Reclama header big full
Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Programul TOMATA. Peste 80% din LEGUMICULTORII olteni au PRIMIT primit BANII – 3.000 euro!

Publicat: 18 august 2017 - 10:11
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten
SUBVENŢIE ACHITATĂ! Sindicatului Producătorilor Agricoli Olt cere devansarea programului cu 15 zile

Programul de sprijin pentru tomate a prezentat suficient interes pentru producătorii agricoli din judeţul Olt încât să se înscrie în număr însemnat pentru a accesa banii alocaţi de Guvernul României. 

“Programul Tomata a avut un real succes în judeţul Olt, noi având şi avantajul că în zona de sud în cunoscutele bazinele legumicole din Câmpia Romanaţilor este o tradiţie în cultivarea tomatelor. Astfel, la primul cules cu roşii din soiuri şi hibrizi extratimpurii şi timpurii peste 80 la sută din fermierii care au accesat programul deja au banii în cont. În perioada următoare, producătorii agricoli din alte bazine legumicole, unde se cultivă tomate cu creştere nedeterminată să completeze cantitatea de tomate până la două tone sau cei care au pus ciclul doi să realizeze programul în lunile noiembrie-decembrie. Din situaţia existentă la organizaţia noastră sindicală, rezultă că, în judeţul Olt, s-au înscris în total aproximativ 4.000 de solarişti”, ne-a declarat Ion Păunel, preşedintele Sindicatului Producătorilor Agricoli Olt care reuneşte mai bine de 600 de membri, în bună măsură legumicultori.

Sindicaliştii cer devansarea programului cu 15 zile
Liderul sindicaliştilor olteni a continuat susţinând poziţia oficială a organizaţiei sale privind devansarea programului de sprijin pentru tomate, ciclul al doilea, la mijlocul lunii octombrie. „Dacă în primăvară s-a găsit formula să se prelungească programul până la 15 iunie, am dori ca şi acuma să se devanseze nu de la 1 noiembrie până în 20 decembrie, ci de la undeva de la 15 octombrie pentru că temperaturile excesive ar putea să aducă pierderi de producţie. Avem o supramaturare a recoltei şi vom culege cantităţi mai mari de roşii în această perioadă decât noiembrie şi decembrie. Dacă vom avea o toamnă timpurie atunci nu ar fi probleme”.

Schema de ajutor de minimis…
… destinată producătorilor agricoli persoane fizice care deţin atestat de producător, producătorilor agricoli persoane fizice autorizate, întreprinderilor individuale şi familiale, producătorilor agricoli persoane juridice este în valoare de 13.481,4 lei/ beneficiar/an care reprezintă contravaloarea în lei a 3.000 euro/beneficiar/an.
Potrivit actului normativ, pentru a fi eligibili acordării acestei forme de sprijin financiar pentru cultura tomate, beneficiarii trebuie să îndeplinească cumulativ următoarele condiţii:
- Să deţină o suprafaţă cultivată cu tomate în spaţii protejate de minimum 1000 mp, marcată la loc vizibil cu o placă indicator inscripţionată “Program susţinere tomate, 2017“ şi să menţioneze numărul cererii depuse pentru obţinerea finanţării;
- Să obţină o producţie de minimim 2 kg de tomate/mp şi să valorifice o cantitate de tomate de minimum 2000 kg dovedită cu documente justificative, de pe suprafaţa de teren menţionată;
- Să fie înregistraţi în evidenţele Registrului agricol deschis la primăriile în a căror rază administrativ-teritorială se află suprafeţele cultivate cu tomate în sere şi solarii;
- Să valorifice producţia în perioadele ianuarie-mai inclusiv, şi noiembrie-20 decembrie, inclusiv.
Resursele financiare aplicării schemei de ajutor de minimis sunt în valoare de 179.752 mii lei, contravaloarea în lei a 40.000 mii euro şi se asigură de la bugetul de stat, în limita prevederilor bugetare aprobate pentru Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale pe anul 2017.

Vizualizat: 842 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten
reclama art afetr lead

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Hibridul SY Experto - producţie record

Hibridul SY Experto - producţie record

Chiar dacă anul agricol nu a fost unul uşor, Cosmin Micu a obţinut o producţie medie de 4375kg/ha la floarea soarelui de pe cele 75ha cultivate cu hibridul SY Experto de la Syngenta. Hibridul high-oleic SY Experto se remarcă printr-o toleranță foarte bună la mană, rezistenţă la frânge şi 87% conţinut de acid oleic.

 

Interviu cu Cosmin Micu, fermier

Procereal Agrosan, loc. Mănăştur, jud. Arad.

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Sistemul de ghidare Trimble GFX-750 testat la Soc. agricola AgroSlavia Cum își gestionează drenarea cei de la Campo d'Oro cu ajutorul sistemelor Trimble de la Vantage
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?