Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma

ŞAPTE lucrări urgente în viile pe rod

Publicat: 20 martie 2020 - 21:50
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

CALENDAR VITICOL: în luna martie, viţa-de-vie se află predominant în faza de „plâns”. Ce fac viticultorii în această etapă de vegetaţie a viilor? Iată şase lucrări prioritare în podgorii în prima lună a primăverii.

Optimizarea calendarului de lucrări prin investiţa în tehnologie - digitalizare şi monitorizare (drone) - poate ajuta viticultorul la luarea celor celor mai bune măsuri tehnologice.

Tăieri rodire vie_b
Specialiștii de la Staţiunea de Cercetare-Dezvoltare pentru Viticultură și Vinificație (SCDVV) de la Blaj vin în sprijinul viticulturilor cu recomandări tehnologice inovative care pot fi aplicate în luna martie în toate fermele viticole ale ţării.

1.    Dezgropatul se execută în arealele de cultură protejată, când temperatura nu mai coboară sub 8ºC. Lucrarea se desfăşoară după următoarele etape: executarea unei arături „la cormană”, cu răsturnarea brazdelor spre mijlocul intervalelor; scoaterea coardelor din pământ cu furca; îndepărtarea solului cu sapa din jurul butucului şi nivelarea terenului.

2.    Copcitul se execută după dezmuşuroire, concomitent cu tăierea. Copca se face până sub punctul de altoire a viței, iar rădăcinile superficiale se taie de la punctul de inserție. De asemenea, se taie și lăstarii care pornesc din portaltoi, urmând ca pământul degajat să fie apoi pus la loc.

3.    Controlul viabilităţii ochilor se execută înainte de tăieri. La fiecare nod se consideră „ochi mort” când mugurele principal a pierit, chiar dacă cei secundari sunt viabili.

La SCDVV Blaj, la un prim control executat în februarie, pierderile de ochi au fost cuprinse între 15 şi 20%. În aceste condiţii (cu pierderi de 20%), tăierile în uscat se fac normal, cu atribuirea încărcăturii de rod stabilită în funcție de potențialul de producție și de vigoarea soiurilor.

4.    Tăierea în uscat (de formare, de fructificare, de regenerare și unele mai speciale) se execută anual, de la căderea frunzelor toamna, până la dezmuguritul din primăvară.
Atenţie, țineţi cont de durata lucrării, pentru că tăierea de rod trebuie să se termine înainte de declanșarea fazei de plâns la vița-de-vie.
Etapele de lucru ale operaţiunii de tăiere în uscat le găsiţi AICI.

5.    Revizuirea sistemului de susținere (în plantațiile unde tăierile de formare sau de rodire au fost finalizate) constă în verificarea, alinierea și fixarea șpalierilor fruntași sau mijlocii, fixarea contraforțelor, întinderea ancorelor și a sârmelor duble.

6.    Arătura de primăvară (martie-aprilie) are ca scop mobilizarea solului pe adâncimea de 14-16 cm. Se face mecanizat, cu plugul cultivator (PCV) echipat cu trupiţe laterale (pentru răsturnarea brazdelor către mijlocul intervalelor dintre rânduri), sau cu mijloace hipo. În cazul solurilor uşoare, pentru a preveni pierderea apei din sol, arătura se înlocuieşte cu afânarea de primăvară a solului, la adâncimea de 14-16 cm.

7.    Fertilizarea. Concomitent cu arătura, se încorporează în sol şi îngrăşămintele.

CE LUCRARI URMEAZA IN LUNA APRILIE? 

În luna aprilie, imediat după arătura sau afânarea de primăvară a solului, se execută sapa mare pentru mobilizarea adâncă asolului, pe rândurile de vie. Se efectuează la adâncimea de 10-12 cm, cu sapa care are lama mai îngustă. În plantaţiile cu conducerea butucilor pe tulpini, lucrarea se poate face mecanizat, cu pluguri speciale, prevăzute cu palpator.

Probleme specifice de sezon in viticultura in luna lui Prier cititi in editiile din aprilie ale REVISTEI FERMA.

 


Liliana Tomoiagă
Budiu Viorel
SCDVV Blaj, jud. Alba

Vizualizat: 1144 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Micul oier Emanuel Miclăuş visează medicina

Micul oier Emanuel Miclăuş visează medicina

Emanuel Miclăuş, la vârsta de 14 ani, se bucură de cei doi berbeci şi cele 63 de oi de Brează de care are mare grijă.

”De la şapte ani mă ocup de animale, de agricultură, de tot. Toamna le ţinem aici la Haţeg, la fratele meu.Pe timp de iarnă, primăvara şi vara le avem acasă sau la munte. Nu e chiar aşa de greu. Dimineaţa mă trezesc, mă duc la şcoală, vin după-amiaza şi le fac curăţenie, le dau apă, merg cu ele pe câmp, apoi învăţ. Vreau să mă fac medic veterinar, să urmez Facultatea de Medicină”, ne-a mărturisit Emanuel Miclăuş.


Caracteristici si recomandari pentru hibrizii Pioneer Deutz-Fahr 6125 C - ediţie specială în culori Hürlimann Climate FieldView - simplificarea procesului decizional din ferme
Preţul îngrăşămintelor

Preţul îngrăşămintelor a crescut, ce veţi face?