Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma

Romsilva la ceasul bilanţului. Cum şi-a gestionat activitatea şi resursele în 2021?

Publicat: 25 februarie 2022 - 16:07
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Pentru Regia Naţională a Pădurilor – Romsilva anul 2021 a fost un an foarte greu, dar, în acelaşi timp, un an cu rezultate foarte bune. Ce a reuşit să implementeze Regia?

Romsilva administrează peste 3,1 milioane de hectare de păduri, adică toate pădurile ce aparţin statului. În plus, asigură servicii silvice şi pentru alt milion de hectare de pădure aflate în proprietate privată.

 

Hoţii de lemne devin tot mai agresivi


Una dintre problemele majorecu care pădurarii români s-au confruntat în anul 2021 este creşterea numărului de agresiuni împotriva personalului silvic. Dacă în 2020 s-au înregistrat 17 evenimente de acest gen, în 2021 numărul lor a crescut la 33. În 15 situaţii s-a ajuns până la agresiuni fizice. !2 persoane au necesitat îngrijiri medicale. În acest context a devenit necesară schimbarea, din nou, a legislaţiei din domeniu. La ora actuală, după cum a informat conducerea RNP Romsilva, se află în curs de desfăşurare procedura de achiziţie a peste 3.000 de pistoale cu glonţ, destinate dotării personalului silvic.

Pe de altă parte, creşterea numărului de agresiuni pare a fi direct proporţională cu scăderea volumului de tăieri ilegale. Faţă de 2020, când s-au doborât fără acte legale 31.537 metri cubi de lemn, în anul trecut cifra a scăzut la aproximativ 19.500. şi numărul de controale a crescut: au avut loc aproape 9.000 de controale de fond şi aproape 900 de controale parţiale, legate de exploatări ilegale şi păşunat abuziv. Valoarea constatată a pagubelor a fost de peste 8,5 milioane de lei!

 

Romsilva, mai ceva decât Ministerul Transporturilor!


Dacă ar fi să judecăm după lungimea drumurilor pe care RNP le-a construit în anul trecut, atunci Ministerul Transporturilor ar trebui să se simtă prost. Cu cele peste 160 de milioane de lei investiţi au fost construiţi 303 kilometri de drumuri forestiere şi reabilitaţi 1.935. Cifre care impresionează, chiar dacă un drum forestier este mai uşor de construit decât o şosea.

Pe lângă drumuri, Regia a mai finalizat şi 34 de lucrări de corectare a torenţilor, pe o lungime totală de 61,2 km, precum şi reconstrucţia ecologică a şase obiective, cu o suprafaţă de peste 700 ha.

Venind în sprijinul Companiei Naţionale de Autostrăzi, Romsilva a înfiinţat în 2021 încă 17 hectare de perdele forestiere de protecţie de-a lungul autostrăzii A2. Cei 85.000 de puieţi au folosit pentru protejarea a încă 5,6 km a drumului spre Mare. În total, între 2014 şi 2020 fuseseră deja înfiinţate perdele forestiere de protecţie ale aceleiaşi căi de comunicaţie pe o lungime de 38 km şi o suprafaţă de 115 ha.

În alte 34 de locuri au mai fost înfiinţate astfel de perdele de protecţie a drumurilor, cu o lungime cumulată de cca. 216 km şi o suprafaţă de peste 650 ha. Lucrările s-au desfăşurat în judeţele Arad, Argeş, Brăila, Buzău, Călăraşi, Constanţa, Dâmboviţa, Giurgiu, Ialomiţa, Ilfov şi Vrancea.

 

Planul de regenerare a pădurilor a fost depăşit!


O altă realizare deosebit de importantă este regenerarea în 2021 a peste 13,227 ha de pădure, faţă de cele 12.670 planificate. Dintre acestea, 8.724 ha au fost regenerate natural. Restul, de 4.503, prin lucrări de plantare a puieţilor forestieri. Pentru aceasta au fost folosiţi nu mai puţin de 25,8 milioane de puieţi, cu toţii produşi în pepinierele Regiei. Alţi aproximativ 10 milioane de puieţi produşi în aceleaşi pepiniere au fost folosiţi pentru împăduriri pe proprietăţi private sau aparţinând unor unităţi administrativ-teritoriale.

Bugetul alocat în 2021 lucrărilor de regenerare a pădurilor s-a ridicat la 199,2 milioane lei.

În anul trecut, volumul de lemn extras de pe cele 3,13 milioane ha de pădure aflată în proprietatea statului s-a ridicat la cca. 9,3 milioane metri cubi. Conform administratorilor Regiei, capacitatea anuală de exploatare este de aproximativ 10 milioane metri cubi, dar politica este de a păstra o rezervă în fiecare an. Din cantitatea totală, lemnul de foc a reprezentat în jur de 1,7 milioane metri cubi.

 

Rezultate financiare mult mai bune


Concluzia conducerii RNP Romsilva este că anul 2021 a fost un an foarte greu, dar, în acelaşi timp, un an cu rezultate foarte bune. Profitul Regiei s-a ridicat la cca. 50 milioane de lei, de cinci ori mai mare decât cel din anul precedent. Asta în condiţiile în care, aşa cum am arătat, s-au făcut investiţii substanţiale.

Acest lucru a fost posibil şi prin o mai bună punere în valoare a produselor nelemnoase. Au fost comercializate peste 2.115 tone fructe de pădure şi 294 tone plante medicinale. Vânzarea s-a făcut prin licitaţii electronice, astfel încât suspiciunile de fraudă să fie înlăturate.

Cele 420 tone de păstrăv au adus şi ele 9 milioane de lei în bugetul Romsilva. 35.000 de păstrăvi, ca şi aproape 300 tone de carne de vânat  ad şi ale venituri însemnate.

O premieră o reprezintă şi programul de introducere în circuitul turistic a cabanelor Romsilva, spre bucuria amatorilor de linişte şi relaxare într-un cadru natural deosebit. Lista lor poate fi vizualizată urmând link-ul http://www.rosilva.ro/articole/cabane__p_1497.htm

Vizualizat: 1265 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Plugul rotativ FALC - o soluţie eficientă pentru orice teren

Plugul rotativ FALC - o soluţie eficientă pentru orice teren

Plugul rotativ FALC - o soluţie eficientă pentru orice teren! Interviu cu Marius Mitra, reprezentat FALC în România, realizat la Agriplanta 2022

NATUREVO: „Luăm cultura de la zero și să o ducem până la momentul recoltării” Climate FieldView de la Bayer - hărți de producție cu precizie maximă în timp real AGRARIA 2022, 5-8 mai 2022, Jucu, Jud. Cluj!
Preţul îngrăşămintelor

Preţul îngrăşămintelor a crescut, ce veţi face?