Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma

Sezon ploios, nu păgubos la legume-fructe

Publicat: 19 iunie 2021 - 15:57
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Ploile frecvente au adus un aport bogat de apă în sol, însă vremea rece a determinat o evoluție întârziată a culturilor de legume și fructe, factori favorizanți pentru o serie de boli foarte agresive.

Sezon ploios, nu păgubos la legume-fructe_b

Am avut o primăvară rece, iar începutul verii a venit cu temperaturi neobișnuit de joase pentru această perioadă.Ploile frecvente și excesul de umiditate au adus un aport bogat de apă în sol, dar, coroborate cu vremea rece, au determinat o evoluție întârziată a culturilor de legume și fructe, cu acumularea unui conținut redus de zaharuri. În plus, reprezintă factori favorizanți pentru o serie de boli foarte agresive.

 

TRATAMENTE PREVENTIVE


În astfel de cazuri, se recomandă tratamente fungice preventive, cu aplicare de 2-3 ori pe sezon la intervale regulate (10-14 zile), astfel încât substanța activă să poată contracara infecția plantelor, prin stoparea germinației sporilor și, implicit, blocarea extinderii patogenului în cultură. Syrex Star®, pe bază de boscalid și piraclostrobin, s-a dovedit a fi un fungicid foarte performant în situații stresante, datorită spectrului larg de combatere și selectivității într-un număr mare de culturi. Eficiența produsului este cu atât mai ridicată, cu cât acesta poate fi utilizat încă de la stadiul de răsad / câteva frunze adevărate și până la maturitatea fiziologică a plantei.

cultura capsuni afectata de umiditate_b

Cele mai multe boli se dezvoltă în condiții de umiditate atmosferică accentuată (peste 90%) menținută pe parcursul a câteva zile, amplitudini mari ale temperaturilor de peste 10°C și precipitații abundente, care permit menținerea apei la nivelul aparatului foliar. Adică exact factorii externi ce se manifestă la acest moment, în majoritatea zonelor de cultură a legumelor. Numitorul comun al bolilor cu potențial de atac este timpul scurt în care se propagă infecția în cultură. Dacă nu este prevenită din timp, boala poate avea recidive și în sezonul următor, devenind mult mai dificil de controlat.

 

TREI BOLI AGRESIVE


1) Putregaiul cenușiu (Botrytis cinerea) atacă un număr foarte mare de legume și fructe, cu acțiune bruscă în toate stadiile de evoluție a culturii. Este un patogen cu potențial de atac masiv universal asupra tuturor organelor plantelor: frunze, fructe, tulpină, flori. La nivelul producției, se manifestă prin formarea unor porțiuni moi, cu spori de mucegai vizibili pe fruct, care se extind rapid atât în interiorul acestuia, cât și de la un fruct la altul.

Vita de vie paguba_b

2) Alternarioza afectează frunzele mature și cauzează pierderi importante de producție, prin imposibilitatea comercializării produselor afectate. Printre culturile cele mai expuse se numără varza, prazul sau morcovul. Recunoaștem boala după aspectul ars, cu un foliaj pătat.

3) Făinarea la tomate, vinete sau ardei se remarcă după petele prăfoase de la nivelul foliajului, care se măresc în timp scurt, provocând căderea frunzelor și conducând la stoparea creșterii fructelor.

 

Syrex Star este recomandat și pentru culturile solanacee sau din spațiile protejate, deoarece contrastul dintre vremea rece de la exterior și căldura din interior favorizează formarea condensului, un factor propice pentru dezvoltarea bolilor.

Pentru mai multe informații privind fungicidul FLOSUL® SC și cultura de viță-de-vie, vă invităm să contactați Reprezentanții de Vânzări Kwizda Agro Romania +40 37 208 97 00 .

un articol realizat de KWIZDA AGRO ROMANIA

Mai multe pe această temă www.kwizda-agro.ro

Vizualizat: 1064 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Micul oier Emanuel Miclăuş visează medicina

Micul oier Emanuel Miclăuş visează medicina

Emanuel Miclăuş, la vârsta de 14 ani, se bucură de cei doi berbeci şi cele 63 de oi de Brează de care are mare grijă.

”De la şapte ani mă ocup de animale, de agricultură, de tot. Toamna le ţinem aici la Haţeg, la fratele meu.Pe timp de iarnă, primăvara şi vara le avem acasă sau la munte. Nu e chiar aşa de greu. Dimineaţa mă trezesc, mă duc la şcoală, vin după-amiaza şi le fac curăţenie, le dau apă, merg cu ele pe câmp, apoi învăţ. Vreau să mă fac medic veterinar, să urmez Facultatea de Medicină”, ne-a mărturisit Emanuel Miclăuş.


Caracteristici si recomandari pentru hibrizii Pioneer Deutz-Fahr 6125 C - ediţie specială în culori Hürlimann Climate FieldView - simplificarea procesului decizional din ferme
Preţul îngrăşămintelor

Preţul îngrăşămintelor a crescut, ce veţi face?