Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma

SCDL Buzău: dovlecelul şarpe şi pepenii de iarnă

Publicat: 11 februarie 2019 - 12:16
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

An de an, tânărul nucleu de cercetători ai Laboratorului de Genetică, Ameliorare şi Conservarea Biodiversităţii, din cadrul Staţiunii de Cercetare Dezvoltare pentru Legumicultură Buzău, se remarcă în plan ştiinţific cu noi creaţii, apreciate atât de consumatori, cât şi de comunitatea de ştiinţă internaţională.

Să ilustrăm printr-un singur exemplu. Anul trecut, un studiu despre tomatele româneşti, realizat de cercetătoarele Bianca Muşat, Camelia Bratu şi Elena Barcanu, sub coordonarea lui Costel Vînătoru, a fost distins cu Premiul pentru tinerii cercetători, la Congresul Internaţional de Horticultură de la Istanbul, manifestare la care a participat elita cercetării horticole mondiale.
Activitatea staţiunii surprinde mai departe prin omologarea de noi specii de legume.

Costel Vinatoru_b

Creaţii inedite pregătite pentru omologare
“În câmpurile experimentale ale staţiunii avem în studiu specii aclimatizate pe care le propunem în acest an în vederea omologării la Institutul de Stat pentru Testarea şi Înregistrarea Soiurilor (ISTIS) şi, bineînţeles, extinderii în cultură. Din familia curcubitaceelor sunt două specii valoroase: este vorba despre dovlecelul şarpe, care exprimă un potenţial ridicat de producţie, o plantă cu multiple întrebuinţări - alimentare, medicinale, chiar ornamentale - şi pepenele de iarnă, unde am reuşit două varietăţi, una cu fructul oval şi cealaltă cu fructul rotund. Anul acesta propunem pentru omologare prima varietate”, ne-a declarat şeful Laboratorului de Genetică, Ameliorare şi Conservarea Biodiversităţii al SCDL Buzău.
Potrivit omului de ştiinţă buzoian, pepenele de iarnă s-a aclimatizat bine la condiţiile ţării noastre şi poate fi utilizat foarte bine în sezonul rece în stare proaspătă, fără a avea nevoie de spaţii cu atmosferă controlată. Pe lângă faptul că această plantă este apreciată din punct de vedere alimentar, trebuie spus că este şi un portaltoi foarte bun, la pepeni, în special, şi la castraveţi.

Dovlecelul sarpe_b

Spanacul de Malabar, o varietate care va acoperi piaţa
„Pe lângă aceasta, mai avem spanacul de Malabar, cunoscut sub denumirea de spanacul indian. Este o plantă căţărătoare care se întinde ca o liană, aflat în fază avansată de ameliorare şi va intra în procedura standard de omologare la ISTIS. Acest genotip cu caracteristici distincte poate fi cultivat pe tot teritoriul ţării noastre şi în spaţii protejate, dar şi în câmp, dar cu condiţia să fie în sistem palisat, nu lăsat pe sol, pentru care planta poate să ajungă la 5-6 metri înălţime. Spanacul oferă o productivitate foarte mare, este apreciat din punct de vedere gustativ şi medicinal, fiind bogat în caroten, fier şi vitamine”, a susţinut Costel Vînătoru.

Dovlecelul sarpe_b

Reabilitarea unui ardei iute românesc
De asemenea, pe terenurile destinate cercetării, din cadrul Staţiunii de Cercetare Dezvoltare pentru Legumicultură Buzău, continuă cercetările derulate pe parcursul a două decenii cu privire la ardeii iuţi. Conform declaraţiilor şefului Laboratorului, o frumoasă realizare a fost reabilitarea unui soi foarte vechi care s-a pierdut din cultură, fiind printre primele creaţii de ardei care au fost cultivate pe teritoriul ţării noastre. Este vorba despre ardeiul denumit popular „Cornul caprei”, care se impurificase şi ea în pericol să se piardă. Acesta a fost omologat sub denumirea de „Decebal”, fiind cu iuţeală moderată, dar cu masă ridicată, care se pretează la murat sau la ketchup-urile usturate, benefice pentru sănătate şi din ce în ce mai căutate în ultima perioadă de bucătăriile europene.

Ardeiul Royal şi cârnaţii de Pleşcoi
„Desigur, la staţiune avem o colecţie bogată în ceea ce priveşte ardeioasele. Noi am omologat soiul de ardei iute Royal, cu potenţial mare de producţie, şi lucrăm la alte varietăţi stabilizate, care pe lângă productivitate şi calitate să ofere şi o concentraţie uniformă de capsaicină. Ne dorim ca soiurile obţinute de cercetarea buzoiană să poată fi utilizate în industria alimentară, îndeosebi de producătorii celebrilor cârnaţi de Pleşcoi sau ai altor produse locale, pentru ca aceştia să poată stabili o reţetă clară de fabricaţie, bine dozată şi să ajungă la gustul dorit”, a precizat Costel Vînătoru.

Spanacul urcator_b

Record absolut: cel mai iute ardei din lume!
Omul de ştiinţă a continuat susţinând că în anii din urmă s-a reuşit şi un record mondial! Astfel, printr-o activitate laborioasă de cercetare, au obţinut linii de ardei cu potenţial mare, foarte iuţi, la peste 2 milioane de unităţi pe scara Scoville, cea care măsoară în unităţi Scoville (în engleză, Scoville Heat Units- SHU) cât de iute sau de picant este un ardei iute sau orice alt aliment condimentat în funcţie de concentraţia de capsaicină. „În urmă cu patru ani, am prezentat la Congresul Mondial de Horticultură de la Brisbane, în Australia, cel mai iute ardei din lume, care a avut peste 2,4 milioane de unităţi pe scara Scoville - record mondial care se pare că nu a fost doborât nici astăzi!”, a conchis Costel Vînătoru.

 

SEMINŢE PENTRU NOUL SEZON DE CULTIVARE
Pentru acest an legumicol, Complexul de seminţe din cadrul Staţiuni de Cercetare - Dezvoltare pentru Legumicultură Buzău a pregătit oferta de preţuri la seminţele produse în unitate.
Parcurgând lista şi comparând-o cu cea de anul trecut, nu poţi să nu constaţi că portofoliul pus la dispoziţia cultivatorilor de legume din zonă şi din ţară este mult mai generoasă cu noi specii de legume. Astfel, sunt poziţionate mai multe plante legumicole, precum: ardei gras Buzău 10, leuştean Topaz, lophantus anisatus Aromat de Buzău, păstârnac Daniel, mărar Daniela, spanac Românesc sau topinambur Dacic.
Oferta este valabilă începând cu luna decembrie 2018, în limita stocurilor disponibile şi după eliberarea certificatelor de calitate de la Inspectoratul Teritorial pentru Calitatea Seminţelor şi Materialului Săditor Buzău.


Un articol publicat în revista Ferma nr. 2/229 (ediţia 1-14 februarie 2019)

Vizualizat: 1589 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Plugul rotativ FALC - o soluţie eficientă pentru orice teren

Plugul rotativ FALC - o soluţie eficientă pentru orice teren

Plugul rotativ FALC - o soluţie eficientă pentru orice teren! Interviu cu Marius Mitra, reprezentat FALC în România, realizat la Agriplanta 2022

NATUREVO: „Luăm cultura de la zero și să o ducem până la momentul recoltării” Climate FieldView de la Bayer - hărți de producție cu precizie maximă în timp real AGRARIA 2022, 5-8 mai 2022, Jucu, Jud. Cluj!
Preţul îngrăşămintelor

Preţul îngrăşămintelor a crescut, ce veţi face?