Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma

Seceta şi frigul au decalat lucrările în legumicultură

Publicat: 20 mai 2022 - 12:29
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Calendarul lucrărilor în legumicultură a fost decalat cu circa 2 săptămâni. Scăderile de temperatură au făcut ca plantele de cultură din spaţiile protejate reci să fie înfiinţate ceva mai târziu.

Acum era perioada când se începea plantatul legumelor în câmp, însă, din păcate, temperaturile sunt încă scăzute şi nu se poate ieşi cu plantele termofile, cum sunt ardeiul, vânăta, castravetele şi chiar tomata.

rosii in solar mai_b 

PRIMĂVARĂ CU MULTE CAPRICII


„Datele tradiţionale pentru legumicultori erau începutul lunii aprilie pentru solariile reci şi primele zile ale lunii mai, în câmp. Însă acestea s-au decalat puţin din cauza condiţiilormeteoclimatice nefavorabile”,ne-a declarat cunoscutul cercetător buzoian Costel Vînătoru.

Potrivit omului de ştiinţă, o altă problemă cu care noi se confruntă producătorii este seceta! Am avut valul acesta de precipitaţii din perioada de sfârşit de aprilie - început de mai, dar care nu au fost cantităţi mari de apă. Ba mai mult, în unele zone, precum Vrancea, s-au produs căderi de grindină, însoţite de vijelii care au produs pagube însemnate.   

 

CE LUCRĂRI FAC LEGUMICULTORII


1. În grădina de legume ca şi în solarii, cultivatorii pregătesc terenul pentru plantat. Culturile trebuie înfiinţate în cel mai scurt timp şi întreţinute cele aflate în vegetaţie: mazărea, morcovul, ceapa.

2. Principalele lucrări sunt: combaterea buruienilor, tratamentele fitosanitare şi aprovizionarea cu apă.

3. La culturile existente o atenţie sporită trebuie acordată combaterii crustei solului: e bine să fie spartă, mecanic sau manual pentru ca plantele să nu se sufoce în lipsa aerului.

4. De asemenea, nu trebuie uitată monitorizarea bolilor şi a dăunătorilor, pentru a menţine starea optimă de sănătate a plantelor. Iarna a fost blândă şi agenţii de dăunare s-au conservat foarte bine pe resturile vegetale, în sol.

 rosii in mai_b


UN SEZON AGRESIV AL BOLILOR


Cultivatorii de tomate sunt afectaţi din cauza unui atac masiv la nivel naţional de tuta absoluta care a pătruns destul de recent în România şi măsurile de prevenţie au fost destul de slabe, devenind o problemă la nivel naţional. A apărut şi în câmp, însă aici pagubele sunt ceva mai mici.

Probleme sunt şi cu ploşniţa tomatelor şi omida fructelor (Helicoverpa armigera), un dăunător care s-a păstrat foarte bine în sol şi care atacă şi produce pagube însemnate la culturile de tomate, ardei, vinete. În solarii îşi face apariţia coropişniţa care retează plantele la nivelul solului şi e bine să venim preventiv cu momeli.  

Faptul că avem oscilaţii termice favorizează apariţia bolilor specifice, îndeosebi a putregaiurilor. Atenţie la făinare, boală care este prezentă la salată şi la spanac, atenţionează Costel Vînătoru. 

 Costel Vînătoru_b

Se anunţă un an destul de dur din punct de vedere al agresivităţii bolilor şi în special al dăunătorilor, cei mai periculoşi pentru legume fiind: păiajenul comun, tripsul, puricele negru al verzei, care se combat foarte greu.

COSTEL VÂNĂTORU

Director Banca de Resurse Genetice Vegetale Buzău

 

 

PREŢURI DE COST RIDICATE, UNELE NEJUSTIFICAT!


În cele mai multe ferme de legume se face în plin recoltarea fructelor şi valorificarea lor pe piaţă. Producătorii au avut cheltuieli mult mai mari decât în anii anteriori. Energia electrică sau termică, seminţele, îngrăşămintele, substanţele de combatere sunt mai scumpe şi toate acestea se regăsesc în preţul total de valorificare. Sigur că au fost şi sunt şi excese, din păcate, nejustificate.

Dar, producătorul autentic are bun-simţ şi echilibru să-şi ia atât cât i se cuvine şi nu mai mult decât munca depusă!

pret castraveti_b 

A SCĂZUT PREŢUL LA CASTRAVEŢI


Costache Radu, un cunoscut legumicultor din Matca, duce săptămânal însemnate cantităţi de castraveţi şi fasole păstăi pe piaţa angro din localitate. „La început am prins un preţ bun la castraveţi, în jur de 11 lei kilogramul, acum a scăzut la 3 lei. La fasole am ieşit cu aproape 2 săptămâni mai târziu şi am vândut la 30 lei/kg”,susţine fermierul.       

Acesta a constatat că din cauza schimbărilor climatice nu au întârziat să apară atacuri ale dăunătorilor (tripşi şi păjanjeni) care nu trebuia să fie în perioada acesta, ci undeva în jurul datei de 1 iunie. Pentru combaterea lor foloseşte prădători.

 

RENUNŢĂ LA SOLARII ÎNCĂLZITE


Costache Radu ne spune că va trebui să mai angajeze până la 10 oameni sezonier, pentru că volumul de muncă va creşte odată cu aglomerarea lucrărilor. Însă, îngrijorarea lui este legată de aprovizionarea cu cocs, al cărui preţ a urcat la 2 lei kilogramul şi nu ştie dacă îşi va permite să mai încălzească solariile în viitorul ciclu de producţie.

 

PROBLEME SPECIFICE ÎN SOLAR


Pentru a ilustra în mod semnificativ preocupările cultivatorilor, supunem atenţiei cazul unui producător din Vrancea care a cerut sfatul pe o reţea de socializare pentru a rezolva o problemă apărută la cultura de tomate.“De câteva zile, am observat că unele frunze din apropierea vârfului s-au ofilit. De asemenea, unele flori de la buchețelul din apropierea frunzelor, par arse. Pe frunzele pălite, au apărut pe alocuri, pete închise la culoare, aproape negre”, explică producătorul.

Răspunsurile venite au reliefat o realitate: planta în sine este sănătoasă, însă cauzele ar fi excesul de azot, aerisirea insuficientă, asigurarea deficitară a apei, arsura solară.

Aşadar, atenţie la asigurarea factorilor optimi de microclimat!

 Costache Radu_b

În această perioadă voi semăna în solar 17 mii de fire de tomate pentru ciclul al doilea. În câmp voi planta 40 de ari cu vânătă, cu umbrire deasupra, lângă cultura de varză, înfiinţată tot pe 40 de ari. Voi pune şi ardeii care îmi vor asigura o recoltă continuă până toamna târziu. 

COSTACHE RADU

Legumicultor Matca 

 

Tuta absoluta face ravagii în culturile de tomate! Click AICI şi află ce tratament-minune recomandă Costel Vînătoru?

 

un articol de

MARIAN MUŞAT

Vizualizat: 616 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Cum se pastrează merele peste iarnă!

Cum se pastrează merele peste iarnă!

Când este perioada optimă pentru recoltarea merelor? Cum le depozităm și unde? Ioan Jula, pomicultor din jud. Sibiu, ne dă câteva sfaturi legate de păstrarea merelor peste iarnă pentru cei care au o livadă mică în curte.

Massey Ferguson a revoluționat productivitatea în ferma familiei Popa din Cerăt, jud. Dolj Amazone Condor - semănat direct și fertilizare cu rată variabilă Plugul rotativ FALC - o soluţie eficientă pentru orice teren
Preţul îngrăşămintelor

Preţul îngrăşămintelor a crescut, ce veţi face?