiale privind înființarea plantației de căpșun în acest sezon. 

Specialiștii de la Vissers BV Olanda recomandă ca perioadă optimă pentru plantarea de toamnă intervalul 15 august - 15 septembrie. Fiecare săptămână de întârziere înseamnă: diminuarea producției în anul următor; risc de îngheț, mai ales în zonele de deal unde în octombrie este posibilă apariția înghețurilor timpurii; slabă dezvoltare a rădăcinilor plantelor și de aici risc de îngheț în timpul iernii dacă nu este zăpadă sau dacă nu folosim folie microporoasă.

Având în vedere aceste aspecte, Vissers începe recoltarea și livrarea stolonilor pentru plantarea de toamnă din 15 august. Recomandarea Vissers este ca atât stolonii cu rădăcina nudă, cât și plantele în cuburi nutritive sau minimodule (plug plants) la achiziționare să se planteze pe o rază de 750 km față de sediul firmei furnizor a materialului. Dată fiind distanța mare până în România și implicit timpul prea lung scurs de la recoltarea stolonilor până la plantarea acestora, Vissers nu livrează pentru piața românească stoloni în stare proaspătă. În schimb, există alternativa achiziționării de minimodule (plug plants) gata înrădăcinate și cu potențial de producție ridicat.

Plantele prospete au anumite avantaje, precum preț mai mic și plantare rapidă, în schimb plantele livrate la minimodule au niște particularități aparte:

- datorită faptului că vin gata înrădăcinate, plantele au un procent de prindere foarte ridicat (100%);

- contactul rădăcinii cu solul se face rapid;

- nu necesită mocirlire sau alte operațiuni la plantare, fiind pregătite din pepinieră;

- se dezvoltă mult mai bine până la intrarea în iarnă, diminuând mult riscul de îngheț;

- diferențiază mult mai bine, asigurând o producție mare și de calitate în anul următor.

Nu este recomandată plantarea de stoloni refrigerați după data de 15 august, decât dacă aceștia se cultivă în sere sau solarii. Datorită particularității de a produce fructe la 60 de zile de la plantare, în cazul culturii anuale, prin folosirea stolonilor refrigerați, putem să eșalonăm producția pe o perioadă de timp planificată. Soiurile cu fructificare din luna mai și până în noiembrie este cel mai bine să le plantăm primăvara.

Acestea fiind spuse, așteptăm cu interes comenzile dumnevoastră pentru a vă oferi material de plantare adaptat oricărei perioade pe care ați ales-o pentru a înființa cultura. 


Vasile FONOAGE 

Reprezentant Visser BV Olanda

Tel. 0722373105

fonoage-emil@hotmail.com

 

 

FIECARE SEZON ARE AVANTAJELE LUI

Plantarea de toamnă: permite folosirea terenului pentru obținerea altei recolte; costuri mai mici de întreținere.

Plantarea de primăvară: se pot folosi stoloni refrigerați, care au un preț mai mic decât plantele “plug plant”; recuperarea unei părți din investiție, plantele fiind pregătite să producă încă din primul an, în funcție de categoria biologică din care fac parte; dezvoltarea plantei asigură un sistem radicular pregătit să înfrunte condițiile grele din iarnă; condiții optime pentru pregătirea în toamnă a producția anului următor.

Plantarea de vară se face doar cu stoloni refrigerați, fie în solarii, fie în parcele ocupate anterior cu alte culturi timpurii care nu au putut elibera terenul mai devreme, pentru a produce căpșun în lunile august și septembrie.

Vizualizat: 615 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten
reclama art afetr lead

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Hibridul SY Experto - producţie record

Hibridul SY Experto - producţie record

Chiar dacă anul agricol nu a fost unul uşor, Cosmin Micu a obţinut o producţie medie de 4375kg/ha la floarea soarelui de pe cele 75ha cultivate cu hibridul SY Experto de la Syngenta. Hibridul high-oleic SY Experto se remarcă printr-o toleranță foarte bună la mană, rezistenţă la frânge şi 87% conţinut de acid oleic.

 

Interviu cu Cosmin Micu, fermier

Procereal Agrosan, loc. Mănăştur, jud. Arad.

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Noutăţi Väderstad la Agritechnica 2019 Tehnică agricolă pentru profesionişti 2020 - Protecţia plantelor
START Campanie de primăvară. Tu ce alegi?

Iarnă fără zăpadă sau ploi, secetă pedologică... vremea nu e deloc prietenoasă. Cum staţi cu lucrările specifice campaniei de primăvară pregătirea terenului/semănat? Ce hibrizi alegeţi? Vă rog, scrieţi în comentariu ce sămânţă cumpăraţi, de la cine şi judeţul în care lucraţi terenul!