Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Răsaduri de nota 10: trucuri şi sfaturi utile

Publicat: 10 decembrie 2020 - 11:42
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Producerea de răsaduri începe în prima lună a iernii. Iată ce fac legumicultorii pentru producţiile timpurii!

În acest articol veţi găsi:

 1. Pregătirea pentru semănat
 2. Producerea răsadurilor în răsadniţe
 3. Repicatul
 4. Tratamente şi fertilizare în producerea de răsaduri
 5. 5 greşeli frecvente la producerea de răsaduri
 6. Sfatul specialistului: Atenţie la răsadniţe

 

Pregătirea pentru semănat

 

“Activitatea se realizează într-un spaţiu special amenajat, curat, dezinfectat şi luminos care să permită un bun control al microclimatului (temperaturii, umidităţii şi ventilaţiei), folosindu-se cuburi nutritive, ghivece din materiale plastice, dar şi paletele sau plăcile alveolare.

vînătoru-răsad_b

Semănatul în răsadniţe se face în substrat afânat şi bine nivelat, la o temperatură a solului între 22-26 °C pentru plantele termofile (ardei, vinete, tomate), iar pentru cele mai rezistente la temperaturi mai mici (varză, salată etc) de 18-20 °C”, ne-a declarat dr. ing. Victor Lăcătuş, membru ASAS.    

 

Producerea răsadurilor în răsadniţe

 

Potrivit omului de ştiinţă, seminţele se acoperă cu un strat de pământ de maximum 1 cm, se tasează uşor şi se udă cu apă curată.    

Temperatura trebuie să fie mai ridicată în perioada dintre semănat şi răsărit, iar umiditatea mai mare la legumele cu un conţinut ridicat de apă (castraveţii) care au nevoie de o umiditate de 80-90%.

rasaduri de rosii_b

 

Repicatul

 

Când plantele au format o frunză-două se face repicatul prin transplantarea răsadurilor, asigurându-li-se un spaţiu mai mare de nutriţie.

Operaţiunea urmăreşte înlăturarea plantelor slab dezvoltate, ca şi ruperea vârfului rădăcinii (pivotante) ce determină o mai bună ramificare, recomandată mai ales la tomate, ardei, vinete, varză şi conopidă timpurie.

 

Tratamente şi fertilizare în producerea răsadurilor

 

De asemenea, răsadurile vor fi supuse tratamentelor fitosanitare cu fungicide şi erbicide, iar preventiv, se utilizează capcane colorate pentru dăunători (trips, musculiţa alba, musculiţa de turbă, acarieni). 

Producerea răsadurilor_b

Fertilizarea se face de o dată sau de două ori, folosindu-se îngrăşăminte la sol sau foliare, însă prima aplicare trebuie făcută cu un îngrăşământ pe bază de fosfor, dar şi agronutrienţi de înrădăcinare.

 

5 greşeli frecvente la producerea de răsaduri

 

 1. Nu se respectă igiena din răsadniţă (spaţiul de producţie nedezinfectat; solul neerbicidat);
 2. Semănatul prea adânc al seminţelor;
 3. Turba utilizată necorespunzătoare;
 4. Nerespectarea temperaturii şi a umidităţii optime;
 5. Udarea cu apă având un conţinut ridicat de săruri.

 

Atenţie la răsadniţe!

 

Producerea răsadurilor_b

„Cei care seamănă de timpuriu expun răsadurile la îngheţurile iernii, din această cauză unii cultivatori pun mai multă sămânţă decât le trebuie ca să poată alege din fire. Legumicultorii care-şi fac singuri amestecurile (mraniţă, pământ şi nisip) în care seamănă să fie atenţi la cantitatea de mraniţă; aceasta să nu depăşească 25% pentru că în anii secetoşi, gunoiul de grajd nu a primit suficientă apă şi concentrează elementele chimice ce pot compromite cultura, mraniţa fiind prea iute!

De asemenea, cei care folosesc turba să ştie că sunt sortimente specială pentru semănat şi pentru repicat. Cei care seamănă şi nu mai repică e bine să folosească o turbă pentru repicat care are în ea elementele nutritive necesare plantelor.

O atenţie desebită ar trebui acordată la aerisirea răsadniţelor unde se poate concentra CO, gaz toxic pentru om şi plante, rezultat din arderea incompletă a combustibilului din sobele de încălzire. Acest lucru se poate observa că frunzuliţele răsadului sunt într-un unghi mai ascuţit spre vârf!”, a precizat acad. dr. ing. Victor Lăcătuş.   

Citiţi şi despre MRANIŢĂ - cel mai bun îngrăşământ pentru răsaduri!

Vizualizat: 6722 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Ferma de vaci complet automatizată: robot de muls DeLaval, plug raclor, robot de hrănit viței

Ferma de vaci complet automatizată: robot de muls DeLaval, plug raclor, robot de hrănit viței

În Ferma Wagner, roboții își scot singuri cheltuiala! Pornind de la un efectiv matcă de numai 18 vaci, câte existau în fermă la momentul în care a preluat frâiele acestui business, Virigil Andru deţine astăzi o turmă de 140 de animale iar tehnica robotizată de muls, pe care a achiziţionat-o recent, îi conferă avantajul de a funcţiona cu un număr foarte mic de angajaţi. De altfel, robotul de muls DeLaval, pentru care a plătit aproximativ 130.000 de euro, reprezintă cea mai mare şi cea mai importantă investiţie din fermă, asigurând azi mulsul a 60 de vaci, cu o producţie medie zilnică de 27 de litri de lapte pe cap de animal. 

Reporter: Liviu Gordea
Imagine: Daniela Radiș

Semințe și tehnilogie Syngenta pentru cultura de pepene – Edina Uifalusi, Piscolt, jud. Satu Mare Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie Cum au combătut cei de la Cramele Recaș bolile și dăunătorii viței-de-vie cu Syngenta
Cultura anului 2021

Pe ce cultură mizaţi în anul agricol 2020-2021?