Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Programul „Pătlăgica roşie” naşte controverse

Publicat: 07 aprilie 2017 - 13:14
1 comentarii   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Schema de ajutor de minimis pentru tomatele produse în spaţiile protejate în extrasezon, aprobată de Guvernul României, prezentată în ediţiile anterioare ale revistei, a însumat o serie de critici. 

Iată ce ne-au declarat renumiţi specialişti ai sectorului legumicol.

Rosii

Frigul va întârzia recoltatul

Aurel Tanase_t
Aurel Tănase, preşedintele OIPA Legume Fructe: „Intenţia este bună, în actul normativ este precizată producţia făcută în spaţii încălzite timp de 15-20 de zile; condiţii pe care nu le au producătorii. Temperaturile scăzute vor întârzia recoltarea! De aceea, ar fi trebuit ca programul să se prelungească până la 30 iunie”.

Un ajutor restrictiv

Gheorghe Vlad_t
Gheorghe Vlad, liderul Confederaţiei Asociaţiilor Ţărăneşti din România (CATAR): „Eu nu văd să ia amploare dezvoltarea sectorului legumicol prin acest program, întrucât este restrictiv. În comuna Vidra, spre exemplu, sunt trei legumicultori care pot să planteze în preajma lui 15 martie pentru a putea recolta şi vinde în mai, iar în Izbiceni cam tot atâţia cultivatori au suprafeţe de solarii încălzite”.

Nu încurajează performanţa!

Laurenţiu Baciu_t
Laurenţiu Baciu, Liderul LAPAR: „Această măsură nu este viabilă, nu încurajează performanţa, ci din contră, platfonează performanţa pentru că ai acolo o sumă pentru o cantitate derizorie şi nu-i găsesc eficienţa. România importă tomate de 35 milioane euro pe an, iar eu, stat român, vin cu subvenţie de 40 milioane euro. Unde e performanţa? Ar fi trebuit introdus un plafon de performanţă care să ducă la producerea a 100-150 tone (hectare de tomate, nu 20 t/ha!
Subvenţia s-o ia numai cei care se înhamă la aşa ceva! Să se respecte condiţiile de eligibilitate şi banii se vor lua! Dacă vor fi puţini beneficiari, înseamnă că nu sunt nici roşii! Se vor aduce din import, că oricum sunt mai ieftine!”.

Un program inechitabil

Costel Vînătoru_t
Costel Vînătoru, şefului Laboratorului de genetică şi ameliorare al SCDL Buzău: „În primul rând nu este un program corect pentru că dacă un legumicultor are 1000 mp şi un altul un hectar, ajutorul îl dă pentru 1000 mp şi ne duce cu gândul la vechiul regim, adică să fie toţi la fel. Dacă unul are un hectar de solar, dă-i ajutorul pentru această suprafaţă! Asta este o problemă.
A două e că timpul pentru livrare este foarte devreme, adică, până în 20 mai nu se pot livra aceste cantităţi. Ar trebui decalat cel puţin până în 15 iunie, pentru că toate spaţiile protejate sunt nemodernizate şi nu atât de performante, iar cheltuielile cu căldura, cu iluminatul ar fi mai mari decât ajutorul primit”.

Foarte greu de realizat

Marian Bogoescu_t
Marian Bogoescu, directorul Institutului "Horting”: „3.000 euro este o sumă importantă pentru micii producători. Va stimula în perspectivă preocuparea de a pune timpuriu roşiile, însă este foarte greu de realizat. Să scoţi roşia până în 31 mai înseamnă s-o plantezi pe 10 martie (şi mai devreme dacă e) şi abia apuci prima recoltare! Sunt absolut necesare 70 de zile de la plantare, oricât ar fi hibridul de performant. Şi trebuie să ai o sobiţă, un instalaţie de încălzit. Pentru toamnă, problema este mai lejeră; clima s-a schimbat un pic, frigul vine din decembrie. Şi atunci poţi să te duci cu nişte roşii plantate pe 15-20 iulie”.

Să triplăm suprafaţa de solarii

Victor Lăcătuş_t
Victor Lăcătuş, unul dintre specialiştii de marcă ai legumiculturii româneşti, i-a explicat şefului Agriculturii: „Domnule ministru, se numără pe degete cei care vor beneficia de ajutorul de minimis şi care la ora asta au suprafeţe de solar încălzite, au răsadul făcut şi se pregătesc de plantare!” După care Petre Daea... „mi-a înmânat nişte devize de calcul pentru producerea de tomate în solarii, făcute de Institutul de Economie Agrară prin 2013 -2014, să mă uit peste ele şi să le corectez pe unde este cazul. Suntem în 2017! Nu au fost în stare să le actualizeze! Dacă vrem să facem ceva în domeniul legumiculturii sunt două lucruri: să triplăm suprafaţa de solarii şi să încercăm să revigorăm cercetarea agricolă românească pentru a crea soiuri şi hibrizi cu anumite particularităţi specifice”.

 Rosii

AU PLECAT OLTENI LA PIAŢĂ
La începutul lunii martie, legumicultorii din judeţul Olt şi-au pregătit solariile pentru plantarea de tomate, vinete, ardei, cu soiuri şi hibrizi extratimpurii. Cei care folosesc surse de căldură au făcut deja lucrări de copilire, tratamente fitosanitare şi operaţii de îngrijire a plantelor. Legumicultorii olteni folosesc, cu precădere, hibrizi extratimpurii de tomate de la Syngenta, dar şi sămânţă hibridă bulgărească de timpurietate recunoscută, cum ar fi: Prekos, Riana sau Kalina. „Solariştii care deţin spaţii protejate încălzite cu centrală pe lemne sau cărbune, dar şi cu experienţa anilor trecuţi, vor scoate pe piaţă primele etaje de tomate la sfârşitul lunii aprilie şi începutul lui mai (27.04-5.05), iar cei fără sursă de căldură, vor avea primele recoltări pe 20-22 mai”, susţine Ion Păunel, preşedintele Sindicatului Producătorilor Agricoli Olt.

30.000 de fire de răsad pentru programul de tomate
Gheorghe Domnicu, din Scărişoara, are plantate 30.000 de fire de răsad de tomate, încercând, astfel ,să obţină prima recoltă la finalul lunii aprilie - început de mai. Tânărul cultivator este convins că cei trei mii de euro de la stat vor impulsiona legumicultura, va mai acoperi din costurile cu sămânţa hibridă, cu îngrăşămintele şi pesticidele, căldura, cu plata zilierilor pentru repicat şi plantat. În solarii, costurile cu căldura sunt foarte mari. Pentru un hectar de cultură protejată se ard 200 tone de cărbune şi 120 tone de lemne, calculate la mai bine de 400 lei/mc de lemne şi peste 200 lei/tona de cărbune. O sursă de încălzire poate asigura temperatura constantă pentru o suprafaţă de maxim 35 ari de solar.
Aşa cum s-a întâmplat de vreo trei ani încoace, roşiile grădinarilor olteni vor ajunge în Bucureşti, unde este constituită o piaţă foarte bună şi unde există şi putere financiară de cumpărare. Preţul unui kilogram de roşii pleacă, la început, de la 12-13 lei/kg, iar cel mediu pe sezon este de 6-8 lei/kg. „Ca să intrăm pe reţeaua supermarketurilor, am avut încercări timide. În judeţ, avem două platforme private de colectare a legumelor, care livrează marfă proaspătă către Kaufland, Bila, Auchan. Grădinarii noştri frecventează destul de des pieţele de gross din Bucureşti, Constanţa, Cluj sau Braşov”, a precizat Ion Păunel.
Potrivit acestuia, în vară, va fi dată în funcţiune o capacitate de procesare a legumelor, construită pe un proiect cu finanţare din fonduri europene.

 


Articol publicat in revista Ferma nr. 6 (189) din 1-15 aprilie 2017

Vizualizat: 499 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Rezultate/pagina:
Ordine de listare:   
Rezultate: [1]  
Pagini: [1]  1   
1.
T.Echim
|
07. 02, 2019. Tuesday 11:04

Specialistii spun ca nu se pot obtine productii considerabile de tomate in 60 de zile de la plantare in solarii, fie ele si incalzite.

Rezultate: [1]  
Pagini: [1]  1   

Video

Tractoarele Massey Ferguson și încărcătoarele Weidemann în acțiune!

Tractoarele Massey Ferguson și încărcătoarele Weidemann în acțiune!

Parcul ideal pentru o fermă zootehnică! Tractoarele Massey Ferguson și încărcătoarele Weidemann în acțiune! "Primele utilaje au fost cumpărate de la Tehnodiesel SRL prin buyback şi credit furnizor, în 2016. „Pentru ferma Red Angus am găsit o finanţare directă prin Tehnodiesel, care este foarte convenabilă. Am apelat şi la buyback şi am cumpărat utilaje noi, cu finanţare pe 3 ani, în rate eşalonate, negociate.” - Péter Tamás Nagy, administrator Black Angus Farm, jud. Mureș.

"Tractorul Massey Ferguson din seria 3000 este un tractor de fermă, cel din seria 5000 este pentru tot ce înseamnă recoltarea şi prelucrarea fânului şi pentru lucrări uşoare de câmp semănat, erbicidat, iar cel din seria 6000 este pentru lucrările grele de câmp arat, lucrări cu discul, scarificat, balotat cu balotiera mare şi pentru transport cu remorcile mari, de 18 tone. Pentru o fermă zootehnică, este parcul ideal de tractoare."- Péter Tamás Nagy, administrator Black Angus Farm, jud. Mureș.

Încărcătoarele Weidemann mari sunt folosite pentru tot ce înseamnă lucrul pe câmp şi muncă grea pe platforma zootehnică și în afara ei - încărcat, descărcat, stivuit baloți în fânare, încărcat bălegar pentru fertilizarea suprafețelor agricole, inclusiv împins zăpada de pe platformă. „Acum doi ani am avut zăpadă de aproape doi metri, viscolită, nu ne descurcam fără încărcătoarele Weidemann. Încărcătorul Weidemann T 5522 este mai stabil, iar modelul 3080 LPT telescopic este articulat la mijloc și este mai flexibil.

Soluția Syngenta la antracnoza, boală care afectează cultura de pepene verde Delfini la Sulina, Delta Dunării În vizită la văcuţele melomane de la Doaga
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?