Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Recolte de vară la Poiana

Publicat: 15 august 2019 - 09:44
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

O intensă activitate în legumicultură se desfăşoară în prezent la societatea Agro Brava din Poiana, judeţul Constanţa, condusă de Jeni Dumbravă, ajutată de fiul ei Paul Dumitru Muşat.

„Acum suntem la întreţinerea culturilor. Noi cultivăm rădăcinoase: morcov, păstârnac, pătrunjel, ţelină, sfeclă roşie, richiche neagră, ceapă şi cartof. Datorită condiţiilor climatice, şi aici am în vedere îngheţul de la începutul lunii aprilie, toate culturile sunt întârziate cu o lună de zile.
De asemenea, aşteptăm şi noi cu mare nerăbdare să începem recoltatul, undeva la debutul lunii august, atunci când vom intra cu toate forţele în câmp. Începem cu patru produse, cartof, ceapă, morcov şi sfeclă roşie. Avem contracte cu supermarketurile şi trebuie să le onorăm”, ne-a declarat Jeni Dumbravă.
Cultivatoarea a continuat susţinând că în ferma constănţeană are în atenţie şi înfiinţarea culturilor duble, după ce a recoltat cerealele păioase de toamnă - orz şi grâu - de pe cele 120 ha cultivate. În principal, va însămânţa o sută de hectare cu morcov cultură dublă, pentru a realiza condiţiile contractuale convenite cu marile reţele comerciale şi pentru a avea un stoc suficient de marfă în perioada de iarnă.

AgroBrava_b

Producţii sub nivelul anilor trecuţi
„Nu pot să mă pronunţ asupra producţiilor până ce nu intru la recoltat. Dar anul acesta, cu toate eforturile noastre, probabil că vom obţine cam 70-80 la sută dintr-un an normal, în condiţiile în care costurile de producţie sunt mult mai mari, mai ales cu asigurarea apei. În Dobrogea a fost şi este polul secetei, noi de 1 ianuarie şi până în prezent nu avem cumulat nici 40 de litri de apă per mp. Aşa că ne confruntăm cu o secetă severă. La legume, după cum se ştie, necesarul de apă este undeva de 10-15 ori mai mare decât la cultura mare”, a precizat Jeni Dumbravă.

Preţuri scăzute pe piaţa legumelor
Când am adus în discuţie preţurile legumelor de sezon, cultivatoarea a început să ofteze. „Eu cred că vor fi foarte mici anul acesta. La Lunguleţu, de pildă, preţul cartofului este undeva la 60 de bani kilogramul, ceea ce, din punctul meu de vedere, nici sămânţa nu o scoate. Şi nu mai pun la socoteală celelalte costuri. La morcov şi la celelalte rădăcinoase, preţuri la fel de mici. Se pare că ceapa e mai bine preţuită, undeva între 1,5 şi 1,8 lei kilogramul. Anul trecut au fost nişte preţuri reale. Aşa cum a început anul ăsta, nu ştim cum vor mai rezista producătorii de legume pe piaţă”, şi-a exprimat temerea producătoarea de legume din Poiana.

Sursa foto: pagina de facebook a Agro Brava SRL

DE LA FERMA DE FAMILIE, LA UN BUSINESS PROFESIONAL
Închegată în urmă cu 16 ani, societatea Agro Brava a reuşit să facă cu succes pasul de la o fermă de familie, la un business profesional, în special datorită unei tradiţii începute în familie în urmă cu 30 de ani. Înfiinţată în mod oficial în 2003, firma gestionează în regim de câmp deschis o suprafaţă de 400 ha. Conform datelor oficiale, în anul 2018, societatea a înregistrat o cifră de afaceri de 9.183.935 lei şi un profit net de 2.359.119 lei. De asemenea, are 17 angajaţi.
Agro Brava cultivă în ogor 100 hectare cu morcov, 22 ha cu păstârnac, 20 ha cu pătrunjel, 15 ha cu sfeclă roşie, tot atâtea hectare cu cartof şi opt hectare cu ceapă.
Dispune de un modern depozit cu o capacitate de 2000 de tone. „E necesară o extindere, dar deocamdată nu avem posibilitatea să o realizăm. Să vedem ce fonduri vor fi alocate în următorul excerciţiu bugetar al noii PAC - 2020-2027; dacă vor fi condiţii avantajoase, ne vom înhăma la un nou proiect, dacă nu, vom merge aşa cu ce avem”, a explicat Jeni Dumbravă.
În prima decadă a lunii august, Academia de Ştiinţe Agricole şi Silvice va organiza o întâlnire cu legumicultorii din Dobrogea şi din ţară în faţa unui lot experimental amenajat la ferma Agro Brava din Poiana, unde se vor prezenta mai multe soiuri şi hibrizi de legume în cultură ecologică şi mai multe scheme de nutriţie şi de protecţie fitosanitară cu produse bio.

 

Articol publicat în revista Ferma nr. 13/240 (ediţia 1-14 august 2019)

 

Vizualizat: 690 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Tractoarele Massey Ferguson și încărcătoarele Weidemann în acțiune!

Tractoarele Massey Ferguson și încărcătoarele Weidemann în acțiune!

Parcul ideal pentru o fermă zootehnică! Tractoarele Massey Ferguson și încărcătoarele Weidemann în acțiune! "Primele utilaje au fost cumpărate de la Tehnodiesel SRL prin buyback şi credit furnizor, în 2016. „Pentru ferma Red Angus am găsit o finanţare directă prin Tehnodiesel, care este foarte convenabilă. Am apelat şi la buyback şi am cumpărat utilaje noi, cu finanţare pe 3 ani, în rate eşalonate, negociate.” - Péter Tamás Nagy, administrator Black Angus Farm, jud. Mureș.

"Tractorul Massey Ferguson din seria 3000 este un tractor de fermă, cel din seria 5000 este pentru tot ce înseamnă recoltarea şi prelucrarea fânului şi pentru lucrări uşoare de câmp semănat, erbicidat, iar cel din seria 6000 este pentru lucrările grele de câmp arat, lucrări cu discul, scarificat, balotat cu balotiera mare şi pentru transport cu remorcile mari, de 18 tone. Pentru o fermă zootehnică, este parcul ideal de tractoare."- Péter Tamás Nagy, administrator Black Angus Farm, jud. Mureș.

Încărcătoarele Weidemann mari sunt folosite pentru tot ce înseamnă lucrul pe câmp şi muncă grea pe platforma zootehnică și în afara ei - încărcat, descărcat, stivuit baloți în fânare, încărcat bălegar pentru fertilizarea suprafețelor agricole, inclusiv împins zăpada de pe platformă. „Acum doi ani am avut zăpadă de aproape doi metri, viscolită, nu ne descurcam fără încărcătoarele Weidemann. Încărcătorul Weidemann T 5522 este mai stabil, iar modelul 3080 LPT telescopic este articulat la mijloc și este mai flexibil.

Soluția Syngenta la antracnoza, boală care afectează cultura de pepene verde Delfini la Sulina, Delta Dunării În vizită la văcuţele melomane de la Doaga
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?