Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Sezon decisiv pentru recolta de fructe din 2018

Publicat: 09 iulie 2018 - 15:52
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

În această primăvară, pomicultura traversează o perioadă de încercări meteorologice care îşi vor pune amprenta pe producţiile din 2018. Din păcate, lupta cu vremea este una inegală, din care agricultorii nu prea au şanse să iasă învingători.

În schimb, horticultorii sunt răspunzători de modul în care se execută lucrările agricole. În primul rând, tratamentele trebuie făcute exact în momentul optim şi cu produsele potrivite.
Pe această temă am stat de vorbă cu trei fermieri din Constanţa, Iaşi şi Timiş, care ne-au împărtăşit din experienţa lor.

Livada in aprilie_b

CONSTANŢA
Fazele de vegetaţie ne spun când intervenim în livadă
Inginerul Gheorghe Lămureanu, în dubla sa calitate de cercetător ştiinţific gradul 2 la Staţiunea de Cercetare-Dezvoltare pentru Pomicultură Constanţa, din Valu lui Traian, cât şi de administrator de fermă (SC Fermierul Gică SRL), îşi exprimă îngrijorarea faţă de fenomenele meteorologice recente care pun în pericol producţiile de fructe din plantaţiile situate în judeţul Constanţa. “În acest moment, după poleiul de azi-noapte (11 martie spre 12 martie 2018- n.r.) nu ştiu cum va fi, toate ramurile de rod sunt cu polei pe ele, cu ţurţuri. Suntem în faza de vegetaţie buton roz, aproape de floare, la cais şi la prun. La piersic avem un buton foarte avansat, iar la migdal, unele soiuri sunt chiar înflorite. Acum nu pot să mă pronunţ ce producţii vor mai rămâne în picioare după aceste fenomene meteo. Este posibil să avem o diminuare foarte mare de producţii la unele soiuri”, explică Gheorghe Lămureanu.
În privinţa lucrărilor pomicole care trebuie executate în perioada de la sfârşitul lunii aprilie – parcursul lunii mai, interlocutorul nostru detaliază: “Pe final de aprilie şi în luna mai, la cais, piersic şi migdal trebuie să facem lucrări de stropire, tratamente fitosanitare cu insecticide şi cu fungicide. De exemplu, noi stropim cu fungicide precum Alcupral - 0,3%, cu zeamă bordeleză - 1% şi 0,5%, iar ca insecticide folosim Karate Zeon 0,2%. Fungicide mai folosim Score, Dithane, Merpan etc”, arată Gheorghe Lămureanu.
Tot în luna mai, fermierul constănţean spune că se execută lucrări de întreţinere a solului. „De asemenea, în mai facem lucrări de întreţinere a solului. Dăm cu discul la o adâncime de până la 10-15 centimetri, iar cu prăşitorul lucrăm la o adâncime de 15-20 cm”, susţine Gheorghe Lămureanu.

Recomandări speciale pentru lucrările din luna mai
Există anumite momente în care deciziile luate de fermieri pot marca viitorul producţiilor de fructe. Unul dintre acestea este momentul în care agricultorii aplică tratamentele împotriva bolilor şi dăunătorilor din luna mai. “Foarte atenţi ar trebui să fie fermierii la aplicarea tratamentelor la momentul optim. Degeaba facem tratamente la pomii fructiferi, dacă nu le aplicăm exact în ziua sau exact în momentul optim. Putem face o sută de tratamente, dacă nu îl dăm pe ăla care trebuie, în faza de vegetaţie în care trebuie, degeaba l-am dat”, susţine Gheorghe Lămureanu.
Pentru cei care se întreabă cum poate fi aflat momentul optim, interlocutorul nostru detaliază: “Momentul optim se află urmărind fazele de vegetaţie. De exemplu, la dezmugurit se dă cu 1% zeamă bordeleză. La umflarea mugurilor se dă cu 0,5% zeamă bordeleză sau cu 0,3% Alcupral. În luna mai aplicăm insecticide, începând cu cele mai puternice şi continuând cu cele mai slabe. Acestea din urmă se dau mai la final, pentru a nu avea remanenţă în fruct”, arată Gheorghe Lămureanu.
Gheorghe Lămureanu, administratorul societăţii pomicole Fermierul Gică SRL, situată în comuna Agigea, judeţul Constanţa, deţine opt hectare de pomi fructiferi, aflaţi în diverse faze de plantare, din speciile piersic, cais, vişin şi prun.

IAŞI
„După ce se scutură floarea, nu mai facem tratamente”
Daniel Herea, fermier din Hiliţa, judeţul Iaşi, afişează un fel de optimism mai rezervat.
“Din păcate, nu ne putem da seama acum cum va fi mai încolo, până în momentul în care vremea rea se va ogoi. Cel puţin aici, la noi în zonă, din câte am putut eu să văd, nu cred că temperaturile scăzute să ne fi afectat chiar atât de tare. A fost un fel de ploaie cu gheaţă, crenguţele pomilor erau cu gheaţă pe ele. În general, cred că piersicul şi caisul, care sunt mai gingaşe, posibil să fie afectate mai mult decât alţii. Cireşul este mai rezistent şi nu cred să fie afectat”, susţine fermierul ieşean.
Ce lucrări are în plan să execute fermierul în perioada final de aprilie - luna mai? “De îndată ce timpul va permite, undeva între finalul lui aprilie şi începutul lunii mai, trebuie făcut un tratament cu ulei horticol, după care aplicăm un produs pe bază de cupru. Pe urmă, când începe înflorirea, trebuie să venim cu un insecticid. După ce se scutură floarea, noi nu prea mai facem tratamente, cum fac unii fermieri, deoarece noi încercăm să mergem un pic mai pe natural. Nu urmărim să facem neapărat cantitate, ca fermierii mai mari, ci suntem mai mult pe calitate. Adică, ideea este să mâncăm şi puţin mai sănătos. Deci, nu suntem pro pe efectuarea de prea multe tratamente...”, arată Daniel Herea.
Ferma lui Daniel Herea, situată în localitatea Hiliţa, comuna Costuleni, judeţul Iaşi, cuprinde cinci hectare de pomi fructiferi, soiurile cireş, vişin, prun, păr, cais şi nuc.

TIMIŞ
În Banat, caisul şi cireşul sunt cele mai afectate specii pomicole
Temperaturile scăzute n-au ocolit nici vestul ţării. Petru Trihenea, care deţine Pepiniera Diniaş din comuna Peciu Nou, judeţul Timiş, îşi face în continuare griji pentru exploataţia sa.
“Unele soiuri se prezintă cam prost, cum sunt caisul şi cireşul, dar în special caisul care este cel mai afectat. În schimb, prunul, mărul şi celelalte specii nu sunt afectate în nici un fel. Ceea ce înseamnă că vom asista cu siguranţă la o diminuare a producţiei la cais şi la cireş“, îşi începe relatarea Petru Trihenea, administratorul Întreprinderii Individuale Petru Trihenea.
Interlocutorul nostru spune că, de regulă, în perioada aprilie - mai, înainte de înmugurire, pomicultorii trebuie să efectueze stropirea de iarnă. “Până când nu înmuguresc pomişorii, se poate face stropirea de iarnă. La prun şi măr, de exemplu, aceasta se poate executa cu un ulei horticol, cum este Confidor, unul dintre produsele pe care eu le folosesc. La piersic, de exemplu, în momentul când dă muguraşul şi începe să iasă frunzuliţa, se stropeşte cu Bravo, iar după 7-10 zile se poate stropi cu Score, pentru combaterea bolilor la frunză”, arată Petru Trihenea.
De asemenea, tot în luna mai se pot executa lucrări de tundere a pomilor. “Cine n-a tuns pomişorii mai devreme şi l-a apucat luna mai, atunci poate face acest lucru în mai, operaţie care se face însă înainte de pornirea în vegetaţie”, susţine timişeanul.
Pepiniera Diniaş deţine 2,20 hectare de livadă, unde se produc puieţi fructiferi din soiurile cais, cireş, gutui, măr, migdal, mosmon, nectarin, păr, piersic, prun, vişin.


TREI GREŞELI MAJORE ÎN POMICULTURĂ
Din experienţa sa, Petre Trihenea a identificat trei situaţii în care fermierii mai puţin experimentaţi pot greşi cu uşurinţă:
• Tăierea pomilor nu se face după ce porneşte vegetaţia. Unii îşi tund pomii când aceştia pleacă în vegetaţie, ceea ce este greşit.
• La stropiri trebuie mare atenţie, deoarece tratamentele împotriva bolilor şi dăunătorilor trebuie făcute la timp. Dacă am ratat momentul optim, nu mai obţinem efectul scontat.
• Nu este recomandat ca fertilizarea la pomi să se facă cu îngrăşăminte chimice. Eu aş recomanda mai degrabă să se folosească gunoi de grajd. De ce? Pentru că gunoiul de grajd are efect un timp mult mai îndelungat comparativ cu îngrăşămintele chimice. Dacă se folosesc îngrăşăminte chimice, acestea trebuie aplicate periodic, fapt care face ca pomul să devină imun la substanţele folosite.

Un articol publicat în revista Ferma nr. 7/212 (ediţia 15-30 aprilie 2018)

 

Vizualizat: 97 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Agra Asigurări angajează! Bianca ne spune ce calități trebuie să aibă un bun evaluator de daune

Agra Asigurări angajează! Bianca ne spune ce calități trebuie să aibă un bun evaluator de daune

Astăzi vă facem cunoștință cu Bianca Szekely, evaluator de daune Agra Asigurări. Bianca activează în domeniul horticulturii și al peisagisticii de 16 ani. Agra Asigurări caută și alți ingineri agronomi, fermieri sau tineri absolvenți de studii agricole care să se alăture echipei lor de evaluatori

Aplică acum: www.agraasigurari.ro/carieraevaluatoridaune/

Semințe și tehnilogie Syngenta pentru cultura de pepene – Edina Uifalusi, Piscolt, jud. Satu Mare Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie Cum au combătut cei de la Cramele Recaș bolile și dăunătorii viței-de-vie cu Syngenta
Cultura anului 2021

Pe ce cultură mizaţi în anul agricol 2020-2021?