Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Repicarea răsadurilor

Publicat: 03 iulie 2018 - 21:34
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Legumicultorii ştiu că în intervalul de 20-30 de zile de la semănatul legumelor în răsadniţă, tinerele plante trebuie repicate, în funcţie de temperatura din răsadniţă şi de substratul utilizat. Operaţiunea propriu-zisă constituie de fapt transferul tinerelor răsaduri din locul în care au fost semănate în sol sau în ghivece. Este, practic, o rărire a răsadurilor. 

Repicarea se poate face în ghivece din plastic, mate, rotunde sau pătrate, sau în celule alveolare, închise la culoare, prin care nu pătrunde lumina la rădăcină. Pentru tomatele primului ciclu sunt recomandate ghivecele rotunde cu diametrul de 9 cm şi cu înălţime cât mai mare. Sau mai pot fi utilizate şi tăvile alveolare cu 28 de celule sau celule pătrate 7x7x8 cm.

Rasaduri_b
• Lucrarea debutează în faza de cotiledoane şi la apariţia primei frunze adevărate, la circa 6-10 zile de la răsărire, având grijă ca stratul nutritiv să aibă umiditatea de 70-80% din capacitatea pentru apă a amestecului şi temperatura de 20-22oC. Momentul optim pentru repicare este în aşa-zisa fază „de cruciuliţă“, adică după formarea primei perechi de frunze adevărate, când sistemul radicular este bine dezvoltat.

• Verificarea răsadului: dacă acesta este plantat destul de ferm, ar trebui să opună rezistenţă la o uşoară tragere. La sfârşit, se va uda din abundenţă cu o stropitoare cu sita foarte fină.
Întârzierea lucrării conduce inevitabil la alungirea necorespunzătoare a tulpinii şi va afecta calitatea materialului vegetal.

Substratul pentru repicat poate fi un amestec de pământ de pădure cu turbă. În cazul folosirii mraniţei, ea trebuie să provină din dejecţiile de ovine sau bovine, să aibă textura foarte fină şi cantităţile folosite să fie bine dozate: un raport de 1/4 sau 1/5 ar fi cel mai adecvat. “În compoziţia substratului utilizat la repicare se recomandă un îngrăşământ de tip «slow release» , cu eliberare lentă timp de 4-6 luni. În acest fel se evită riscul ca, mai ales în ultima perioadă de dezvoltare a răsadurilor, din cauza volumului mic de substrat, planta să rămână fără aprovizionarea optimă de nutrienţi la nivel radicular. Totodată, în amestecul pentru repicat se poate adăuga şi perlit horticol, acest produs având capacitatea de a aera solul şi de a absorbi apa şi de a o elibera apoi în mediul ambient”, a precizat Marius Petrache, administratorul companiei Marcoser.


Tratamente fitosanitare


Înainte de a repica tinerele plante, substratul se va stropi cu o soluţie care va conţine insecticid şi acaricid. Tinerele plante trebuie să fie constant udate, fertilizate şi tratate contra dăunătorilor, mai ales a tripsului.

De la prima sau a doua irigare se recomandă să se aplice Actara, un insecticid sistemic total de ultimă generaţie, pentru protecţia răsadurilor împotriva agenţilor de dăunare. De asemenea, 1-2 tratamente cu Previcur Energy contra căderii plăntuţelor sunt binevenite, cu 10-14 zile pauză. Ca alternativă la Previcur Energy poate fi aplicat Topsin sau Folpan, dar cu mare atenţie să nu se atingă vârfurile sensibile ale răsadurilor. În cazul apariţiei acarienilor, se recomandă şi 1-2 tratamente cu Vertimec sau Milbeknok.

După repicare, tinerele plante vor fi udate cu apă călduţă.


Un alt program de protecţie fitosanitară poate cuprinde:

• după 7-10 zile de la repicat: Previcur Energy 0,1 + Mospilan 3 g la 10 l apă + Nisorun 5 g;

• după 10 zile de la primul tratament: Ditran 20 g + Actara 4 g + Sanmite 10 g la 10 l apă;

• după 10-12 zile: Bravo sau Rover 0,20 + Topsin 0,1 + Confidor Energy 0,1 sau Vertimec 0,1 sau Milbeknok 0,1.

Fertilizarea răsadurilor se face constant, la fiecare irigare, cu îngrăşăminte minerale NPK echilibrate, în aceleaşi concentraţii ca şi la răsaduri (10-20 g la 10 litri de apă). Dar se pot utiliza agronutrienţi cum ar fi: Sprintene, Sal-Wax Ca, Calciamec/Alcaplant, care asigură dezvoltarea armonioasă a sistemului radicular, îngroşarea tulpinii, dezvoltarea viguroasă a sistemului vegetativ, scurtarea distanţelor internodale şi, de asemenea, induc o rezistenţă mărită faţă de stres (frig, secetă, exces de fum, atac de boală, salinitate etc).

 

STRESUL DE REPICARE


Marius Petrache a explicat „jocul“ temperaturilor şi influenţa lui asupra răsadurilor: “Imediat după repicare, o zi sau două, se menţine o temperatură constantă zi/noapte de 22/24oC pentru reducerea stresului de repicare şi reluarea cât mai rapidă a dezvoltării răsadului. După această perioadă, se va reveni la alternanţa zi/noapte a temperaturilor. Diferenţa dintre zi şi noapte trebuie să fie de 5-7oC, cu menţiunea ca temperaturile înregistrate noaptea sau ziua să nu scadă sub 7oC. Temperatura mai mare noaptea decât ziua va induce alungirea tulpinilor, în dauna dezvoltării vegetative normale”.

 

Un articol publicat în revista Ferma nr. 4/209 (ediţia 1-14 martie 2018)

Vizualizat: 138 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Tractoarele Massey Ferguson și încărcătoarele Weidemann în acțiune!

Tractoarele Massey Ferguson și încărcătoarele Weidemann în acțiune!

Parcul ideal pentru o fermă zootehnică! Tractoarele Massey Ferguson și încărcătoarele Weidemann în acțiune! "Primele utilaje au fost cumpărate de la Tehnodiesel SRL prin buyback şi credit furnizor, în 2016. „Pentru ferma Red Angus am găsit o finanţare directă prin Tehnodiesel, care este foarte convenabilă. Am apelat şi la buyback şi am cumpărat utilaje noi, cu finanţare pe 3 ani, în rate eşalonate, negociate.” - Péter Tamás Nagy, administrator Black Angus Farm, jud. Mureș.

"Tractorul Massey Ferguson din seria 3000 este un tractor de fermă, cel din seria 5000 este pentru tot ce înseamnă recoltarea şi prelucrarea fânului şi pentru lucrări uşoare de câmp semănat, erbicidat, iar cel din seria 6000 este pentru lucrările grele de câmp arat, lucrări cu discul, scarificat, balotat cu balotiera mare şi pentru transport cu remorcile mari, de 18 tone. Pentru o fermă zootehnică, este parcul ideal de tractoare."- Péter Tamás Nagy, administrator Black Angus Farm, jud. Mureș.

Încărcătoarele Weidemann mari sunt folosite pentru tot ce înseamnă lucrul pe câmp şi muncă grea pe platforma zootehnică și în afara ei - încărcat, descărcat, stivuit baloți în fânare, încărcat bălegar pentru fertilizarea suprafețelor agricole, inclusiv împins zăpada de pe platformă. „Acum doi ani am avut zăpadă de aproape doi metri, viscolită, nu ne descurcam fără încărcătoarele Weidemann. Încărcătorul Weidemann T 5522 este mai stabil, iar modelul 3080 LPT telescopic este articulat la mijloc și este mai flexibil.

Soluția Syngenta la antracnoza, boală care afectează cultura de pepene verde Delfini la Sulina, Delta Dunării În vizită la văcuţele melomane de la Doaga
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?