Calendarul lucrărilor în legumicultură a fost decalat cu circa 2 săptămâni. Scăderile de temperatură au făcut ca plantele de cultură din spaţiile protejate reci să fie înfiinţate ceva mai târziu.
Acum era perioada când se începea plantatul legumelor în câmp, însă, din păcate, temperaturile sunt încă scăzute şi nu se poate ieşi cu plantele termofile, cum sunt ardeiul, vânăta, castravetele şi chiar tomata.
„Datele tradiţionale pentru legumicultori erau începutul lunii aprilie pentru solariile reci şi primele zile ale lunii mai, în câmp. Însă acestea s-au decalat puţin din cauza condiţiilormeteoclimatice nefavorabile”,ne-a declarat cunoscutul cercetător buzoian Costel Vînătoru.
Potrivit omului de ştiinţă, o altă problemă cu care noi se confruntă producătorii este seceta! Am avut valul acesta de precipitaţii din perioada de sfârşit de aprilie - început de mai, dar care nu au fost cantităţi mari de apă. Ba mai mult, în unele zone, precum Vrancea, s-au produs căderi de grindină, însoţite de vijelii care au produs pagube însemnate.
1. În grădina de legume ca şi în solarii, cultivatorii pregătesc terenul pentru plantat. Culturile trebuie înfiinţate în cel mai scurt timp şi întreţinute cele aflate în vegetaţie: mazărea, morcovul, ceapa.
2. Principalele lucrări sunt: combaterea buruienilor, tratamentele fitosanitare şi aprovizionarea cu apă.
3. La culturile existente o atenţie sporită trebuie acordată combaterii crustei solului: e bine să fie spartă, mecanic sau manual pentru ca plantele să nu se sufoce în lipsa aerului.
4. De asemenea, nu trebuie uitată monitorizarea bolilor şi a dăunătorilor, pentru a menţine starea optimă de sănătate a plantelor. Iarna a fost blândă şi agenţii de dăunare s-au conservat foarte bine pe resturile vegetale, în sol.
Cultivatorii de tomate sunt afectaţi din cauza unui atac masiv la nivel naţional de tuta absoluta care a pătruns destul de recent în România şi măsurile de prevenţie au fost destul de slabe, devenind o problemă la nivel naţional. A apărut şi în câmp, însă aici pagubele sunt ceva mai mici.
Probleme sunt şi cu ploşniţa tomatelor şi omida fructelor (Helicoverpa armigera), un dăunător care s-a păstrat foarte bine în sol şi care atacă şi produce pagube însemnate la culturile de tomate, ardei, vinete. În solarii îşi face apariţia coropişniţa care retează plantele la nivelul solului şi e bine să venim preventiv cu momeli.
Faptul că avem oscilaţii termice favorizează apariţia bolilor specifice, îndeosebi a putregaiurilor. Atenţie la făinare, boală care este prezentă la salată şi la spanac, atenţionează Costel Vînătoru.
Se anunţă un an destul de dur din punct de vedere al agresivităţii bolilor şi în special al dăunătorilor, cei mai periculoşi pentru legume fiind: păiajenul comun, tripsul, puricele negru al verzei, care se combat foarte greu.
COSTEL VÂNĂTORU
În cele mai multe ferme de legume se face în plin recoltarea fructelor şi valorificarea lor pe piaţă. Producătorii au avut cheltuieli mult mai mari decât în anii anteriori. Energia electrică sau termică, seminţele, îngrăşămintele, substanţele de combatere sunt mai scumpe şi toate acestea se regăsesc în preţul total de valorificare. Sigur că au fost şi sunt şi excese, din păcate, nejustificate.
Dar, producătorul autentic are bun-simţ şi echilibru să-şi ia atât cât i se cuvine şi nu mai mult decât munca depusă!
Costache Radu, un cunoscut legumicultor din Matca, duce săptămânal însemnate cantităţi de castraveţi şi fasole păstăi pe piaţa angro din localitate. „La început am prins un preţ bun la castraveţi, în jur de 11 lei kilogramul, acum a scăzut la 3 lei. La fasole am ieşit cu aproape 2 săptămâni mai târziu şi am vândut la 30 lei/kg”,susţine fermierul.
Acesta a constatat că din cauza schimbărilor climatice nu au întârziat să apară atacuri ale dăunătorilor (tripşi şi păjanjeni) care nu trebuia să fie în perioada acesta, ci undeva în jurul datei de 1 iunie. Pentru combaterea lor foloseşte prădători.
Costache Radu ne spune că va trebui să mai angajeze până la 10 oameni sezonier, pentru că volumul de muncă va creşte odată cu aglomerarea lucrărilor. Însă, îngrijorarea lui este legată de aprovizionarea cu cocs, al cărui preţ a urcat la 2 lei kilogramul şi nu ştie dacă îşi va permite să mai încălzească solariile în viitorul ciclu de producţie.
Pentru a ilustra în mod semnificativ preocupările cultivatorilor, supunem atenţiei cazul unui producător din Vrancea care a cerut sfatul pe o reţea de socializare pentru a rezolva o problemă apărută la cultura de tomate.“De câteva zile, am observat că unele frunze din apropierea vârfului s-au ofilit. De asemenea, unele flori de la buchețelul din apropierea frunzelor, par arse. Pe frunzele pălite, au apărut pe alocuri, pete închise la culoare, aproape negre”, explică producătorul.
Răspunsurile venite au reliefat o realitate: planta în sine este sănătoasă, însă cauzele ar fi excesul de azot, aerisirea insuficientă, asigurarea deficitară a apei, arsura solară.
Aşadar, atenţie la asigurarea factorilor optimi de microclimat!
În această perioadă voi semăna în solar 17 mii de fire de tomate pentru ciclul al doilea. În câmp voi planta 40 de ari cu vânătă, cu umbrire deasupra, lângă cultura de varză, înfiinţată tot pe 40 de ari. Voi pune şi ardeii care îmi vor asigura o recoltă continuă până toamna târziu.
COSTACHE RADU
Legumicultor Matca
un articol de
MARIAN MUŞAT