Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma

Rolul potasiului în legumicultură

Publicat: 27 iunie 2022 - 09:25
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Culturile de legume au cerințe nutritive complexe. Totuși, când este vorba despre calitatea producției, un nutrient trebuie oferit cu predilecție, iar acesta este potasiul. 

Foto Carenta de potasiu la tomate kwzida agro romania_bFoto: Carență de potasiu la tomate

Aplicarea foliară a potasiului s-a dovedit deosebit de eficientă pentru obținerea unor recolte superioare calitativ, de aceea, legumicultorii pot apela cu încredere la acest impuls energetic și nutritiv. 

 

Semnele carenței de potasiu 


Insuficienta aprovizionare cu potasiu se poate observa asupra întregii plante: 

  • Încetarea vizibilă a creșterii și chiar stoparea sa: Plantele prezintă internodii scurte, au un aspect firav și se rup repede (carența de potasiu scade cantitatea de celuloză și debilitează global planta);
  • Cloroze și arsuri la nivelul frunzelor: Frunzele își modifică aspectul, se răsucesc, se brunifică și prezintă cloroze. Carența de potasiu se manifestă mai ales la frunzele de la bază, foarte mature. 
  • Plantele au tendința de a se veșteji, sunt deshidratate și prezintă port ofilit: Respirația se intensifică și determină creșterea consumului de apă. În perioadele de secetă, acest aspect pune sub semnul întrebării viabilitatea plantei. De asemenea, plantele devin mai sensibile la dăunători. 
  • Productivitatea este limitată.

Foto_ Carență de potasiu la fasole verde_bFoto: Carență de potasiu la fasole verde

 

WUXAL K40: calitate pentru calitate


Calitatea legumelor și gustul bun înseamnă preț ridicat la raft. Un obiectiv important, ce poate fi atins prin aplicarea fertilizantului foliar WUXAL K40. Acest produs oferă o cantitate crescută de potasiu, ce susține procesele de acumulare a zaharurilor, a vitaminelor și a altor substanțe care conferă calități organoleptice (aromă, dulceață).

 

Plante rezistente și productive 


Wuxal K40 sporește rezistența plantelor la boli și la dăunători, contribuind la modificarea metabolismului plantei atunci când aceasta este atacată, fapt ce afectează nutriția patogenului. 

O cantitate suficientă de potasiu prelungește perioada de păstrare. Nu în ultimul rând, potasiul este implicat în procesele legate de productivitate: carența de potasiu din sol determină o legare mai slabă și un număr mai scăzut de fructe. 

Câteva culturi de legume la care WUXAL K40 și-a dovedit utilitatea sunt: tomate, ardei, vinete, castraveți, morcovi, varză.

Produsul este recomandat în doză de 5 l/ha, pe durata perioadei de vegetație



3 BENEFICII ESENȚIALE


1. Potasiul este unul dintre elementele cele mai importante pentru dezvoltarea plantelor, asigurând metabolismul carbohidraților, utilizarea apei și formarea fructelor. 

2. Totodată, el contribuie la reglarea regimului hidric în celulă și a respirației, prin controlul activității stomatelor. 

3. Potasiul este implicat în procesul de fotosinteză, stimulează funcţionarea unor enzime care participă în procesul de respiraţie şi în metabolismul hidraţilor de carbon, în metabolismul azotului (reglând absorbţia azotului de către plante, prelucrând nutriţia amoniacală, oxidarea amoniacului și reducerea nitraţilor din produsul finit) și în sinteza vitaminelor. 

 

Pentru detalii suplimentare, contactați reprezentanții de vânzări Kwizda Agro Romania +40 37 208 97 00 .

un articol realizat de KWIZDA AGRO ROMANIA

Mai multe pe această temă www.kwizda-agro.ro

 

 

 

Vizualizat: 4882 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

Lemken Solitair DT, o combinaţie de semănat cu totul specială!

Lemken Solitair DT, o combinaţie de semănat cu totul specială!

Lemken a expus pentru prima dată în România semănătoarea Solitair DT!

Aceasta este de fapt o combinaţie de semănat şi oferă mai multe avantaje fermierilor. În partea din faţă a semănătorii se află o greblă de nivelare, care are rolul de a uniformiza suprafaţa înainte de a plasa sămânţa în pământ. Tăvălugul cu anvelope, montat opţional, asigură în plus o mărunţire a solului în faţa sistemului de discuri Heliodor, care are rolul de a pregăti patul germinativ pe adâncimea de 10-12 cm, sau mai puţin, dacă este cazul. Îngrăşământul este depus cu precizie între două rânduri de seminţe cu ajutorul brăzdarelor cu discuri duble, la adâncimea de aplicare dorită, pentru o pornire mai bună în vegetaţie. Apoi, rola de tăvălugire cu anvelope asigură o reconsolidare uşoară a segmentului de sol în care secţia de semănat va depune cu foarte mare precizie sămânţa. În final avem un set de greble cu dinţi, ce au rolul de a împiedica formarea crustei. Capacitatea buncărului porneşte de la 3.400 litri şi poate ajunge până la 5.100 litri, cu posibilitatea separării materialului (40:60). „În funcţie de varianta de echipare, avem opţiunea Single Shot sau Double Shot, ceea ce înseamnă că fermierii pot aplica chiar trei tipuri de sămânţă diferite sau sămânţă şi îngrăşământ”, ne-a explicat Marian Gheorghe, Manager de vânzări Lemken România.

Tractoare cu și fără cabină pentru specificul Transilvaniei de la NHR Agropartners! Dicor Land, pentru prima dată la AGRARIA! Sigma România, pentru al doilea an consecutiv la AGRARIA!
Preţul îngrăşămintelor

Preţul îngrăşămintelor a crescut, ce veţi face?