Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Recoltarea strugurilor pentru masă

Publicat: 18 septembrie 2009 - 01:00
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten
Condiţiile climatice specifice acestui an, caracterizat prin exces de temperatură şi uşor deficit de precipitaţii, au comprimat ciclul biologic anual al viţei de vie, astfel încât recoltarea strugurilor se va declanşa cu cel puţin două săptămâni mai devreme decât în mod obişnuit.

Click pe poza pentru galerie!

Având în vedere acest lucru, tratamentele de combatere a bolilor şi a dăunătorilor trebuie corelate foarte bine, astfel încât să evităm atacul de făinare şi putregai, dar în acelaşi timp să respectăm şi perioada de remanenţă a produselor până la recoltare.

Strugurii pentru masă se consideră a fi copţi atunci când boabele au mărimea, forma, culoarea, gustul şi aroma caracteristice soiului, iar recoltarea se face eşalonat, pe măsură ce strugurii ajung la maturitatea comercială, începând chiar cu mijlocul lunii iulie şi până în 15 octombrie.

Momentul optim de recoltare se stabileşte în urma examinării aspectului şi degustării strugurilor sau pe baza analizelor chimice de laborator, prin care se determină aciditatea şi conţinutul în zahăr. ~n funcţie de soi, aciditatea trebuie să fie de 3,5-4,5 g/l exprimată în acid sulfuric, iar conţinutul în zahăr de 140-160 g/l zaharuri. Se va avea în vedere faptul că strugurii sunt fructe neclimaterice şi prin urmare după recoltare nu mai evoluează în coacere.

Culesul strugurilor din soiurile pentru masă se face în două-trei etape, pentru acelaşi soi, pe măsură ce strugurii ajung la coacere. Dacă este posibil, recoltarea se face pe timp frumos, fără ploaie şi se întrerupe în orele de arşiţă.

Strugurii copţi se recoltează prin tăierea pedunculului, folosind cuţite sau foarfeci, după care se aşază în lădiţe pe un singur rând.

Pentru a facilita scoaterea lăzilor sau a coşurilor pline cu struguri la capetele parcelei, recoltarea se începe de la mijlocul rândului spre capete. ~n urma recoltării, strugurii trebuie să aibă boabele întregi cu pruina intactă, ceea ce le conferă un aspect comercial plăcut.
Lădiţele pline cu struguri se aşază în locuri umbrite şi numai pentru scurt timp, pentru a nu se deprecia strugurii, după care se încarcă în mijloacele de transport. ~nainte de comercializare, strugurii pentru masă se sortează, se cizelează, apoi se ambalează.

Vizualizat: 943 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

Delfini la Sulina, Delta Dunării

Delfini la Sulina, Delta Dunării

Delfini la Sulina, Delta Dunării #danubedelta #delfini #sulina

Video: Calin Ene

Revista Ferma și o echipă de pasionați de turism prietenos cu mediul îți aduc zilnic delta la tine acasă și te invită, totodată, acasă în Sulina Fabuloasă, într-un inedit Drum De Deltă, un proiect de vacanță cum nu se poate mai necesar după o perioadă lungă care ne-a pus la grea încercare pe toți.

Citeste despre proiect aici: https://www.revista-ferma.ro/proiecte-ferma/drum-de-delta-vezi-si-evadezi

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Sistemul de ghidare Trimble GFX-750 testat la Soc. agricola AgroSlavia Cum își gestionează drenarea cei de la Campo d'Oro cu ajutorul sistemelor Trimble de la Vantage
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?