Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Protecţia zmeurului cu solariile Haygrove

Publicat: 08 februarie 2012 - 15:00
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Succesul unei idei şi a unei activităţi în agricultură este asigurat în foarte mare măsură şi de atenţia pe care o acordăm protecţiei culturii, indiferent dacă vorbim de legume, fructe sau flori

Click pe poza pentru galerie!

Eligibile pentru finanţare europeană, atât pe Măsura 121 pentru dezvoltarea şi modernizarea fermelor vegetale, cât şi pe Măsura 112 pentru tinerii fermieri ce vor obţine fonduri atât de necesare dezvoltării exploataţiilor agricole, solariile Haygrove, prin calitatea, profesionalismul şi preţul accesibil, sunt o şansă unică ce nu trebuie ratată de cei care vor să-şi protejeze culturile.


Caracteristicile solariilor Haygrove

Este foarte important ca atunci când luăm decizia de a înfiinţa o plantaţie de arbuşti fructiferi - investiţie eligibilă pentru finanţarea din fonduri europene - să încercăm să eliminăm o serie de riscuri. Experienţa celor de la Haygrove, care cultivă în fermele proprii zeci de hectare de zmeur protejate cu solarii Haygrove, a dovedit că doar prin folosirea solariilor speciale de la Haygrove se poate face producţie rentabilă, sigură şi de calitate.

Solariile Haygrove destinate protecţiei culturii de zmeur sunt construite în sistem multiplu, având lăţimi între 6 m şi 8,5 m şi înălţimea maximă de 4,5 m la solariile din seria 4 şi de 5 m la cele din seria Greenhouse.

Înălţimea la margine, de 1,75-2,25 m, asigură atât volumul de aer necesar dezvoltării armonioase a plantelor şi ventilaţia corespunzătoare, cât şi spaţiul necesar dezvoltării în înălţime a plantelor pe toată suprafaţa solariilor.

Dacă planul plantaţiei se face concomitent cu acoperirea cu solarul, trebuie luată în calcul distanţa dintre rânduri. Distanţa standard între rânduri este de 2,4-2,7 m, pentru a permite accesul tractoarelor. În diferite regiuni din Europa se mai practică distanţa de 1,8-2,1 m. Spaţiul dintre rânduri se poate ajusta şi în funcţie de lăţimea solarului.

 

De ce solariile Haygrove?

Poate vă întrebaţi de ce să protejaţi zmeurul cu solarii Haygrove, când cultura creşte în mod natural, fără protecţie, în grădinile, pe dealurile şi munţii noştri şi în cele câteva plantaţii profesionale din ţara noastră?

Dar n-am calculat niciodată cât de mult pierdem pentru că nu am investit în protecţia culturii noastre. Din studiile făcute de specialiştii de la firma Haygrove, zmeura este una din culturile care răspunde foarte bine la protecţie şi aduce venituri foarte bune cultivatorului.

Un alt avantaj al folosirii solariilor Haygrove este reducerea pierderilor cauzate de îngheţul timpuriu de toamnă şi de cel târziu de primăvară, asigurând o diferenţă de temperatură de 3 °C în plus faţă de cea exterioară. De asemenea, prin simpla deschidere a uşilor se asigură accesul albinelor în interiorul solarului, pentru polenizarea naturală. Dacă dorim o producţie extratimpurie, se vor folosi bondarii.

Pentru cultura timpurie, cei de la Haygrove folosesc soiurile de zmeură Tulameen, Glen Ample, Glen Lyon, iar pentru recoltarea în toamnă, soiurile Joan Squire, Polka, Autumn Britten. Producţia la hectar este de 12,5 tone în cazul culturilor protejate cu solarii, faţă de 10,1 tone, cât se obţin în câmp. Extinderea sezonului de cultură a fost calculată la o perioadă de amortizare a investiţiei în solar între 2 şi 3 ani, luând în calcul şi fluctuaţiile anuale de preţ.


AVANTAJELE CULTURII PROTEJATE

• producţie cu aproximativ 30% mai mare în solarii, faţă de câmp;
• posibilitatea de a culege mai devreme sau mai târziu, pentru a avea un preţ cât mai mare de vânzare;
• creşterea procentului de fructe de calitatea I, de la 90 cât este în mod normal în câmp, la 97% în solariile Haygrove;
• reduce presiunea bolilor, în special a botrytisului;
• permite respectarea graficelor de tratamente;
• respectarea termenelor din contractele de vânzare, ritmicitate şi siguranţa desfacerii;
• un suport ieftin pentru plasele de umbrire sau foliile speciale pentru reducerea temperaturilor din solar.

Vizualizat: 3488 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Tehnologia aplicată la tomate de Florin Pop

Tehnologia aplicată la tomate de Florin Pop

Află care este tehnologia folosită pentru cultivarea tomatelor în solar de Florin Pop, în Seleuş, judeţul Arad. Fermierul cultivă cultivă legume pe două hectare (din care 60 de arii solarii) şi de peste 10 ani foloşte programul tehnologic Syngenta pentru protecţia plantelor şi combaterea dăunătorilor.

Reporter: Gheorghe Ghișe

Video: Zsolt Tamássy

Semințe și tehnilogie Syngenta pentru cultura de pepene – Edina Uifalusi, Piscolt, jud. Satu Mare Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie Cum au combătut cei de la Cramele Recaș bolile și dăunătorii viței-de-vie cu Syngenta
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?