Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Reguli noi privind trasabilitatea vinului

Publicat: 05 iulie 2018 - 19:58
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Două noi reglementări europene vor contribui la monitorizarea circulaţiei produselor viti-vinicole, la certificarea originii şi a caracteristicilor acestora şi la asigurarea efectuării controalelor necesare pentru prevenirea şi soluţionarea practicilor frauduloase.

Aceste instrumente vor fi aplicate la nivelul statelor membre, dar vor implica o cooperare transfrontalieră considerabilă între ţări. Aşa-numitul „document de însoţire” este unul dintre principalele instrumente introduse de noile reglementări care vor asigura trasabilitatea vinurilor. Livrările de produse vitivinicole vor fi obligate să poarte un document de însoţire pentru toate operaţiunile de transport, atât pentru accize, cât şi pentru a verifica conformitatea acestora cu prevederile UE. Acest document poate fi, de asemenea, utilizat pentru a certifica originea vinului, caracteristicile acestuia, data de recoltă şi soiurile de struguri utilizate în procesul de vinificaţie, respectiv statutul de denumire de origine protejată sau de indicaţie geografică protejată, dacă este cazul. În plus, un registru care ţine evidenţa intrărilor şi ieşirilor ar trebui să fie păstrat de către persoanele fizice sau societăţile care deţin produse viti-vinicole în scopuri comerciale. Acest registru trebuie să includă, de asemenea, tipul de vinuri produse şi informaţii privind diferitele părţi ale procesului de producţie a vinului.

Vie_b

Certificare electronică, din 2020
O altă noutate importantă inclusă în aceste reglementări se referă la introducerea unui certificat de export al vinului. Acesta este un certificat multi-scop care poate fi folosit ca certificat de origine, de sănătate şi de autenticitate. Pe de altă parte, este prevăzută eliminarea completă a documentelor în procedurile de certificare şi pentru aderarea la sistemele electronice, până la sfârşitul anului 2020. Această măsură se va aplica documentului de însoţire şi certificatului de export pentru toate statele membre.
Noile reglementări promit să îmbunătăţească claritatea şi coerenţa actualei legislaţii şi reunesc într-un singur pachet legislativ normele privind registrul viticol, documentele însoţitoare, certificarea produselor viti-vinicole, importurile, registrele care trebuie păstrate de către operatori, declaraţiile de producţie şi stoc, precum şi autorizaţiile pentru plantarea viţei-de-vie.


Un articol publicat în revista Ferma nr. 5/210 (ediţia 15-31 martie 2018)

Vizualizat: 82 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Tractoarele Massey Ferguson și încărcătoarele Weidemann în acțiune!

Tractoarele Massey Ferguson și încărcătoarele Weidemann în acțiune!

Parcul ideal pentru o fermă zootehnică! Tractoarele Massey Ferguson și încărcătoarele Weidemann în acțiune! "Primele utilaje au fost cumpărate de la Tehnodiesel SRL prin buyback şi credit furnizor, în 2016. „Pentru ferma Red Angus am găsit o finanţare directă prin Tehnodiesel, care este foarte convenabilă. Am apelat şi la buyback şi am cumpărat utilaje noi, cu finanţare pe 3 ani, în rate eşalonate, negociate.” - Péter Tamás Nagy, administrator Black Angus Farm, jud. Mureș.

"Tractorul Massey Ferguson din seria 3000 este un tractor de fermă, cel din seria 5000 este pentru tot ce înseamnă recoltarea şi prelucrarea fânului şi pentru lucrări uşoare de câmp semănat, erbicidat, iar cel din seria 6000 este pentru lucrările grele de câmp arat, lucrări cu discul, scarificat, balotat cu balotiera mare şi pentru transport cu remorcile mari, de 18 tone. Pentru o fermă zootehnică, este parcul ideal de tractoare."- Péter Tamás Nagy, administrator Black Angus Farm, jud. Mureș.

Încărcătoarele Weidemann mari sunt folosite pentru tot ce înseamnă lucrul pe câmp şi muncă grea pe platforma zootehnică și în afara ei - încărcat, descărcat, stivuit baloți în fânare, încărcat bălegar pentru fertilizarea suprafețelor agricole, inclusiv împins zăpada de pe platformă. „Acum doi ani am avut zăpadă de aproape doi metri, viscolită, nu ne descurcam fără încărcătoarele Weidemann. Încărcătorul Weidemann T 5522 este mai stabil, iar modelul 3080 LPT telescopic este articulat la mijloc și este mai flexibil.

Soluția Syngenta la antracnoza, boală care afectează cultura de pepene verde Delfini la Sulina, Delta Dunării În vizită la văcuţele melomane de la Doaga
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?