Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Protecţia căpşunilor cu solariile Haygrove

Publicat: 10 februarie 2012 - 14:00
3 comentarii   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Cultura căpşunilor este în plin avânt în România. Din păcate, din cele peste 2000 de hectare cultivate în România, doar o mică parte sunt protejate

Click pe poza pentru galerie!

De ce să protejăm plantaţiile de căpşun cu solariile Haygrove? În primul rând, pentru că aceste fructe delicate şi delicioase sunt primele pe piaţă, asigurând un beneficiu imediat fermierului. Prin folosirea solariilor Haygrove, atât producătorul, cât şi comerciantul au siguranţa respectării contractului.

Primul este sigur că va respecta graficul de recoltare indiferent de vremea de afară iar cel de-al doilea va avea în magazin fructe de calitate superioară şi în cantităţile necesare satisfacerii cererii clienţilor săi.

Există patru grupe de riscuri care sunt reduse substanţial prin acoperirea căpşunilor cu solarii Haygrove:
Protecţia împotriva ploilor: se reduc foarte mult pierderile cauzate de botrytus, phytophtora sau colletrotichum; se reduc cantităţile de fungicide utilizate; face posibilă cultura bio; se reduc substanţial pierderile de producţie; se respectă graficul de tratamente şi recoltare.

Protecţia împotriva îngheţului: prin utilizarea solariilor Haygrove temperatura în interior poate fi mai mare cu 4 grade Celsius decât temperatura exterioară; chiar dacă nu sunt temperaturi negative, temperaturile sub 7 grade Celsius din timpul nopţilor de primăvară pot duce la pierderi de producţie prin deformarea fructelor şi obţinerea de fructe mici.

Protecţia împotriva vânturilor, a celor reci în special: chiar dacă temperaturile exterioare nu sunt negative, vântul rece poate influenţa negativ calitatea fructelor şi nivelul cantitativ al recoltei.

Protecţia împotriva grindinei de dimensiuni mici: 10-15 minute de grindină în perioada înfloritului sau a fructificării pot însemna o pierdere substanţială sau totală a producţiei; chiar dacă grindina nu este de dimensiuni mari ca să spargă folia de polietilenă - laminată în 5 straturi - de pe solariile Haygrove ea poate fi fatală delicatelor fructe de căpşun.

Tot ca şi beneficiu trebuie să subliniem extinderea sezonului de recoltare:

- timpurietatea: solariile Haygrove asigură obţinerea unor producţii mai devreme cu 14-21 zile faţă de producţiile din câmp;
- prelungirea sezonului de recoltare până în noiembrie la soiurile cu fructificare continuă.

În ferma de căpşuni a firmei Haygrove din Marea Britatnie s-au obţinut rezultate foarte bune în tunele cu deschidere de 7,8 m, în care s-au plantat căpşuni pe 5 straturi înălţate, acoperite cu folie neagră de mulcire. Distanţa dintre biloane este de 1,5 m centru-centru.

Această distanţă este orientativă, fiecare cultivator îşi poate stabili lăţimea în funcţie de necesităţi. În ferma Haygrove, unde sunt peste 30 ha de căpşuni protejate cu solarii, primul cules este la începutul lunii mai. Dacă înainte de utilizarea solariilor sezonul de cultură era de 6 săptămâni, în prezent el se desfăşoară pe parcursul a 7 luni, din mai până în noiembrie.

Solarii Haygrove căpşun Click pe poza pentru galerie!

 

Solarii pentru culturile de căpşun

• Varianta individuală - solariile din seria Solo care pot fi amplasate cu spaţiu între ele sau aproape lipite unele de altele pentru a acoperi o suprafaţă cât mai mare de teren.
• Varianta solariilor din Seria 4 - protecţie şi mai puţină timpurietate (până la 14 zile); solarii monobloc în sistem multiplu.
• Solariile proiectate şi patentate internaţional de firma Haygrove sub numele de „solariile telescopice” sunt o îmbinare între cele două tipuri de solar. Lăsate jos se comportă ca solarii individuale, asigurând o timpurietate de până la 21 de zile iar în poziţia radicată asigură o protecţie deosebită în sezonul cald.

Vasile FONOAGE
Reprezentant Haygrove pentru România
Tel. 0722373105, 0758488556
fonoage-emil@hotmail.com

Vizualizat: 1005 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Rezultate/pagina:
Ordine de listare:   
Rezultate: [3]  
Pagini: [1]  1   
3.
solarii
|
02. 21, 2014. Friday 19:58
Nu se spune nimic despre costuri si citi ani amortizezi investitia pentru 0.3ha.In rest numai de bine.
2.
solarii
|
02. 21, 2014. Friday 19:58
Nu se spune nimic despre costuri si citi ani amortizezi investitia pentru 0.3ha.In rest numai de bine.
1.
oferte stoloni
|
10. 19, 2012. Friday 08:25
Rezultate: [3]  
Pagini: [1]  1   
reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Ferma de vaci complet automatizată: robot de muls DeLaval, plug raclor, robot de hrănit viței

Ferma de vaci complet automatizată: robot de muls DeLaval, plug raclor, robot de hrănit viței

În Ferma Wagner, roboții își scot singuri cheltuiala! Pornind de la un efectiv matcă de numai 18 vaci, câte existau în fermă la momentul în care a preluat frâiele acestui business, Virigil Andru deţine astăzi o turmă de 140 de animale iar tehnica robotizată de muls, pe care a achiziţionat-o recent, îi conferă avantajul de a funcţiona cu un număr foarte mic de angajaţi. De altfel, robotul de muls DeLaval, pentru care a plătit aproximativ 130.000 de euro, reprezintă cea mai mare şi cea mai importantă investiţie din fermă, asigurând azi mulsul a 60 de vaci, cu o producţie medie zilnică de 27 de litri de lapte pe cap de animal. 

Reporter: Liviu Gordea
Imagine: Daniela Radiș

Semințe și tehnilogie Syngenta pentru cultura de pepene – Edina Uifalusi, Piscolt, jud. Satu Mare Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie Cum au combătut cei de la Cramele Recaș bolile și dăunătorii viței-de-vie cu Syngenta
Cultura anului 2021

Pe ce cultură mizaţi în anul agricol 2020-2021?