Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Rezistenţa viei la îngheţ

Publicat: 15 decembrie 2010 - 16:00
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Viţa de vie prezintă o oarecare sensibilitate la factorii de mediu, în special la temperaturile minime din timpul iernii. În mod obişnuit, planta rezistă la temperaturi de -18, +/-3°C, în funcţie de soiul cultivat, în condiţiile unei maturări bune a lemnului.

Click pe poza pentru galerie!

Pregătirea viţei pentru iernare trebuie să se facă încă din timpul vegetaţiei, prin practicarea unei tehnologii de cultură corespunzătoare, care trebuie corelată cu măsurile efective de protecţie împotriva gerului prin muşuroirea bazei butucilor.


Factori care măresc rezistenţa la iernare

Protecţia viei de ger trebuie avută în vedere încă de la înfiinţarea plantaţiilor. În acest sens, se vor alege terenuri cu expoziţie sudică, cu pante uşoare, iar selecţia soiului se face ţinând cont de necesităţile lui biologice şi de condiţiile climatice ale zonei de plantare. Fără a avea în vedere aceste aspecte, măsurile de protecţie ulterioare au eficienţă scăzută.

După înfiinţarea plantaţiei, pe tot parcursul exploatării acesteia, viţa de vie trebuie menţinută într-o stare fitosanitară corespunzătoare.

Fertilizarea excesivă, în special cu azot, intensifică creşterile, prelungeşte perioada de vegetaţie, influenţează negativ maturarea lemnului şi scade rezistenţa viţei la iernare. Fertilizările trebuie făcute raţional, cu doze moderate, în care cele trei macroelemente de bază (N, P, K) trebuie să se găsească într-un raport echilibrat de 1:1,5:1,5.

O altă condiţie esenţială pentru o bună rezistenţă la iernare este menţinerea aparatului foliar într-o stare fitosanitară bună, printr-o combatere eficientă a bolilor şi a dăunătorilor. Afectarea aparatului foliar de către boli şi dăunători scade capacitatea fotosintetică a viţei de vie, cu consecinţe negative atât asupra producţiei, cât şi asupra rezistenţei la iernare.

O dirijare corespunzătoare a coardelor şi a lăstarilor pe sistemul de susţinere, astfel încât să se obţină o cât mai bună expunere la soare, contribuie atât la creşterea cantităţii şi calităţii producţiei, cât şi la o maturare corespunzătoare a lemnului, a cărui sensibilitate la ger scade.

Dacă am ţinut cont de toate aceste aspecte, există toate premisele ca viţa de vie să parcurgă cu bine anotimpul rece. Pentru aceasta, după căderea frunzelor se face o arătură de toamnă cu răsturnarea brazdei spre rândul de viţe, astfel încât să rezulte un bilon de-a lungul rândului, prin care se va proteja de ger baza butucilor. Peste această arătură, dacă avem norocul de a avea şi un strat de zăpadă, există toate şansele ca viţa să scape de efectul negativ al gerurilor.

 

ŞTIAŢI CĂ ...

• Administrarea în exces a îngrăşămintelor, de regulă a azotului, prelungeşte perioada de vegetaţie, influenţează negativ maturarea lemnului şi scade rezistenţa viţei la iernare.

• Supradimensionarea producţiei şi întârzierea excesivă a recoltării strugurilor reduc rezistenţa viţei de vie la iernare.

• Pentru o rezistenţă cât mai bună la îngheţ, plantaţiile de vie se înfiinţează pe terenuri cu expoziţie sudică şi cu pante uşoare.

Vizualizat: 1043 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Tractoarele Massey Ferguson și încărcătoarele Weidemann în acțiune!

Tractoarele Massey Ferguson și încărcătoarele Weidemann în acțiune!

Parcul ideal pentru o fermă zootehnică! Tractoarele Massey Ferguson și încărcătoarele Weidemann în acțiune! "Primele utilaje au fost cumpărate de la Tehnodiesel SRL prin buyback şi credit furnizor, în 2016. „Pentru ferma Red Angus am găsit o finanţare directă prin Tehnodiesel, care este foarte convenabilă. Am apelat şi la buyback şi am cumpărat utilaje noi, cu finanţare pe 3 ani, în rate eşalonate, negociate.” - Péter Tamás Nagy, administrator Black Angus Farm, jud. Mureș.

"Tractorul Massey Ferguson din seria 3000 este un tractor de fermă, cel din seria 5000 este pentru tot ce înseamnă recoltarea şi prelucrarea fânului şi pentru lucrări uşoare de câmp semănat, erbicidat, iar cel din seria 6000 este pentru lucrările grele de câmp arat, lucrări cu discul, scarificat, balotat cu balotiera mare şi pentru transport cu remorcile mari, de 18 tone. Pentru o fermă zootehnică, este parcul ideal de tractoare."- Péter Tamás Nagy, administrator Black Angus Farm, jud. Mureș.

Încărcătoarele Weidemann mari sunt folosite pentru tot ce înseamnă lucrul pe câmp şi muncă grea pe platforma zootehnică și în afara ei - încărcat, descărcat, stivuit baloți în fânare, încărcat bălegar pentru fertilizarea suprafețelor agricole, inclusiv împins zăpada de pe platformă. „Acum doi ani am avut zăpadă de aproape doi metri, viscolită, nu ne descurcam fără încărcătoarele Weidemann. Încărcătorul Weidemann T 5522 este mai stabil, iar modelul 3080 LPT telescopic este articulat la mijloc și este mai flexibil.

Soluția Syngenta la antracnoza, boală care afectează cultura de pepene verde Delfini la Sulina, Delta Dunării În vizită la văcuţele melomane de la Doaga
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?