Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma

RECOLTAREA mecanizată a STRUGURILOR

Publicat: 14 noiembrie 2017 - 08:26
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Recoltarea strugurilor a început în data de 2 septembrie, în Punctul de Lucru Huşi al SC Vincon Vrancea,  iar ultimii struguri, cei pentru masă, au fost strânşi în data de 25 octombrie 2017.

Cu o acumulare normală de zahăr, recolta obţinută de podgorenii huşeni aduce mulţumire şi convingerea că, în acest an, calitatea vinurilor va fi deosebită.

În unitatea coordonată, de aproximativ patru decenii, de inginerul Victor Bordei, noutatea este faptul că recoltarea strugurilor pentru vin s-a efectuat în mod mecanizat. ”Nu am renunţat total la recoltarea manuală, chiar şi în acest an am lucrat cu echipe care vin aici de peste 20 de ani, din zonele Dagâţa, Ţibana, Ţibăneşti - judeţul Iaşi sau din Oşeşti, Iana, Doagele - judeţul Vaslui. Dar, de la an la an, se reduce efectivul fiecărei echipe, mulţi dintre muncitori plecând la lucru în străinătate. Având în vedere lipsa forţei de muncă, tot mai acută, Vincon Vrancea a achiziţionat mijloace mecanice pentru recoltat strugurii, iar noi am lucrat cu două asemenea combine. Au fost salvarea noastră, fiindcă anul trecut am pierdut o cantitate foarte mare de struguri, din cauza lipsei forţei de muncă”, menţiona inginerul Victor Bordei.

Combinele PELLENC OPTIMUM 890 au salvat sute de tone de struguri

Pierderea din toamna anului trecut, de aproximativ şase sute de tone de struguri din soiul Tămâioasă Românească, într-o singură săptâmână -, a fost determinată de faptul că numărul mic de culegători nu a făcut faţă stricăciunilor produse de grauri. ”În intervalele cu vreme ploioasă, când graurii nu s-au mai putut hrăni în câmp cu resturile vegetale din urma combinelor, a plugurilor, a discurilor, aceştia au atacat viile. De vreo 2-3 ani am observat că au crescut coloniile atât de mult încât câte 3-4 hectare se înnegresc deodată cu aceste păsări. Distrugerile sunt foarte mari. Nu toţi strugurii sunt mâncaţi de grauri, dar cei atinşi nu mai pot fi folosiţi pentru obţinerea vinurilor şi, la 2-3 zile, pe toată suprafaţa pe unde au trecut graurii miroase a oţet. Iar, ca să pui plasă pe aproximativ 600 ha cu vie este imposibil. De aceea, posibilitatea de a recolta mecanizat şi repede ne ajută enorm”, explica specialistul huşean. Odată cu dotarea cu combina Pellenc Optimum 890 Selectiv’ Process 2 pentru recoltarea strugurilor, practic podgorenii le-au luat-o înainte graurilor, salvând producţiile.

 Combina-struguri-3_b

 Randament la recoltare: peste 100 tone/combină/zi

În viticultura huşeană exista pericolul dispariţiei activităţii de producere a strugurilor pe aceste terenuri dacă fostul Vidişamp Huşi, actualul Punct de Lucru Huşi al Vincon Vrancea, nu ar fi fost preluat de către unitatea de pe Milcov şi apoi, anul acesta, exista şi riscul unor pierderi majore de producţie din cauza crizei de forţă de muncă şi a atacului graurilor, dacă nu ar fi existat posibilitatea recoltării mecanizate. ”Apariţia acestor minuni, respectiv a combinelor pentru recoltat, pe noi ne ajută şi ne mulţumeşte enorm. Înainte de a le pune la lucru, aveam doar informaţii teoretice despre funcţionarea lor. Dar, acum, după ce le-am văzut în mişcare, mă declar extrem de mulţumit şi le recunosc utilitatea. Dincolo de faptul că nu mai apar discuţiile cu culegătorii, care nu recoltau corect sau care lăsau în urmă struguri, am constat că recoltarea mecanizată este foarte corectă şi calitativă. Deşi a fost primul an în care am lucrat în acest mod, am reuşit să obţinem productivitatea cea mai bună la recoltat, de peste 100 tone/combină/zi. Combinele au recoltat struguri din fermele amplasate pe vale, forţa de muncă manuală care ne-a mai rămas fiind dirijată către recoltarea strugurilor din zonele de deal, acolo unde combinele nu puteau intra”, preciza viticultorul.

Victor-Bordei-3_bVictor Bordei: “Viitorul va fi al mecanizării viticulturii şi al întreţinerii cu erbicide. Cu excepţia lucrărilor de tăiere, legare şi primul dirijat, toate celelalte lucrări vor fi executate mecanic, acolo unde terenul va permite”.

Pe larg despre recoltarea strugurilor prin mecanizare aflați din revista Ferma nr. 19/202 (editia 1-14 noiembrie)

Un articol semnat de Petronela COTEA MIHAI, redactor Radio România Iaşi

Vizualizat: 890 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

La recoltat de grâu cu 6 COMBINE JOHN DEERE!

La recoltat de grâu cu 6 COMBINE JOHN DEERE!

La recoltat de grâu cu 6 COMBINE JOHN DEERE! 
Locație: Ferma Emiliana West Rom, jud. Timiș

Massey Ferguson a revoluționat productivitatea în ferma familiei Popa din Cerăt, jud. Dolj Amazone Condor - semănat direct și fertilizare cu rată variabilă Plugul rotativ FALC - o soluţie eficientă pentru orice teren
Preţul îngrăşămintelor

Preţul îngrăşămintelor a crescut, ce veţi face?