Concurs Ferma
Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Sărbătoarea vinului nou la Bucium SA Iași

Publicat: 16 noiembrie 2016 - 16:34
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Societatea viti-vinicolă Bucium SA Iași a consemnat, în data de 21 octombrie 2016, revenirea la tradiția de a marca finalul campaniei de recoltare a strugurilor, prin evenimentul intitulat “Sărbătoarea vinului nou” - o întâlnire festivă la care au participat peste 150 de invitați.

Chiar în ultima zi de recoltare a strugurilor din plantația Cozmești și de transport către Combinatul de Vinificație de la Bucium - Iași, compania a evidențiat cele mai recente evaluări ale rezultatelor de producție în anul viticol 2016, investițiile realizate în plantație, în vinificație, precum și pe linia îmbutelierii, a depozitării și a distribuției vinurilor. De asemenea, invitații au vizitat crama, vinoteca, muzeul, sala de degustare, magazinul de prezentare a vinurilor și complexul de vinificație din Bucium. La final, într-un cadru câmpenesc și în acorduri de muzică populară moldovenească, cei prezenți au degustat vinurile și rachiurile obținute la SC Bucium SA.

Anii schimbărilor benefice
Anul viticol 2015-2016 s-a încheiat cu o producție medie în creștere cu aproximativ zece la sută față de anul 2015, deși condițiile climatice au fost dificile. De altfel, în ultimii doi ani creșterile au fost constante, în anul 2015 cifra de afaceri fiind mai mare cu aproximativ 20 la sută față de 2014. Cât privește numărul de salariați permanenți, de la 53 în anul 2014, s-a ajuns la 70 de angajați în 2016. În continuare unitatea recrutează noi specialiști care să aducă plus valoare echipei actuale.
Societatea deține plantații viticole atât cu soiuri autohtone, respectiv Busuioacă de Bohotin, Fetească Albă, Fetească Neagră, cât și soiuri precum Aligote, Muscat Ottonel, Riesling, suprafața totală aflată în exploatare ajungând astăzi la aproximativ patru sute de hectare. ”Ultimii ani la SC Bucium SA au fost ani de schimbări benefice. Am reușit să optimizăm toată gama de produse. Mă refer atât la vinurile liniștite, cât și la vinurile spumante și la rachiuri. Toate au o nouă înfățișare, o nouă etichetă, o nouă toaletare. Prin atragerea de fonduri europene, am reușit să plantăm noi suprafețe cu soiurile de viță de vie solicitate de piață și, extrem de important, în ultimii ani am reușit să investim în oameni. Am adus în companie oameni tineri, dinamici”, spunea Marius Zănoagă, director în cadrul companiei.
Catalizatorul tuturor schimbărilor în bine pe care le cunoaște SC Bucium SA, omul care a direcționat toate energiile existente și pe cele atrase către un numitor comun numit performanță în producerea vinurilor este directorul general Dorin Onofrași. ”De aproximativ doi ani și jumătate, suntem într-un program de reorganizare a companiei Bucium SA. În primul rând, a intrat în vizor partea de distribuție și de vânzare. Aproape concomitent, am pus accent pe creșterea suprafețelor noastre cu viță de vie și pe îmbunătățirea tuturor proceselor de producție. Totul a culminat, în acest an, cu patru mari proiecte europene pe producție, pe controlul și monitorizarea calității - având acum unul dintre cele mai moderne laboratoare din țară -, pe marketingul și susținerea brandului Bucium și pe reconversia plantațiilor pe aproximativ 33 de hectare. Reconversia plaantațiilor viticole va continua și în anul 2017, cu investiții printr-un proiect aprobat anul acesta pe o suprafață de aproximativ 44 ha cu viță de vie. SC Bucium SA va rămâne cu vestitele sale vinuri albe, dar vom dirija producția de struguri și de vinuri și către vinurile rose și roșii, adică noua tendință de pe piață”, sublinia Dorin Onofrași.
Cele patru sute de hectare cu viță de vie întreținute și exploatate de SC Bucium SA se află în zonele Cozmești, județul Iași, și Șuleta, județul Vaslui, forma juridică fiind atât proprietate a unității, cât și arendă.

Din secretele reușitei
Fiind convinși de faptul că unul dintre secretele reușitei este apropierea de beneficiari, reprezentanții actuali ai SC Bucium SA Iași au considerat prioritară și investiția în șase depozite, amplasate în șase dintre cele opt județe ale Moldovei, respectiv Iași, Botoșani, Suceava, Neamț, Bacău și Vaslui. ”Acesta a fost unul dintre factorii care au influențat evoluția și dezvoltarea pe care unitatea a cunoscut-o în ultimii doi ani. Acesta, de fapt, s-a alăturat acțiunilor de optimizare a produselor noastre și accentului pe care l-am pus pe noutate - în procesele tehnologice, în abordare, în produse”, menționa Dorin Onofrași. Șeful companiei a dat ca exemplu gama “Festiv”: “Avem prima etichetă 3D din România, iar această inovație cu care ne mândrim reprezintă punctul de plecare al multora dintre proiectele pe care le vom pune în practică în perioada următoare”.
Unul dintre proiectele aflate în orizontul apropiat al specialiștilor companiei Bucium SA este acela de a informa și de a educa populația cu privire la viticultură și la industria vinului. Deja a fost realizat un prim pas: s-a anunțat alcătuirea, în premieră, a unui Catalog de specialitate, cu informații despre industria vinului, marketing, până la nivelul identificării exacte a grupei de consumatori și a categoriilor de produse care trebuie să ajungă la aceștia.

Ambasadorii Tezaurului Buciumului
La capitolul inovații este de remarcat și noul program “Ambasadorii Tezaurului Buciumului”, în cadrul căruia unele dintre personalitățile ieșene au fost nominalizate pentru a reprezenta brandul Bucium, în fapt un brand al Iașiului. Astfel, pentru fiecare dintre respectivele personalități, în Crama Bucium au fost amenajate spații de depozitare distincte în Vinoteca Bucium, spații pentru donațiile din partea unității constând în câte zece sticle cu vinuri de colecție care vor aparține exclusiv celor nominalizați. Vinurile depozitate pot fi păstrate sau gestionate după dorința fiecărui posesor, acestea putând fi transmise ca moștenire generațiilor următoare sau putând fi extrase din depozit oricând de către proprietari. Singura condiție este ca personalitățile nominalizate să vorbească public despre brandul ieșenilor - Bucium și nu neapărat despre SC Bucium SA. Între cei nominalizați se numără Mitropolitul Moldovei și Bucovinei - IPS Teofan, primarul municipiului Iași - Mihai Chirica, președintele CJ Iași - Marcel Popa, specialistul OIVV - Valeriu V. Cotea, președintele CCIA Iași - Paul Butnariu, directorul APIA Iași - Sergiu Iulian Jităreanu, omul de afaceri Iulian Dascălu și mulți alții.


De la stânga la dreapta: Marius Zănoagă și Dorin Onofrași

 

“FESTIV” - NOUA GAMĂ DE VINURI SPUMANTE
Evenimentul de celebrare a recoltei de struguri din 2016 a fost un bun prilej de prezentare a noilor vinuri și rachiuri, îmbuteliate în sticle speciale și cu capacități mult diversificate. Vinurile spumante din gama “Festiv” sunt produse prin metoda fermentării în autoclave, ceea ce permite un control tehnologic mai bun și o omogenitate a lotului. Vinul spumant este partenerul de neînlocuit al oricărui moment festiv, fiind optim pus în valoare atunci când este servit la 3-12oC, în cupe de cristal sau de sticlă ori în pahare de forma conică alungită.
“În cazul vinurilor spumante din gama Festiv, unii specialiști au și recunoscut faptul că suntem primii care am reușit să ducem perlarea vinului spumant și pe ambalaj. Mai exact, avem prima etichetă 3D din România”, declara Dorin Onofrași.

 

 

Articol publicat in revista Ferma nr. 20 (181) din 15-30 noiembrie 2016

Vizualizat: 585 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Reclama header after big part 3 pages

Video

Hibridul SY Experto - producţie record

Hibridul SY Experto - producţie record

Chiar dacă anul agricol nu a fost unul uşor, Cosmin Micu a obţinut o producţie medie de 4375kg/ha la floarea soarelui de pe cele 75ha cultivate cu hibridul SY Experto de la Syngenta. Hibridul high-oleic SY Experto se remarcă printr-o toleranță foarte bună la mană, rezistenţă la frânge şi 87% conţinut de acid oleic.

 

Interviu cu Cosmin Micu, fermier

Procereal Agrosan, loc. Mănăştur, jud. Arad.

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Noutăţi Väderstad la Agritechnica 2019 Tehnică agricolă pentru profesionişti 2020 - Protecţia plantelor
START Campanie de primăvară. Tu ce alegi?

Iarnă fără zăpadă sau ploi, secetă pedologică... vremea nu e deloc prietenoasă. Cum staţi cu lucrările specifice campaniei de primăvară pregătirea terenului/semănat? Ce hibrizi alegeţi? Vă rog, scrieţi în comentariu ce sămânţă cumpăraţi, de la cine şi judeţul în care lucraţi terenul!