Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

SCDVV Bujoru este în plin proces de modernizare

Publicat: 15 noiembrie 2019 - 15:25
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Cu cele 700 hectare de teren, din care circa 450 ha reprezintă patrimoniul viticol, Staţiunea de Cercetare-Dezvoltare pentru Viticultură şi Vinificaţie Bujoru este una dintre cele mai complexe staţiuni de profil din România, având şi cea mai mare suprafaţă viticolă din sistemul ASAS.

 

De la 1 iulie 2019, conducerea SCDVV Bujoru s-a schimbat. În urma câştigării concursului susţinut la Academia de Ştiinţe Agricole şi Silvice (ASAS), Nicolaie Bîrliga (fost inginer-şef al unităţii) a fost numit director.
„Ceea ce ne propunem în perioada imediat următoare este defrişarea suprafeţelor de vie care au vârsta de peste 40 de ani şi un potenţial agroproductiv scăzut, dotarea fermelor şi a bazelor experimentale viticole cu maşini şi utilaje moderne şi performante, precum şi modernizarea cramei unde prelucrăm strugurii de pe cele 350 ha de vie pe rod. La ora actuală noi «ne jucăm» cu tehnologia din deceniul ’70! E ca şi cum am lucra în anii ’70 cu tehnologia din anii ’30!”, susţine Nicolaie Bîrliga.

SCDVV Bujoru este în plin proces de modernizareClick pe poza pentru galerie!

Proiect de un milion de euro pentru cramă
Directorul SCDVV Bujoru consideră că fără o dotare substanţială cu cele mai moderne utilaje, nu se pot obţine vinuri de foarte înaltă calitate, competitive pe piaţa vinului, care este din ce în ce mai acerbă, atât în România, cât şi în UE. „Deja am propus un proiect de modernizare a cramei, în valoare de un milion de euro; din păcate, cu bani primiţi de la APIA nu putem asigura cofinanţarea. Or, fără alocări de fonduri din partea ASAS, este practic imposibil să accesăm proiectul”, explică Nicolaie Bîrliga.
Acesta susţine că are sprijinul şi promisiunea conducerii Academiei că în anul următor vor demara lucrările de modernizare a cramei şi de reconversie a plantaţiilor viticole.
Deja, de anul trecut au fost repartizate sume de bani pentru investiţii, astfel că s-au achiziţionat patru tractoare viticole noi cu tot atâtea remorci pentru transportul strugurilor, patru atomizoare pentru stropitul plantaţiilor viticole şi patru prese pneumatice moderne pentru cramă.
Din banii primiţi anul acesta pentru investiţii, au cumpărat un tractor de 135 CP, necesar realizării lucrărilor agricole pe cele 139 ha de teren cultivate cu cereale păioase, ca să nu mai apeleze la terţi pentru prestări servicii.
Noua conducere a SCDVV este preocupată de modernizarea în continuare a laboratoarelor de cercetare, de atragerea tinerilor cercetători şi de participarea la concursuri pentru a câştiga proiecte pe teme de cercetare.

Producţii mulţumitoare, în ciuda condiţiilor vitrege
În ceea ce priveşte viţa-de-vie, în primăvară a fost secetă până la sfârşitul lunii aprilie, după care au urmat două luni ploioase (mai şi iunie). Nu a fost prea bine, pentru că a prins perioada înfloritului, fiind nevoie de o mobilizare exemplară a resurselor umane şi mecanice pentru a executa cât mai bine tratamentele fitosanitare şi pentru a nu pierde întreaga producţie de struguri.
“Unitatea dispune de un potenţial agroproductiv ridicat pentru producerea de vinuri de calitate superioară. La ora actuală avem o recoltă de struguri nu foarte mare, în jur de şapte tone/ha, pentru că după iunie au urmat două luni şi jumătate de secetă, care şi-a pus amprenta asupra producţiei viticole. Avem struguri sănătoşi şi frumoşi în acest an. Am început recoltatul când boabele aveau 200 g de zahăr, deci vom avea vinuri de 11-12 grade volum de alcool, ceea ce este foarte bine”, spune Nicolaie Bîrliga.
Din păcate, vânzările de vin pe piaţă au scăzut drastic şi SCDVV Bujoru are pe stoc o cantitate destul de mare din producţia 2018, aşa încât va fi obligată ca o bună parte din producţia de struguri să o vândă. Preţul este stabilit în Vrancea, procesatorii nefiind prea darnici cu producătorii. Unitatea a încheiat un contract bun (1,1 lei/kg fără TVA), un preţ convenabil în condiţiile acestui an, când cramele sunt pline cu vin şi viticultorii nu au ce face cu strugurii.

Material săditor viticol valoros
SCDVV Bujoru produce viţe altoite din materialul săditor viticol, în conformitate cu standardele UE, obţinut în plantaţia-mamă “Bază” şi “Certificat”, atât pentru necesarul unităţii, cât şi pentru viticultori privaţi. Soiurile de viţă-de-vie înmulţite în pepiniera staţiunii, cu suprafaţa de un hectar, sunt pentru vinuri albe (Fetească albă, Fetească regală, Sauvignon, Muscat Ottonel, Şarbă, Băbească gri), pentru vinuri roşii (Merlot, Fetească neagră, Cabernet Sauvignon, Băbească neagră ) şi pentru struguri de masă (Muscat de Hamburg, Coarnă neagră selecţionată, Chasselas dore, Italia).
„Faţă de anii trecuţi, cerinţele de material săditor au scăzut, noi producem şi butaşi portaltoi. Din păcate, lucrăm fără nişte contracte ferme şi atunci nu ne permitem să altoim o cantitate mai mare de butaşi pentru că există riscul să rămânem cu ei.
Anul acesta am avut circa 500 mii de bucăţi pe care i-am recoltat în februarie. Am dat în Austria 300 mii de butaşi portaltoi. Abia am reuşit să scăpăm de ei, a mers foarte greu vânzarea lor. Pentru noi, portaltoiul e o sursă de venit importantă, dar are două mari hibe: necesită o cantitate mare de forţă de muncă (la un hectar e nevoie de 5-8 oameni) şi trebuie asigurată desfacerea”, explică directorul unităţii.
În concluzie, SCDVV Bujoru este o unitate complexă, şansele de a se dezvolta într-un viitor apropiat depind foarte mult de ajutorul pe care-l va primi de la ASAS. Şi aici ne referim la investiţii şi modernizări, întrucât resursele financiare proprii sunt insuficiente; abia ajung pentru reluarea ciclului productiv.
Important este că noua echipă managerială este optimistă şi dornică de a se dărui cu profesionalism şi abnegaţie în rezolvarea problemelor.

Nicolaie Bîrliga_b
Nicolaie Bîrliga: „Preocuparea noastră la ora actuală este în primul rând modernizarea şi extinderea sectorului de dezvoltare. Dacă partea de cercetare am reuşit s-o dotăm cu laboratoare moderne ca urmare a unui proiect cu finanţare europeană, din păcate, investiţiile din sectorul de dezvoltare au fost aproape zero din 1989 şi până azi”.

 

Gabriel Tabaranu_b


CULESUL STRUGURILOR, ÎN RITM ALERT
La Bujoru, campania de recoltare 2019 a strugurilor a început pe 30 august. „Până în acest moment (11 septembrie, data documentării articolului - n.r.), avem o producţie recoltată de 522 de tone, pe o suprafaţă de 79 de hectare; deci media la hectar este de 6.500 kg. Am început cu strugurii albi, deşi ne-am fi dorit să începem cu Oporto, care e mai timpuriu. Dar, din păcate, clientul nostru a cerut să recoltăm soiurile albe. În funcţie de zilierii pe care-i avem, obţinem cam 50 tone pe zi. Ne-ar mai trebui 40 de zile de aici încolo, undeva până la sfârşitul lunii octombrie, să finalizăm culesul”, ne-a declarat Gabriel Tăbăranu (foto-dreapta), inginerul-şef al SCDVV Bujoru.

 

PREOCUPĂRI ÎN SECTORUL AGRONOMIC
„De asemenea, dorim să ridicăm nivelul producţiilor în anii următori, dacă ne vor ajuta şi condiţiile pedoclimatice. Anul ăsta a fost foarte dificil; ştiţi foarte bine că a început cu o secetă puternică, instalată încă din toamna anului 2018. Din această cauză, pe 4 martie, grâul era sub brazdă; nu s-a mai întâmplat niciodată ca plantele să răsară la jumătatea lunii martie! Chiar în condiţiile acestea vitrige, am făcut o producţie de grâu mulţumitoare, de aproape 4 tone la hectar! Ne aşteptăm ca şi porumbul cultivat pe 55 ha să dea o producţie de aproape 10 t/ha, aşa cum a fost anul trecut”, precizează Nicolaie Bîrliga.

 

 


Articol publicat în revista Ferma nr. 18/245 (ediţia 15-31 octombrie 2019)

 

Vizualizat: 1379 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Tehnologia aplicată la tomate de Florin Pop

Tehnologia aplicată la tomate de Florin Pop

Află care este tehnologia folosită pentru cultivarea tomatelor în solar de Florin Pop, în Seleuş, judeţul Arad. Fermierul cultivă cultivă legume pe două hectare (din care 60 de arii solarii) şi de peste 10 ani foloşte programul tehnologic Syngenta pentru protecţia plantelor şi combaterea dăunătorilor.

Reporter: Gheorghe Ghișe

Video: Zsolt Tamássy

Semințe și tehnilogie Syngenta pentru cultura de pepene – Edina Uifalusi, Piscolt, jud. Satu Mare Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie Cum au combătut cei de la Cramele Recaș bolile și dăunătorii viței-de-vie cu Syngenta
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?