Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Protocol privind înfiinţarea plantaţiilor viticole

Publicat: 19 noiembrie 2012 - 15:00
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Perioada de plantare a viţei de vie se stabileşte în funcţie de condiţiile pedo-climatice din zona de cultură. La plantatul de toamnă, viţa porneşte în vegetaţie mai devreme. Dacă plantarea se face în primăvară, în această perioadă stabilim de unde vom procura materialul săditor, ce soiuri sunt recomandate în arealul respectiv şi, în primul rând, trebuie pregătit bine terenul încă din toamnă pentru a avea un procent ridicat de prindere a viţelor plantate

Click pe poza pentru galerie!

La noi în ţară este generalizată plantarea în primăvară, perioada optimă fiind lunile martie - aprilie. Pe solurile grele, cu exces de umiditate, care se încălzesc mai greu, plantarea se realizează mai târziu (aprilie - mai), când în sol temperatura creşte, iar umiditatea scade.

În zonele sudice, mai secetoase, pe terenuri bine drenate, plantarea viţei de vie se poate realiza din toamnă (sfârşit de octombrie - început de noiembrie) dar trebuie încheiată până la venirea îngheţului.

Viţa de vie este o plantă care iubeşte soarele. Atunci când alegeţi terenul, ţineţi cont de acest lucru şi găsiţi un loc cu expunere sudică pentru a fi luminat de soare în cea mai mare parte a zilei. Sunt de preferat pantele orientate spre sud şi ferite de curenţii reci de aer. Pentru a putea planta, terenul trebuie desfundat cu două trei luni înainte.

 

Soiuri adaptate condiţiilor pedoclimatice

Înainte de a procura materialul pentru plantat trebuie să aveţi în vedere folosirea soiurilor adaptate condiţiilor pedoclimatice din zona de cultură şi cuprinse în Lista oficială a soiurilor recomandate şi autorizate la plantare, în funcţie de arealul viticol în care doriţi să înfiinţaţi plantaţia.

De exemplu, în zonele din sudul şi centrul Moldovei, în zona Banatului, se vor cultiva soiuri cu maturare timpurie şi mijlocie; în Dobrogea şi Dealu Mare se vor cultiva soiuri cu maturare timpurie, mijlocie şi târzie; în partea de nord-est a Moldovei şi în Transilvania se va opta pentru soiuri cu maturare timpurie şi mijlocie.

Acest aspect este foarte important pentru ca soiurile pe care le plantaţi să ajungă la maturitatea de consum (struguri de masă) şi la maturitatea tehnologică (strugurii de vin).

Atenţie! Viţele se procură de la producătorii autorizaţi, primăvara sau toamna, în funcţie de epoca aleasă pentru plantare. Un material de calitate trebuie să îndeplinească următoarele condiţii:

- pachetele trebuie să poarte o etichetă cu denumirea soiului şi a portaltoiului;
- punctul de altoire trebuie să aibă o sudură bună (se apasă cu degetul mare pe altoi);
- viţele să nu prezinte tumori canceroase sau răni vizibile;
- rădăcinile principale să fie în număr de trei, de 15 cm lungime şi 2 mm grosime, de culoare albă, sidefie în secţiune;
- cordiţa să aibă o lungime de 15 cm, să prezinte lemn sănătos şi ochii să fie viabili.

 

Pregătirea viţei altoite pentru plantare

Procesul cuprinde două faze, şi anume: fasonarea şi mocirlirea.
Fasonarea presupune scurtarea rădăcinilor bazale la 8-10 cm, lucrare însoţită de eliminarea rădăcinilor de la nodurile intermediare ale portaltoilor (dacă există), suprimarea ciotului de la altoi şi fasonarea (scurtarea) cordiţei la 3-4 ochi.

Important! La plantarea de toamnă fasonarea se aplică doar la nivelul rădăcinilor, urmând ca fasonarea cordiţelor să se facă primăvara după dezmuşuroire. Aceasta, deoarece substanţele de rezervă din coardă vor fi benefice pe parcursul iernii.

Mocirlirea previne uscarea rădăcinilor şi permite realizarea unui contact mai strâns între rădăcini şi pământ. Pentru mocirlire se amestecă două părţi de pământ şi una de balegă proaspătă de bovine, diluată cu apă până va avea consistenţa smântânii. Viţele se introduc în această compoziţie cu rădăcinile şi cam 10 cm din porţiunea de la bază.

 

Plantarea propriu-zisă a viţei de vie constă în:

• realizarea pe fundul gropii a unui muşuroi de pământ foarte bine mărunţit;
• introducerea viţei în groapă şi fixarea lângă peretele dinspre pichet, cu cordiţa orientată către acesta, rădăcinele răsfirate pe muşuroi şi punctul de altoire la 2-4 cm deasupra solului;
• aşezarea unui strat de 20 cm de pământ mărunţit şi reavăn deasupra rădăcinilor;
• după tasare se adaugă 2-5 kg de mraniţă, în fiecare groapă;
• se udă cu 5-10 litri de apă, în funcţie de umiditatea solului;
• se umple groapa cu pământ până la nivelul solului, fără a tasa;
• se muşuroiesc viţele cu pământ reavăn şi mărunţit, indiferent de epoca de plantare (toamna sau primăvara).

Alina DONICI
SCDVV BUJORU


Reguli de bază

Pentru a avea o plantaţie compactă, viguroasă şi longevivă, trebuie respectate câteva măsuri obligatorii:
• amplasarea plantaţiei în locuri însorite;
• pregătirea corespunzătoare a terenului prin realizarea dezfundatului;
• alegerea soiului şi a portaltoiului corespunzătoare zonei şi tipului de sol;
• achiziţionarea de material săditor de cea mai bună calitate;
• respectarea tehnologiei de plantare a viţei de vie şi de întreţinere a plantaţiei în primii trei ani de cultură;
• aplicarea tehnologiilor încercate şi adaptate condiţiilor din ţara noastră, şi nu importate din alte ţări;
• consultaţi specialişti pentru o îndrumare corectă atât din punct de vedere tehnic, cât şi ştiinţific.

IAŞI
PROVINO

Se deschide pe 6 decembrie

Festivalul de Vin, Artă și Gastronomie PROVINO va avea loc în acest an la Iași, în perioada 6-9 decembrie, la Centrul Expozițional Providența.

Potrivit unui comunicat de presă al organizatorilor, preocuparea pentru crearea și menținerea unui standard foarte ridicat al festivalului a determinat alegerea lunii decembrie pentru organizarea PROVINO, având în vedere programul de manifestări de mare atractivitate pentru publicul larg și perioada propice pentru organizarea de evenimente profesioniste dedicate vinului și gastronomiei.

„În luna decembrie, în paralel cu intensificarea manifestărilor dedicate cultivării spiritului, disponibilitatea publicului larg de participare la evenimente este mai mare datorită unui program mai relaxat al vieții productive, motiv pentru care am decis să venim în întâmpinarea acestuia cu evenimente dedicate, prin intermediul PROVINO.

În această perioadă viile și cramele sunt pregătite pentru un nou an iar viticultorul are mai puține lucrări de realizat în vie”, a declarat Florin Mindirigiu, director general ABplus Events, organizatorul Festivalului de Vin, Artă și Gastronomie PROVINO.

Paula CHIRCULESCU

Vizualizat: 611 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Delfini la Sulina, Delta Dunării

Delfini la Sulina, Delta Dunării

Delfini la Sulina, Delta Dunării #danubedelta #delfini #sulina

Video: Calin Ene

Revista Ferma și o echipă de pasionați de turism prietenos cu mediul îți aduc zilnic delta la tine acasă și te invită, totodată, acasă în Sulina Fabuloasă, într-un inedit Drum De Deltă, un proiect de vacanță cum nu se poate mai necesar după o perioadă lungă care ne-a pus la grea încercare pe toți.

Citeste despre proiect aici: https://www.revista-ferma.ro/proiecte-ferma/drum-de-delta-vezi-si-evadezi

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Sistemul de ghidare Trimble GFX-750 testat la Soc. agricola AgroSlavia Cum își gestionează drenarea cei de la Campo d'Oro cu ajutorul sistemelor Trimble de la Vantage
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?