Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Rezistenţa genetică a pomilor la boli şi dăunători

Publicat: 09 iunie 2010 - 15:00
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Pe plan mondial, dar şi la noi în ţară, se fac eforturi considerabile în cercetare, pentru a găsi soluţii genetice de creare a rezistenţei pomilor şi arbuştilor fructiferi la boli, dăunători şi la alte forme de stres. Se urmăreşte, în principal, păstrarea echilibrului ecologic, care suferă în prezent tot mai multe modificări, din cauza tratamentelor intense cu pesticide şi a altor intervenţii tehnologice. Un deosebit interes îl prezintă programele de ameliorare, întreprinse tocmai cu scopul de a introduce progresul genetic în producţie, în vederea îmbunătăţirii sortimentelor.

Click pe poza pentru galerie!

Soiuri şi hibrizi “dotaţi” genetic

Calea cea mai sigură, eficace şi mai ieftină în prevenirea şi în combaterea bolilor şi a dăunătorilor este de a da naştere unor soiuri şi hibrizi rezistenţi. Astfel de lucrări se fac la noi în ţară, începând din anul 1950, dar cercetările în această direcţie au înregistrat o dezvoltare puternică abia după anul 1990, o dată cu elaborarea unui program naţional de perspectivă.

Progrese importante s-au realizat, îndeosebi, la specia măr, a cărei pondere şi al cărei aport în producţia mondială sunt însemnate, anual înregistrând peste 56 milioane de tone, în medie, dar şi la speciile păr, prun şi vişin.

Introducerea în cultură a soiurilor rezistente genetic la boli şi la dăunători, începută în anii ‘70 şi dezvoltată în ultimii ani ai mileniului trecut, are numeroase avantaje economice şi ecologice, deoarece permit reducerea cheltuielilor cu pesticidele, carburanţii şi cu energia, a costurilor privind tasarea solului, prin scăderea numărului de treceri cu tractorul în livadă, precum şi micşorarea poluării mediului înconjurător şi a fructelor.

Creşterea ponderii soiurilor cu rezistenţă genetică la boli presupune cunoaşterea strategiei de folosire corectă a acestora în noile plantaţii, respectiv amplasarea în diverse zone, precum şi modul de grupare a diferitelor soiuri cu gene de rezistenţă diferită, fapt ce determină o protecţie mai sigură împotriva posibilelor rase sau suşe mai virulente ale paraziţilor, care pot interveni ca mutaţii naturale.


Cercetare, în pas cu dezvoltarea pomiculturii

De asemenea, cerinţa dezvoltării pomiculturii, în viitor, pe terenuri improprii altor culturi, chiar pe terenuri în pantă, impune folosirea într-o măsură mai mare a unor astfel de soiuri, ca urmare a avantajelor biologice şi economice pe care le au: număr redus de tratamente, asimilaţie mai bună, datorită frunzişului sănătos, etc.

Odată cu introducerea în cultură a soiurilor rezistente genetic, apare necesitatea studierii cauzelor care ar duce la pierderea rezistenţei, având în vedere specializarea şi concentrarea pomiculturii în bazine mari, cu suprafeţe însemnate, cultivate cu un număr redus de soiuri. Printre aceste cauze, descoperite în urma cercetărilor de specialitate, se numără şi mobilitatea patogenului, scăderea rezistenţei plantei gazdă, precum şi influenţa condiţiilor de mediu, îndeosebi atunci când acestea sunt propice pentru dezvoltarea patogenului.

În mod logic şi practic, problema pierderii rezistenţei la boli, în general, şi la rapăn, în special, trebuie privită ca o permanentă competiţie între planta gazdă şi agentul patogen, în care diferitele condiţii de mediu pot influenţa pozitiv una din părţi, iar, în ultimă instanţă, provoacă pierderea, ca şi dobândirea rezistenţei, ceea ce implică modificarea mecanismului genetic care controlează aceste procese.


Gene de rezistenţă, din specii sălbatice

Cunoaşterea surselor de rezistenţă la diferite boli şi insecte dăunătoare este importantă pentru lucrările de ameliorare care vizează crearea de soiuri cu astfel de calităţi. De aceea este important să le identificăm pe acestea şi să le colectăm în centre de cercetare care au în program acest obiectiv.

Crearea de soiuri cu rezistenţă verticală şi orizontală presupune transferul genei sau genelor de rezistenţă la noile soiuri, fapt care nu e uşor de realizat. Principala dificultate constă în aceea că, în general, genele de rezistenţă se găsesc în speciile sălbatice, care au fructe mici, astringente şi necomestibile.

Pentru a se ajunge la soiuri comerciale, acceptabile din punct de vedere al aspectului şi al calităţii lor gustative este nevoie de hibridări repetate (backcross-uri). De altfel, această metodă este cea mai utilizată şi, totodată, şi cea mai eficace în încorporarea genelor pentru rezistenţa verticală.

Aceste soiuri noi, cu rezistenţă genetică, vor folosi atât specialiştilor din producţie, dar şi amatorilor care vor să cultive pomi sau arbuşti fructiferi de valoare, reducând  semnificativ cheltuielile, precum şi celor care doresc să obţină fructe ecologice, mai puţin poluate chimic.

 

DĂUNĂTORI AI POMILOR FRUCTIFERI

Pomii fructiferi se numără printre plantele cultivate, predispuse atacului unui mare număr de dăunători. Astfel, numai la măr, în literatura de specialitate sunt descrise peste 150 de boli şi de dăunători, din cei aproximativ 500 de presupuşi atacatori ai acestei specii.

La măr: rapănul (Endostigme inaequalis), făinarea (Podosphaera leucotricha), arsura bacteriană (Erwinia amylovora), cancerul ramurilor (Nectria galligena - Cylindrocarpon mali), putregaiul coletului (Phytophtora cactorum), rugina (Gymnosporangium juniperi virginianae), păduchele lânos (Eriosoma lanigerum), păianjenul roşu (Panonychus ulmi), păduchele din San José (Quadraspidiotus perniciosus), viermele merelor (Carpocapsa pomonella);

La păr: rapănul (Venturia pirina), arsura bacteriană (Erwinia amylovora), psilla (Psylla pyri), pătarea brună (Fabraea maculata), pătarea albă (Septorioza şi Mycosphaerella sentina), fumagină (Capnodium salicinum);

La prun: plum-poxul, pătarea bacteriană (Xanthomonas pruni), pătarea roşie (Polystigma rubrum);

La piersic: cancerul bacterian (Pseudomonas syringae, Pseudomonas prunorum), cancerul ramurilor (Fusicoccum amygdali), cancerul rădăcinilor (Agrobacterium tumefaciens), pătarea foliară bacteriană (Xanthomonas pruni), mucegaiul inelar (Sclerotinia sp.), uscarea şi cancerul ramurilor (Coryneum beijerinckii - Clasterosporium carpophilum), monilia (Monilia laxa şi Monilia fructicola), făinarea (Sphaeroteca pannosa), băşicarea frunzelor (Taphrina deformans), afidele (Myzus persicae), nematozii radiculari (Pratylenchus penetrans, Meloidogyne incognito);

La cais: mucegaiul inelar (Monilia laxa), pătarea foliară bacteriană (Xanthomonas pruni);

La cireş: cancerul bacterian (Pseudomonas mors-prunorum), putregaiul uscat (Sclerotinia laxa), pătarea purpurie a frunzelor (Coccomyces hiemalis);

La castan: cancerul scoarţei (Endothia parasitica);

La căpşun: pătarea foliară (Mycosphaerela fragariae), colapsul (Verticillium sp., Phytophtora fragariae), antracnoza (Colletotrichum fragariae), făinarea (Sphaerotheca macularis), putregaiul brun (Phytophtora cactorum), mucegaiul cenuşiu (Botrytis cinerea), afidele (Chaetosiphon sp.) păianjenul (Tetranychus urticae), nematozii foliari (Aphelenchoides fragariae).

 

Articol publicat în revista Ferma nr. 2(69)/2009

Vizualizat: 1597 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Delfini la Sulina, Delta Dunării

Delfini la Sulina, Delta Dunării

Delfini la Sulina, Delta Dunării #danubedelta #delfini #sulina

Video: Calin Ene

Revista Ferma și o echipă de pasionați de turism prietenos cu mediul îți aduc zilnic delta la tine acasă și te invită, totodată, acasă în Sulina Fabuloasă, într-un inedit Drum De Deltă, un proiect de vacanță cum nu se poate mai necesar după o perioadă lungă care ne-a pus la grea încercare pe toți.

Citeste despre proiect aici: https://www.revista-ferma.ro/proiecte-ferma/drum-de-delta-vezi-si-evadezi

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Sistemul de ghidare Trimble GFX-750 testat la Soc. agricola AgroSlavia Cum își gestionează drenarea cei de la Campo d'Oro cu ajutorul sistemelor Trimble de la Vantage
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?