Reclama header big full
Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma

ROBOTUL pentru altoit LEGUME

Publicat: 13 martie 2018 - 12:20
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Specialiştii de la Institutul de Cercetare şi Dezvoltare pentru Industrializarea şi Marketingul Produselor Horticole "HORTING” din Bucureşti, coordonaţi îndeaproape de Marian Bogoescu, vicepreşedintele ASAS şi până de curând fost director general al Institutului, au pus în funcţiune şi au testat un robot pentru altoirea plantelor legumicole. 

“Noi lucrăm din anul 2002 în domeniul legumelor altoite. Acum coordonăm un proiect naţional din Planul sectorial MADR - ADER 2020, care urmăreşte, între altele, realizarea unor portaltoi de legume pentru speciile ardei, vinete şi tomate, împreună cu colegii cercetători de la Staţiunea de Cercetare-Dezvoltare pentru Legumicultură Buzău, Centrul de Cercetare-Dezvoltare pentru Cultura Plantelor pe Nisipuri Dăbuleni şi, bineînţeles, Institutul de Cercetare-Dezvoltare pentru Legumicultură şi Floricultură Vidra, care sunt partenerii noştri şi unde facem loturile demonstrative”, ne-a declarat Marian Bogoescu.
Potrivit omului de ştiinţă, pentru altoirea acestor plante, dar şi pentru organizarea experienţelor, a loturilor demonstrative şi nu numai, altorirea manuală este folosită în procent de peste 80 la sută pe plan mondial. Aceasta necesită foarte multă forţă de muncă şi, categoric, costuri destul de importante. Ca urmare, tendinţa în lume este de a căuta soluţii optime menite să conducă la reducerea acestor costuri şi obţinerea unui randament cât mai mare la producerea răsadurilor de legume altoite. Astfel că pe piaţa de profil au început să apară diferite dispozitive care pot realiza această altoire, semi-mecanizat, mecanizat, semi-automat şi automat.

Aparatul “vede” în 3D

“Din acest punct de vedere, încă din 2014, Institutul HORTING a încercat o maşinărie semi-automatizată care să realizeze altoirea unor specii de legume. Iată că acum, având în derulare acest nou proiect şi studiind ofertele pe plan mondial, am aflat că o companie sud-coreeană a trecut la producţia de serie a unui performant robot de altoire care «vede» în 3D, tridimensional. Acesta poate aranja planta astfel încât suprapunerea între portaltoi şi altoi (de altfel, lucru foarte important în ceea ce înseamnă procesul de prindere a altoirii) să fie perfectă”, a precizat Marian Bogoescu.

ROBOT-maxresdefault_b

A început semănatul legumelor în staţia-pilot

Pe acest considerent, specialiştii Institutului HORTING au achiziţionat robotul încă din toamna trecută şi l-au pus deja în funcţiune. Au făcut primele teste la răsaduri altoite de tomate şi pepeni verzi, iar rezultatele sunt promiţătoare. Practic, la jumătatea lunii februarie, în staţia pilot a Institutului a început semănatul în tăviţe alveolare cu un număr de 200 alveole/tavă, pe substrat de amestec nutritiv cu turbă, cu ajutorul unei instalaţii speciale de semănat, după care tăviţele sunt introduse în camera de germinare. Apoi, după aproximativ trei săptămâni de la semănat va începe altoirea propriu-zisă.
Staţia pilot a institutului specializată pentru producerea răsadurilor altoite de legume este una modernă şi performantă, are suprafaţa utilă de 1.450 mp, fiind acoperită cu folie dublă anticondens. De asemenea, dispune de strat de aer sub presiune ca termoizolator, de incintă de creştere şi dezvoltare a răsadurilor, incintă de altoire a plantulelor şi tunele de calusare, fiind dotată cu sistem de umbrire, ventilare şi răcire a camerei de altoire.
La această dată au fost înregistrate şi primele comenzi de plante altoite. Anul trecut s-au realizat şi comercializat către cultivatorii privaţi aproape 200.000 fire de răsaduri altoite, majoritatea fiind de pepeni (circa 80%), urmate de tomate, ardei şi vinete. Valoarea acestor răsaduri produse în staţia-pilot s-a cifrat la 250.000 lei.

marian-bogoescuaa1_b_b

Marian Bogoescu: “Robotul lucrează asistat de un operator, dispune de camere video, de un soft adecvat care să poziţioneze în aşa fel plantele, încât suprapunerea tăieturii să fie perfectă, iar randamentul de prindere este crescut, ajungând până la 98 la sută. Viteza de lucru este de aproape 1.000 de plante altoite pe oră”.

 Un articol semnat de MARIAN MUŞAT

Articol publicat în revista Ferma nr. 3/207 (ediţia 15-28 februarie 2018)

Vizualizat: 588 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Priorităţile UNCSV pentru 2019

Priorităţile UNCSV pentru 2019

Interviu cu Florentin Bercu, director executiv al Uniunii de Ramură Naţională a Cooperativelor din Sectorul Vegetal.

Reporter AgroInfo: Liviu Gordea
Operator imagine: Claudiu Borobei

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Musca asteapta tractorul autonom Dan Herteg, investitii de aproape un milion de euro
Cultura anului 2017

Care credeţi că va fi cea mai rentabilă cultură agricolă în 2017?